Doğalgaz faturasına nasıl itiraz edilir? EPDK'dan soruşturma başlatıldı!

Korona virüs sebebiyle evde kalındığı süre zarfında çok yüksek doğalgaz faturaları gelmeye başlayınca vatandaş isyan etti. Yüksek fatura gelen vatandaşlar doğalgaz faturasına nasıl itiraz edilir? sorusuna yanıt aramaya başladı. İşte EPDK başkanından İGDAŞ açıklaması...

ABONE OL
GİRİŞ 08.05.2020 10:43 GÜNCELLEME 08.05.2020 10:44 EKONOMİ
Doğalgaz faturasına nasıl itiraz edilir? EPDK'dan soruşturma başlatıldı!
Doğalgaz faturasına nasıl itiraz edilir? EPDK'dan soruşturma başlatıldı!

Korona virüs yüzünden evde kaldığımız bu dönemde sayaç okuması yapılmayacak,  bir önceki senenin faturaları üzerinden ödeme tutarı belirlenecekti. Fakat durum pek öyle olmadı. Özellikle İstanbul’da doğalgaz faturalarını gören vatandaş isyan etti. Sosyal medyada paylaşılan fatura görüntülerine göre çoğu kişinin faturası iki hatta üç katına kadar çıkmıştı. Bunun üzerine EPDK Başkanı Yılmaz, İstanbul'da abonelerin şikayetleri üzerine doğalgaz faturalarının incelendiğini belirterek, "Mevzuata aykırı sürelerde fatura düzenlendiğini tespit ettik. Derhal soruşturma başlattık, gerekeni yapacağız." ifadelerini kullandı. Peki Doğalgaz faturasına nasıl itiraz edilir? 

 

EPDK'DAN İGDAŞ'A FATURA İTİRAZI!

Yüksek doğalgaz faturalarına vatandaşlar isyan etmişti. Nisan ayında yüksek doğalgaz faturalarına gelen tepkilerin ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), İGDAŞ hakkında soruşturma açıldığını duyurdu.

 

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, İGDAŞ'ın İstanbul'daki abonelere 40-45 günlük fatura kestiğini belirterek, gereğinin yapılacağını söyledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yaptığı yazılı açıklamada, salgın döneminde özellikle karantina bölgeleri için kıyasen fatura uygulamasına geçildiği hatırlatıldı.

EPDK BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

İstanbul'da doğalgaz faturaları hakkındaki şikayetlerin ardından 'mevzuata aykırı sürelerde faturalandırma' yapılması gerekçesiyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), İstanbul Gaz Dağıtım Sanayii ve Ticaret A.Ş. (İGDAŞ) 'ye soruşturma başlatmıştı. Konuyla ilgili EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, CNN TÜRK'te açıklamalarda bulundu. Yılmaz açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

Bize vatandaşlardan yoğun bir şekilde şikayet geldi. Faturaları inceleyince bir takım bulgular elde ettik. 25 ile 35 gün arasında okunması gereken faturaların 55 günde okunduğunu gördük. Burada vatandaşların bir mağduriyeti söz konusu. Biz de bu konuyla ilgili soruşturma başlattık.

İGDAŞ yıllardır bu sektörün öncülerinden olan bir kurum. İGDAŞ'tan böyle bir uygulama beklemiyorduk. Faturalar eğer şartlar nedeniyle belirlenen sürede okunmuyorsa geçen yılın aynı dönemine ait fatura gönderilmeliydi.

DOĞALGAZ FATURASI NASIL VE NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Günlük tüketimden kaynaklanmayan yüksek doğalgaz faturaları için sağlayıcı firmaya itiraz edilebilir. Vatandaşlar, yaşadığı şehrin doğalgaz sağlayıcısının internet sitesinden 'fatura itirazı' kısmından itiraz işlemini gerçekleştirebilir.

İGDAŞ DOĞALGAZ FATURASI İTİRAZ İÇİN TIKLAYIN

BAŞKENTGAZ DOĞALGAZ FATURASI İTİRAZ İÇİN TIKLAYIN

İZMİRGAZ DOĞALGAZ FATURASINA İTİRAZ İÇİN TIKLAYIN

DOĞALGAZ FATURA İTİRAZI HANGİ KOŞULLARDA GEÇERLİDİR?

Eksik veya fazla faturalandırma durumunda Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin Madde 51- "Dağıtım şirketi, kendi hatasından kaynaklanan eksik faturalandırma halinde, tüketim bedelini cari perakende satış fiyatını kullanarak hesaplar, eksik faturalandırmanın yapıldığı ay sayısı kadar eşit tutarda taksitlendirir ve bu durumda gecikme cezası uygulanmaz.

Fazla faturalandırma halinde ise, tahsil edilen fazla bedel, tespit edildiği tarihten itibaren en geç beş iş günü içinde müşteriye, 49 uncu maddeye göre belirlenecek gecikme zammı ile birlikte nakit olarak ödenir veya müşterinin kabul etmesi halinde bir sonraki faturasından mahsup edilir." hükmü gereği yapılır.

ŞİKAYETLERİN ARDINDAN EPDK'DAN İGDAŞ'A İNCELEME

Nisan ayında yüksek doğalgaz faturalarına gelen tepkilerin ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), İGDAŞ hakkında inceleme başlatılacağını duyurdu. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, İGDAŞ'ın İstanbul'daki abonelere 40-45 günlük fatura kestiğini belirterek, gerekenin yapılacağını söyledi.

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, salgın döneminde özellikle karantina bölgeleri için kıyasen fatura uygulamasına geçildiği hatırlatıldı. Türkiye'nin büyük bölümünde elektrik ve doğal gaz faturalarının düzenlenmesi için sayaçların okunduğu belirtilen açıklamada, İstanbul’da ikamet eden doğal gaz abonelerinden yoğun şekilde gelen yüksek fatura şikayetlerinin tek tek incelendiği ve İGDAŞ'ın mevzuata aykırı sürelerde abonelere fatura düzenlediğinin tespit edildiği vurgulandı.

Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğine göre abonelere kesilecek faturaların kapsamının ortalama 25 günden az 35 günden fazla olmaması gerektiği hatırlatılarak, İGDAŞ'ın vatandaşlara 40-45 günlük fatura kestiği aktarıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, "Gelen şikayetlere baktığımızda mevzuata aykırı sürelerde fatura düzenlendiğini tespit ettik. Bu durum haliyle vatandaşlarımızın faturasını oldukça yükseltmiş. Derhal soruşturma başlattık, gerekeni yapacağız." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, şunları kaydetti:

"Sayaçların okunma süreleri belli. Bütün şirketler de ona göre sorumluluklarını bilecek, titizlikle görev yapacak. Sayaçları okurken, faturaları düzenlerken tüketicinin kafasında soru işareti oluşturursanız, vatandaşı mağdur ederseniz el birliği ile bugünlere getirdiğimiz koskoca bir sektöre zarar verirsiniz. EPDK olarak bu konuda çok hassasız. Dağıtım şirketleri 25 yıldır, biz de kurum olarak 18 yıldır bu sürecin içindeyiz. Doğal gaz sektöründe faturalandırmalar ile ilgili daha önce böylesi şikayetlerle karşılaşmamıştık. Bundan sonra da tekrarlanmamasını, uzun yıllara dayalı bu güvenin zedelenmemesini umuyoruz.

Özel şirket olsun, belediye iştiraki olsun bizim için farklı değil. İçinden geçtiğimiz bu süreçte vatandaşlarımızın mağdur edilmesine, sektörümüze halel gelmesine asla müsaade etmeyiz. Vatandaşımız rahat olsun, bize güvensin. Onlara bir cep telefonu, bir mail kadar yakınız. Faturalarla şüphesi olan kurumumuzun internet sitesi üzerinden bize başvursun. Şikayetleri tek tek inceliyor ve gerekli adımları atıyoruz. İGDAŞ soruşturması sonucunda da Kurulumuz mevzuata aykırılığı sabit görürse gerekli yaptırımları uygulayacağız."

YORUMLAR 1
  • Anadolu 4 yıl önce Şikayet Et
    Gerekeni görelim şöyle yüklü bir ceza akılları başlarına getirsin. Herşey güzel oluversin
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR