İGDAŞ faturaları iptal edilecek mi? EPDK faturaların iptalini istedi!

Doğalgaz faturaları iptal edilecek mi? İstanbul'daki abonelerine mevzuat dışı 45 günlü fatura kesen İGDAŞ, tüm abonelerinin isyan etmesine neden oldu. EPDK ise yapılan şikayetler üzerine faturaların iptal edilmesini talebinde bulundu. İşte doğalgaz faturalarının iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin açıklama...

ABONE OL
GİRİŞ 08.05.2020 10:23 GÜNCELLEME 08.05.2020 10:24 EKONOMİ
İGDAŞ faturaları iptal edilecek mi? EPDK faturaların iptalini istedi!
İGDAŞ faturaları iptal edilecek mi? EPDK faturaların iptalini istedi!

İGDAŞ'ın doğalga faturalarını iptal edilecek mi sorusu gündemi en çok meşgul eden konuların başında yerini aldı. İstanbul'daki 45 günlük fatura kestiği belirlenen İGDAŞ'ın aboneleri resme isyan etti. EPDK'ya şikayet sisteminin kilitlenmesine neden olan uygulama sonra EPDK, İGDAŞ'a uyarıda bulundu. Peki yapılan uyarı sonra İGDAŞ doğalgaz faturalarını iptal edecek mi? Doğalgaz faturalarında son durum ne?

 

 

DOĞALGAZ FATURALARI İPTAL EDİLECEK Mİ?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), İGDAŞ’a bir yazı göndererek mevzuata aykırı olarak kesilen ve tüketici mağduriyetine sebep olan bütün faturaların iptal edilmesini istedi. Şimdi ise İGDAŞ tarafından yapılacak açıklama bekleniyor. Yapılan açıklama ile doğal gaz faturalarının iptal edilip edilmeyeceği belli olacak. ayrıca önümüzdeki süreçte kesilen faturalara ilişki nasıl bir yol izleyeceği açıklamanın yapılması ile birlikte haberimizde yer alacak.

EPDK İGDAŞ'A UYARI YAZISI GÖNDERDİ!

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada şu şekilde:

 

 

Dağıtım bölgeniz içerisinde ikamet etmekte olan bazı tüketiciler tarafından Kurumumuza doğrudan ve/veya CİMER vasıtasıyla yapılan başvurularda, doğal gaz sayaçlarının doğal gaz piyasası mevzuatında belirlenmiş asgari okuma süresinden daha uzun sürede okunarak kendilerine bu şekilde yüksek doğal gaz faturası tahakkuk ettirildiği bildirilmektedir.

Konu ile ilgili olarak tarafınızca da bilindiği üzere, Doğal Gaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin, “Tüketimlerin tespit edilmesi, tahakkuk ve faturalandırma” başlıklı 48 inci maddesinde, “Dağıtım şirketi, mekanik sayaç kullanan abonelerin sayaç endekslerini müşteri bazında bir önceki okuma tarihine göre artı-eksi beş günden fazla sapma olmayacak şekilde, aylık okur. Dağıtım şirketi, doğal gaz satış miktarını son okuma tarihindeki ile bir önceki okuma tarihi arasındaki iki endeksin farkını alarak bu Yönetmeliğin 41 inci maddesine göre hesaplar ve tahakkuk bu değer üzerinden yapılır…” hükmü yer almakta olup bu hüküm çerçevesinde doğal gaz sayaçlarının 25 ila 35 günlük süreler arasında okunması ve faturalandırılması gerekmektedir.

Konu Kurumumuzca ilgili mevzuat ihlali açısından incelemeye alınmış olup tüketiciler tarafından yapılan şikayet başvurularının ekinde yer alan fatura örneklerine göre şirketinizce yukarıdaki mevzuat hükmünde belirtilen sürelerden daha uzun sürelerde faturalar düzenlendiği anlaşıldığından idari soruşturma süreci başlatılmıştır.

Bu çerçevede;

1. Soruşturma süreci devam etmekle birlikte, tüketicilerimizin mağduriyetlerinin bir an evvel giderilebilmesi amacıyla; dağıtım bölgeniz içerisinde anılan mevzuat hükmüne aykırı olarak düzenlenen tüm faturalarının iptal edilerek mevzuata uygun hale getirilmesi,

2. Bundan böyle bir daha kesinlikle bu ve benzeri mevzuata aykırı fatura düzenlenmemesi, aksi takdirde mevzuat dahilinde daha ağır müeyyideleri doğuran idari işlemlerin yapılmak zorunda kalınacağının bilinmesi,

3. Konu kapsamında gerçekleştirilen işlemlere ilişkin bilgi, belge ve açıklamalarınızın 22.05.2020 tarihine kadar Kurumumuza sunulması hususlarında bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR