Londra'dan TL'ye yapılan hain saldırının arka planı! İşte kullandıkları yöntem

Küresel finans çetesi dün de boş durmadı. Daha önce Ağustos 2018’de, Mart 2019’da, Ekim 2019’da defalarca TL’ye operasyon yapmaya kalkan Londralı aynı bankalar dün de ülkenin milli parasına operasyon çekmeye kalktı. Yine aynı filmi sahneye koydular. Londra merkezli finansal kuruluşlar, ellerinde olmayan TL ile yüksek miktarda döviz almaya kalkıp, milli paramızın değerini düşürmeye çalıştılar.

ABONE OL
GİRİŞ 07.05.2020 16:37 GÜNCELLEME 07.05.2020 16:37 EKONOMİ
Londra'dan TL'ye yapılan hain saldırının arka planı! İşte kullandıkları yöntem
Londra'dan TL'ye yapılan hain saldırının arka planı! İşte kullandıkları yöntem

Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, dün Londra merkezli Türk Lirası'na yapılan saldırının arka planına ve kullandıkları yönteme ilişkin önemli bilgiler içerin bir yazı kaleme aldı. 

 

 

İşte Güngör'ün o yazısı;

ARKA KAPIDA DÖNEN OLAYLAR…

Londra'lı bankalar Türk bankalarından TL kredi kullanıp, sonra bu TL'yi muhabir bankalar kanalıyla Londra'ya taşıyıp orada dövize dönüyor, böylece Türk Lirası'nın değer kaybetmesine neden oluyor.

ŞİRKETLERİ PARAVAN OLARAK KULLANIYORLAR

TL'ye erişmekte zorlandıklarında, Türkiye'de iş yapan bazı uluslararası gıda, tütün ve ilaç şirketlerini paravan olarak kullanıp, onların Türk bankalarından aldıkları kredileri veya türev ürünler ile elde ettikleri TL' yi Londra'ya taşıyorlar. Hatta Türkiye'de yerleşik bazı yabancı şirketlerin de bu oyunun parçası olduğu değerlendiriliyor. Örnek verecek olursak, bir gıda şirketi Türk bankasından yüklü miktarda TL krediyi çekiyor. Sonra onu Londra'daki bankaya taşıyor. Ya da buradaki dolar hesabı TL'ye çevriliyor. Londra'da mevduat hesabı açılıyor. Para, Türk bankasının Londra'daki şubesine aktarılıyor. Müşteriye Londra'da yüksek miktarda faiz sunulduğu için alan memnun satan memnun… Londra'ya ulaşan TL, spekülatif işlem için sırada bekleyen finans çetesine satılıyor.

 

 

SWAP KURUTULDU BAŞKA YÖNTEM BULDULAR

Ağustos 2018'den sonra Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın koordinasyonundaki ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle TL'ye operasyon kalkmaya kalkanların swap silahı ellerinden alınmıştı. Londra'da tezgahüstü piyasada bu işlemi yapacaklara ciddi sınırlamalar getirilmişti. BDDK ve Merkez Bankası'nın swap adımlarıyla köşeye sıkışan Londralı bankalar, TL'ye erişmek için bu kez alternatif yollar buldu. Ancak BDDK yeni yöntemle spekülasyon yapmalarına da izin vermemekte kararlı…

YORUMLAR 188 TÜMÜ
  • Mitat 3 yıl önce Şikayet Et
    Hainler saldırıyor normalde biz 1. Amerika Almanya bizden sonra geliyor bakın yersen
    Cevapla
  • Cabar 3 yıl önce Şikayet Et
    Haha yedik bizde
    Cevapla
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolar eski fiyatına gelmelidir Londra saldırı yaptı diye geçiştirilemez.
    Cevapla
  • XRay 3 yıl önce Şikayet Et
    Misliyle karşılık verin
    Cevapla
  • Oduncu salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Yillardir soyledim bu yurt disi kaynakli firmalari ulkemizin kaynaklarini yine ulkemizin insanin a satip kazandigi paralari dovize cevirip yurt disinda cikariyor Yani cebinden 1 kurus parasi gitmiyor bunu ekonomi bankasi yeni bulmus ohooooooo
    Cevapla
  • Vatandaş. 3 yıl önce Şikayet Et
    İNGİLTERE. Bize saldırıyorsa, biz niye duruyoruz, bizde onlara saldıralım, onların ekonomisini çökertelim. Niçin devamlı dayak yiyen olalım, biraz da biz atalım, deyil mi? Hadi giden oradan dangalaklar. Ekonomin güçlü olsa kimse birşey yapamaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR