ABD Kongresi'ne sunulan F-35 raporunda Türkiye itirafı!

ABD Hükümeti Hesap Verebilirlik Ofisi'nin (GAO) hazırladığı F-35 tedarik raporunda, Türkiye'yi F-35 programından çıkarma girişiminin programın aksayan üretim ve tedarik sürecini daha da sekteye uğratabileceğine dikkat çekildi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.05.2020 22:44 GÜNCELLEME 12.05.2020 22:45 EKONOMİ
ABD Kongresi'ne sunulan F-35 raporunda Türkiye itirafı!
ABD Kongresi'ne sunulan F-35 raporunda Türkiye itirafı!

ABD Kongresi için denetim, değerlendirme ve soruşturma hizmetleri sunan GAO'nun F-35 raporunda, uçağın test ve parça üretiminin Kovid-19 nedeniyle önemli ölçüde sekteye uğradığı belirtildi.

Raporda, 2019'da planlanan testlerin büyük bir kısmının yapıldığını ancak Kovid-19 salgını dolayısıyla programın bir kısmında 9 aylık gecikme söz konusu olduğu kaydedildi. 

Yaşanan gecikme ile uçağın tam kapasite üretiminin gelecek marta sarkabileceği ifade edilen raporda şu ifadelere yer verildi: 

 

 

"F-35 programı, üretim oranını artırıp, uçaklar için düşük maliyet müzakereleri yaparken, üretim süreçleri GAO tarafından belirlenen başat üretim uygulamaları standartlarını karşılamıyor. Özellikle de yüklenicinin gövde üretim sürecinde tedarik ettiği 10 bin gövdeden sadece 3 bini ürün kalitesi için belirlenen tasarım standartlarına uyuyor. Aynı zamanda, piste indirilmiş 500'den fazla uçak hala programın güvenilirlik ve idame edilebilirlik hedeflerine erişmiş değil. Yüklenici, bu sorunları çözmek ve etkinliği artırmak için üretim süreçlerini değiştirse de daha yapılacak çok iş var. Program ofisi bu başat üretim uygulamalarına yönelik riskeleri değerlendirmediği sürece (ABD) kuvvet komutanlıkları ve uluslararası ortaklar satışta belirlenen kalitede uçaklar teslim alamayabilir." 

TÜRKİYE'NİN ÇIKARILMASI RİSKLERİ DAHA DA ARTIRACAK

Raporda Türkiye'nin programdan çıkarılmasının söz konusu riskleri daha da artıracağına yönelik değerlendirme dikkat çekti.

GAO raporunda, "Türkiye'nin Temmuz 2019'da Rus savunma ekipmanı almasından kaynaklı kaygılar nedeniyle programdan çıkarılması üretim risklerini daha da artıracak. Program Türk tedarikçiler tarafından üretilen 1005 parça için yeni kaynak belirledi ancak şu anda 15 parça istenilen oranda üretilemiyor." ifadesi kullanıldı. 

Uçağın donanım ve yazılımlarının güncellenmesi için yapılan "Blok 4" modernizasyonunun da maliyetleri 1,5 milyar dolar artırarak 12,1 milyar dolara çıkardığı belirtildi. 

YORUMLAR 41 TÜMÜ
  • Zafer 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya devlet başa ya kuzgun leşe yaparamizı verin ya uçaklarımizı Türk ün marifeti ortada zaten kaliteli ucaklari kendileri alacaklardı
    Cevapla
  • batıya güven olmaz 4 yıl önce Şikayet Et
    bunlar gönül okşayıcı boş laflar sonuç ne? parasını ödediğimiz uçaklarımızı neden vermiyorsunuz?
    Cevapla
  • alara 4 yıl önce Şikayet Et
    ödediğimi paraları geri alıp birde tazminat alabilirsek, en iyisi bir an önce çıkmaktır, bundan sonrada abd ve avrupa ile ortaklıklara dikkat etmek lazım bunlar sözlerinde asla durmazlar
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    O zaman hicbir parçayı almayın. Bizimkiler de vermesin arkadaş. Ya hep ya hiç. Tıkandığınız noktada Türkiye sigorta şirketi mi sizin için. 15 parçayı alalım imiş. Türk yetkilileri vermesin bu ise bir nokta koysun. Vermeyin bu parçaları.
    Cevapla
  • eci 4 yıl önce Şikayet Et
    üretip verelim ama bu uçakları hiç almamalı...ne gerek var..uçağımızmı yok..on yılda yaparız kendimiz..yeterki kafaya koyalım..bu millet devrim arabasını kaç günde tasarlayıp üretti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR