Dev bankalar salgın sürecinde 2800 kişiyi işten çıkardı

Korona virüs sürecinde çalışanlarını işten çıkarmayacağına dair söz veren dev yatırım bankalarının bu sözü vermeden önce 2800 kişiyi işten çıkardığı ortaya çıktı

ABONE OL
GİRİŞ 15.05.2020 10:09 GÜNCELLEME 15.05.2020 11:15 EKONOMİ
Dev bankalar salgın sürecinde 2800 kişiyi işten çıkardı
Dev bankalar salgın sürecinde 2800 kişiyi işten çıkardı

Dünyanın en büyük yatırım bankaları, korona virüs krizi nedeniyle işten çıkarma kararlarını durdurmayı vadetmişti. Fakat bankaların bu vaatleri öncesinde 2800 çalışanı işten çıkardıkları ortaya çıktı. İşten çıkarılanların sayısı son altı yılın en yüksek seviyesinde. Araştırma şirketi Coalition’ın verilerine göre finans sektörü de işten çıkarma dalgasından nasibini aldı.

Yılın ilk üç ayında yaklaşık hisse senedi satışı ve alım satım birimlerinde 1.700 kişi işini kaybetti. Her iki iş kolundaki gelir artışına rağmen 1000 kişi daha işten çıkarma furyasına dahil oldu.

 

 

Büyük yatırım bankaları genellikle her ilk çeyrekte ikramiyeler ödenirken başarısız performansı olan çalışanları işten çıkarır. Ancak, korona virüs krizi sırasında, büyük bankaların çoğunluğu, büyük yeniden yapılanma programlarını işletmekte olan da dahil olmak üzere herhangi bir işçi çıkarma yapmayacaklarına dair söz verdi. Bankaların kötü adamlar olduğu 2008 krizinin aksine, bankalar bu kez kendilerini çözümün bir parçası olarak resmettiler ve müşterilere hayati likidite sağladıkları ve çalışanlarını korudukları mesajını verdiler.

Deutsche Bank sözünü tutmadı

 

 

Önümüzdeki üç yıl içerisinde 35 bin kişiyi işten çıkarmayı planlayan HSBC ve revizyon sürecinde 18 bin kişinin işten çıkarması beklenen Deutsche Bank kriz sürecinde işten çıkarma kararlarını dondurduklarını açıkladı. İsviçre bankaları Credit Suisse ve UBS de benzeri açıklamalarda bulundu.

Financial News'in haberine göre, Deutsche’nin bu kararıysa oldukça kısa ömürlü oldu. Bankanın yıllık genel kurul toplantısı öncesinde hazırlanan konuşmasında, Deutsche Bank Genel Müdürü Christian Sewing üst düzey yönetime yapılacak iş kesintilerini de içerecek şekilde yine maliyet kesintilerini sürdüreceğini söyledi.

Sewing konuşmasında "Bu kararı almak her zaman acı vericidir ve özellikle böyle bir zamanda daha fazla acı veriyor. Ancak, özellikle bu ortamda maliyet azaltma programlarımıza sadık kalmak zorundayız. Bunu yaparken, iş kesintilerini mümkün olduğunca sosyal açıdan sorumlu hale getirmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Morgan Stanley'nin patronu James Gorman personele 2020 yılında iş kesintisi olmayacağını söyleyerek, ilk çeyrek sonuçlarında analistlere bunun "şimdiye kadar verdiğim en kolay kararlardan biri" olduğunu ve yönetim kurulunun oybirliğiyle kendisiyle aynı fikirde olduğunu söyledi. Bank of America ve Citigroup çalışanlarına benzer sözler verdiler.

Geleneksel yatırım bankacılığı birimleri ilk çeyrekte nispeten el değmemiş olarak kalırken, bu dönemde yaklaşık 100 iş kaybı gerçekleşti. Krizin oluşturduğu darbeyle bankaların maaş ücretleri de baskı altına girdi. Fakat mali yıla yapılan güçlü başlangıç ve kredi piyasasındaki artış sayesinde bankaların gelirleri de %7 yani 10,2 milyar dolar arttı.

Salgın, mart ayı boyunca volatilitede büyük artışlara yol açtı ve alım satım faaliyetlerinde yükselişlere neden oldu. En büyük 12 yatırım bankası, 2019'un aynı dönemine göre %20'lik bir artışla, ilk çeyrekte sabit gelirli piyasalarda 22,7 milyar dolar ortak bir artış kaydetti. Hisse senetleri birimleriyse %3 artarak 11,2 milyar dolara ulaştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR