Dikkat çeken F-35 açıklaması: Türkiye'nin eli daha da güçlenecek

F-35 için üretime 2022'ye kadar devam edeceklerini söyleyen Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay, "Seyir füzeleri, hedef uçak ve İHA, SİHA gibi insansız platformlarda da kullanılacak Türkiye'nin ilk yerli ve millî jet motoru testlerinin de tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye pandemi döneminde kabiliyetini ispatladı. Ekonomik olarak güçlü kalır, süreci doğru yönetirsek, elimiz daha da güçlenecek" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 19.05.2020 11:25 GÜNCELLEME 19.05.2020 11:25 EKONOMİ
Dikkat çeken F-35 açıklaması: Türkiye'nin eli daha da güçlenecek
Dikkat çeken F-35 açıklaması: Türkiye'nin eli daha da güçlenecek

Kale Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Bodur Okyay, pandemi döneminde Türkiye'nin genlerinden gelen vicdanlı olma özelliğini bütün dünyaya gösterdiğini, aynı zamanda altyapısının güçlü, yeni duruma hızlı adapte olan tarafını da ispat ettiğini söyledi. Türkiye'nin sanayi hamlesini başlatan önemli isimlerinden babası merhum İbrahim Bodur'un ölüm yıl dönümü sebebiyle hazırlanan anma programı hakkında bilgi vermek, dünyanın içinde bulunduğu durumda görüşlerini paylaşmak için online basın toplantısı düzenleyen Bodur, grup olarak 2022'ye kadar F-35 için taahhütleri olan parça üretimini sürdüreceklerini, jet motorunda testlerin başarıyla sürdüğünü, fabrikalarını da yeni döneme adapte ettiklerini dile getirdi. Okyay "Bu süreçte iş aşamalarının tamamını gözden geçirdik. 3 boyutlu yazıcıların öneminin daha da arttığı bir dönem oldu. Grupta AR-GE devam ediyor. Deneyler, testler de öyle. Şimdi üretim hatlarında 2 metre yaklaştığında alarm veren cihazları deniyoruz. Teknoloji en önemli dayanağımız bu dönemde" dedi.

 

'COĞRAFİ AVANTAJ DOĞRU ANLATILMALI'

Türk-İtalyan İş Konseyi Başkanı olması sıfatıyla Türkiye'nin yardımlarının ve sağlık alanındaki başarısının dışarıdan nasıl göründüğüne dair görüşlerini de paylaşan Okyay "Türkiye'nin genlerinden gelen vicdanlı olma hasleti gösterilmeliydi. Karşılıksız yardımlar bu açıdan çok önemliydi. Bu karşılıksız yardım, iş birliğinin devamı için önemli bir adım. Ancak tek başına yeterli değil tabii. Hasletimizi ortaya çıkarırken, yabancı yatırımın gelmesi için likiditenin doğru yönetilmesi, genç nüfus kaynaklı talebin ve coğrafi avantajların doğru anlatılması gerekiyor" dedi.

'TÜRKİYE'NİN ELİ DAHA DA GÜÇLENECEK'

Bu dönemde İtalya'nın yaşlı nüfusunun kayıplar ve ekonominin de bir anda durdurulmasında büyük etken olduğunu, Türkiye'nin ise son teknolojinin kullanıldığı yeni hastaneleri ve güçlü sağlık ordusuyla öne çıktığını, bundan böyle o hastanelerdeki cihazları yerli yapmanın hedef olması gerektiğini dile getiren Bodur "Bu dönemde altyapımızın güçlü olduğunu, hızlı adapte olma kabiliyetimizi ispat ettik. Çeviklik ve dayanıklılık yönümüz de çok önemli. Ekonomik olarak güçlü kalır, süreci doğru yönetirsek, elimiz daha da güçlenecek. Yeni dönemde cesaret, yenilikçilikle özümüze dönmek ve bunu süreçlerimize entegre etmek önemli" ifadesini kullandı.

'ÇALIŞANLARIN GÖRÜŞÜ ALINDI, YENİ DÖNEMİ BEKLİYORUZ'

Kale Grubu'nun faaliyette olduğu hemen tüm alanların krizden etkilendiğini, yapı grubunda beklenen yüzde 85'lik daralmanın çok önemli etkisinin görüldüğünü söyleyen Okyay "Geçtiğimiz dönemi adapte olmak için hazırlıkla geçirdik. Grupta 9 vakamız görüldü, tedavileriyle yakından ilgilendik, yerel yönetimlerle irtibat halinde hijyen ürünleri sağladık, mavi-beyaz yaka demeden tüm çalışanlarımızın görüşlerini aldık, şimdi yeni dönemi bekliyoruz. En önemli pazarımız olan Avrupa'dan siparişler gelmeye başladığında, normale dönüşün başlayacağını öngörüyoruz. Tekstilde önceden verilmiş siparişler vardı, eylül-ekimi bekliyor" dedi. Yerel kalkınmanın öneminin daha çok anlaşıldığını da söyleyen Okyay "Herkes evinin önünü süpürür, etrafına destek olursa sorunları daha kolay aşarız" dedi. "Güneş çarığı, çarık ayağı sıkar" atasözüyle durumu değerlendiren Okyay, bazı yatırımları askıya aldıklarını, yeni yatırım kararı için ise iştahlarının bulunmadığını dile getirdi.

 

Bodur'un hedefleri gruba ışık olacak

Zeynep Bodur Okyay, 2016 yılında vefat eden babası merhum İbrahim Bodur için 18-23 Mayıs arasında anma programı düzenlediklerini, programın çeşitli web seminerleri ve ülkeye kattıklarının anlatılacağı programın 23 Mayıs'ta dua ile son bulacağını söyledi. Okyay "Yerel kalkınma ve sanayileşerek kalkınma öngörüsüyle Kale Grubu'nun tohumlarını atan İbrahim Bodur'un ilkelerini tüm topluma ulaştırabilirsek, amacımıza ulaşacağız. Bunun için çalışıyoruz" dedi.

'F-35 PARÇALARINI 2022'YE KADAR ÜRETECEĞİZ'

Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Trump'un "Türkiye F-35'in 1.000 tane parçasını üretiyor, vermezse ne olacak" çıkışıyla yeniden tartışılmaya başlanan süreçte, bu parçalardan bir bölümünü üreten Kale'nin durumunu sorduğumuz Zeynep Bodur Okyay "Belirsizlik sürüyor. 2022'ye kadar taahhüt ettiğimiz parçaları üretmeyi sürdürüyoruz. Mart ayından sonra yeni sipariş açılmayacak" dedi.

JET MOTORU TESTLERİ DEVAM EDİYOR

Grubun hiçbir destek almadan, 7 yılda yüzde 100 yerli imkânla, tamamen Türk mühendislerinin kabiliyetleriyle ürettiği jet motoru, geçtiğimiz yıl ilk testini başarıyla geçmişti. 25 milyon doları aşan proje bedeliyle üretilen, son şeklini alıncaya kadar 5 motorun patlatıldığı projede motorun seri üretimi için testler başarıyla sürüyor. Türkiye'nin ilk yerli ve millî jet motoru seyir füzeleri, hedef uçak ve İHA, SİHA gibi insansız platformlarda da kullanılacak.

'HIZLI HAREKET EDEN KAZANACAK'

"Adada yaşamıyoruz, hepimiz bir şekilde etkileneceğiz, bütün dünya etkilenecek" dediği süreci değerlendiren Okyay "Dünya ekonomisi yüzde 3,2 küçülecek. Bazı sektörlerde yüzde 30'u aşan daralmalar görülecek. Burada talebi güçlü tutan, bunu destekleyen ülkeler kazanacak. Tabii bir de hızlı hareket edebilenler" dedi.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • GAZİ 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah'a emanet olun Hayırlı işler , Vatan Azîz Hepimizin, su gibi aziz olun..
    Cevapla
  • Ercan 3 yıl önce Şikayet Et
    Boş verin f35 kendi uçağımiza yönelelim kendi göbeğimizi keselim
    Cevapla
  • İsmail 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence derhal üretime son verilmelidir. Bizim sayemizde düşman ülkeler uçak sahibi olurken biz alamıyoruz.Hangi mantıkla hareket ediliyor bilmiyorum ama iyi niyetli olmak bir şey kazandırmıyor.
    Cevapla
  • Kara cahil 3 yıl önce Şikayet Et
    Parça üretim sozlesmesini Okudunuz mu. Yan cizene cezai uygulama vardır. ABD bu parayı öder, ona birşey olmaz. Ama kale gurubu bu bedeli ödeyebilir mi ? Birde bazı konularda hop oturup hop kalkmamak gerekir. Bazı şeyleri zamana bırakıp politik davranmak gerekir, özellikle iş hayatı böyledir.
    Cevapla
  • M.akif çağlar 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel.insan gururlanıyor.fakat ta gezi olaylarından beri,sur olayları darbe depremler sel felaketleri yatırımlar sık yapılan seçimler Suriye olayları emniyet askeriye bir sürü olay oldu.türkiye nasıl dayanıyor anlayamıyorum.herkez tıkır tıkır parasını alıyor.biraz garipsiyorum.ama ülkemi çok seviyorum.can vermeye hazırız herzaman.
    Cevapla
  • enes 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin, İbrahim bey sadece kale grubu için deyil tüm ülkemiz için büyük bir kayıp, onun yerini alan kızı ve damadından allah razı olsun çok büyük işler yaptılar, rabbim İbrahim beyin ailesini sirketlerini korusun ve ayaklarını doğru yollda sabit kılsın :((.
    Cevapla
  • Mehmet Ezici 3 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
  • Laz 3 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR