Salgın sonrası iki katına çıktı, fiyatlar sert düştü

Türkiye koronavirüs salgını sonrasına hazırlanırken, yeni dönemde sosyal hayattan iş düzenine kadar birçok değişim yaşanacak. Özellikle bu süreçte evden çalışma uygulamasından verim alan ve daha az maliyetle karşılaşan şirketlerin ofislerini küçültme ya da uzaktan çalışma sistemini kalıcı hale getirmesi bekleniyor. Emlakçılarsa, bu durumun halihazırda gerileyen ofis kiralarını daha da aşağıya çekeceği görüşünde.

ABONE OL
GİRİŞ 22.05.2020 09:16 GÜNCELLEME 22.05.2020 09:19 EKONOMİ
Salgın sonrası iki katına çıktı, fiyatlar sert düştü
Salgın sonrası iki katına çıktı, fiyatlar sert düştü

Koronavirüs salgını ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'deki çalışma sektöründe devrim niteliğinde değişimler yaşandı.

 

 

Milyonlarca kişi evden çalışma sistemine geçerken, yapılan bazı araştırmalar şirketlerin hem maliyet hem de verim açısından bu süreçten memnun kaldığını ortaya koydu.

Bu durum ise 'Ofis kiralarında düşüş olacak mı? Geleneksel ofislerin sonu mu geliyor?' konularını tartışmaya açtı.

 

 

OFİS VE KONUT FİYATLARI DÜŞTÜ

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, "Tüm sektörler olduğu gibi emlak sektörü de bu süreçte olumsuz etkilendi. Kira fiyatlarında düşüş var. Sadece ofislerde değil, konut fiyatlarında da bu düşüşü görüyoruz" dedi.

"SALGIN SONRASI DÜZELEBİLİR"

Salgın sonrası dönemde ofislerin yeniden önem kazanabileceğini belirten Aşa, "Bu geçici bir dönem. Her sektörde bu oldu. Virüsün etkisi azaldıktan sonra eski düzene geçişin olacağını ön görüyoruz" diye konuştu. Aşa ayrıca, emlak sektöründe 'kısa dönemli ofis kiralamanın' yaşanmayacağı görüşünde.

SALGIN SONRASI İKİ KATINA ÇIKTI

Bilindiği üzere, şirketlerin evden çalışma oranı yüzde 45'lerden yüzde 95'lere çıktı. Yapılan araştırmalara göre, şirketlerin yüzde 41'inin çalışanlarını salgın sonrası döneme hazırlamak için planları var. Özellikle salgın sonrası dijitalleşmeyi destekleyecek ve her an uzaktan çalışmayı hazır hale getirilecek sistemlerin daha aktif şekilde kullanılması bekleniyor.

EV ORTAMINDAKİ EN BÜYÜK SORUN: MOTİVASYON

Yapılan araştırmalar, evden çalışma sisteminin sebep olduğu bazı zorlukları ortay koydu. Bunların başında yüzde 40 ile çalışanların motivasyon sorunu geliyor.

Çalışanların performans yönetim süreci, iletişim, teknolojik altyapı eksikliği ve evde çocuklarla çalışma gibi durumlar ise öne çıkan diğer zorluklar olarak sıralanıyor.

Şirketlerin yüzde 60’ı çalışanlarının zihinsel sağlığını desteklemek amacıyla tedbir aldıklarını belirtirken, yüzde 29’u oluşabilecek çalışan verimlilik kayıplarına yönelik çalışımalar yaptıklarını ifade ediyor.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR