ABD Türkiye'yi neden F-35 programından çıkardı? İsrail deşifre oldu

Trump'a göre, dünyanın en gelişmiş savaş uçağı. Ondan iyisi yok. Ancak ABD'de "Müşterek taarruz uçağı program ofisi"nin hazırladığı rapor, F-35'in tasarım hatalarıyla dolu olduğunu ortaya koyuyor.Peki tartışmaların odağında F-35 projesinden Türkiye neden çıkarıldı? Ortaya çıkan bilgilere göre işin arkasında İsrail var...

ABONE OL
GİRİŞ 25.05.2020 17:53 GÜNCELLEME 25.05.2020 17:53 EKONOMİ
ABD Türkiye'yi neden F-35 programından çıkardı? İsrail deşifre oldu
ABD Türkiye'yi neden F-35 programından çıkardı? İsrail deşifre oldu

Project On Government Oversight" adlı sivil toplum kuruluşunca ele geçirilen 28 Şubat tarihli rapora göre, hali hazırda uçakta 883 tasarım hatası bulunuyor. Tespit edilen 162 hataya ilişkin ise arızalar devam ediyor ve "düzeltme planı'' yok. Bu da şirketlerin söz konusu tasarım hatalarına ilişkin, ellerinde yapacak bir şey bulunmadığı anlamına geliyor.

 

 

Raporda 273 tasarım hatasına çözümler bulunduğuna işaret ediliyor. Ancak bunların düzeltilmesine başlanması için hem ek fon sağlanması hem de daha çok test yapılması için bekletildiği belirtiliyor.

Geçen kasım ayında Amerikan Savunma Bakanlığı test ve değerlendirme ofisinin F-35'e ilişkin raporunda da, 873 hata tespit edilmişti. Bunların 576'sının uçağı geliştirme sürecinden beri devam ettiği belirtilmişti. Yani o günden bu yana 10 tasarım hatası daha tespit edilmiş durumda.

 

 

Ancak bazı uzmanlar, F-35 savaş uçaklarında hata tespitinin normal olduğu, programın geliştirilmesi açısından hataların tespitinin düzeltilmesinin önemli olduğu görüşünde. Ocak ayında yine Pentagon'un yayınladığı raporda, test uzmanları, silahların atışlarındaki isabet oranının kabul edilemez boyutta olduğu sonucuna varmıştı. Rapora göre silahların monte edilişiyle ilgili bazı değişikliklere gidildi ancak bunlar henüz test edilmedi.

ABD, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının ardından Türkiye’yi F-35 savaş uçağı programındaki ortaklığından çıkarmıştı. Türkiye'nin satın aldığı ve envanterine kattığı dört F-35 savaş uçağı ise Arizona Luke Hava Üssü'nde bulunuyor.

Peki, Türkiye'nin F-35 savaş uçaklarını filosuna katması ne kadar önemli. Bu konuda görüş ayrılıkları var. Bir grup uzman, insansız hava aracına girildiği dönemde, sürecin iyi yönetildiği takdirde büyük bir sorun oluşturmayacağı iddiasında. Diğer bir grup ise Türkiye'nin havadaki gücü açısından F-35 savaş uçaklarının temininin çok önemli olduğu görüşünde.

İŞİN ARKASINDA İSRAİL Mİ VAR?

F-35'lerin Türkiye'ye neden teslim edilmediği konusunda da ilginç iddialar var. Geçtiğimiz aylarda da İsrail basını Tel Aviv'in Ankara'ya F-35 satılmaması konusunda Washington'a baskı yaptığını yazdı. Bunun için lobi faaliyeti yaptığını iddia etti. Kanal 12 televizyonu, İsrail'in gizli bir şekilde ABD'nin Türkiye'ye F-35 satışını engellemek üzere çalışma yürüttüğünü ileri sürdü.

Kanal 12, buna gerekçe olarak da İsrail'in F-35'ler ile Ortadoğu'daki hava üstünlüğünü kaybetmek istememesini gösterdi. İsrail, F-35'leri Amerika'dan satın alan ortadoğudaki ilk ve tek ülke. Ve sadece Tel Aviv'in bu son teknoloji ile donatılmış savaş uçağına kendi ürettiği bir yazılımı yükleme izni bulunuyor. İsrail uçakları 2016 yılında satın aldı ve 2017 yılında operasyonel hale geldi. Hali hazırda İsrail hava kuvvetlerinin elinde 16 F-35 bulunuyor. Ve bu rakam 2024 yılında 50 uçaklık bir filoya dönüşecek.

F-35 Avcı Savaş Uçağı, 2040'lı yıllarda dünyanın en önde gelen avcı uçağı olması için tasarlandı. Aynı zamanda ABD'nin son insanlı savaş uçağı projesi. F-35 savaş uçakları havada yakıt ikmali yapabiliyor. Havadan havaya, havadan karaya ve denize füze ateşleyebiliyor. Menzilleri yaklaşık 2000 bin kilometre. F-35 B savaş uçakları, helikopterler gibi dikey kalkış yapabiliyor. Kısa pistlerden uçak gemilerinden havalanabiliyor.

KAYNAK : Milliyet
YORUMLAR 136 TÜMÜ
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    İsraile 16 adet uçak verilirken Türkiyeye 2001 krizine bile para ödemesini yapmış olmamız rağmen 6 adet uçağımızı ABD gasp etmiştir. İsraile 2024 kadar 50 uçak verilmesi faciadır.
    Cevapla
  • LaKLaK 3 yıl önce Şikayet Et
    o var bu var,demekki neymis azim ve kararlilikla kendi savas ucagimizi uretmemiz lazimmis,dahda onemlisi tank motoru,ve hss
    Cevapla
  • rasim 3 yıl önce Şikayet Et
    israil olmasa s. arabistan krallığı yıkılmış olurdu gazeteçiyi konsolosta vahşice öldürdü israil korudu
    Cevapla
  • tarık 3 yıl önce Şikayet Et
    israil ile ilişkiniz iyi ise amerika ve avrupa bazı arap ülkeleri ile iyi olacak demektir dünyada ve türkiyede erdoğan düşmanlığının sebebi israil
    Cevapla
  • yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    amerikayı yahudiler ve israil yönetiyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR