Fırsatçılar iş başında! Zam yetmedi hırsızlığa da başladılar

1 Haziran itibariyle başlatılan özellikle konut ve aracı kapsayan avantajlı kredi paketi, fırsatçıları harekete geçirdi. Kampanya sonrası artan talebi gören ev sahipleri fiyatları yüzde 30’a yakın artırırken, gelir vergisini daha az ödemek için düşük miktarda kredi çekilmesi talebinde bulunmaya başladılar. Diğer taraftan emlakçılar da ilan hırsızlığı ve ilandaki konuttan farklı konutları satma yarışına başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 12.06.2020 09:12 GÜNCELLEME 12.06.2020 09:39 EKONOMİ
Fırsatçılar iş başında! Zam yetmedi hırsızlığa da başladılar
Fırsatçılar iş başında! Zam yetmedi hırsızlığa da başladılar

Kamu bankaları 1 Haziran’dan itibaren konut, araç, tatil ve ihtiyaç kredilerinde tarihi bir kampanya başlattı. Bu pakette yer alan konut kredileri kapsamında faizler sıfır konutta 0,64, ikinci elde ise 0,74’e düşürülürken peşinat miktarı yüzde 10’a indirildi ve bir yıl da ödemesiz kredi imkanı tanındı. Kampanya ile birlikte emlak ofislerinde benzeri görülmemiş bir yoğunluk yaşandı. Bu durum fırsatçıları da harekete geçirdi. Bir tarafta gelir vergisini daha az ödemek isteyen ev sahipleri evin fiyatını düşük göstermek için düşük miktarda kredi çekilmesi talebinde bulunurken diğer tarafta emlakçılar da ilan hırsızlığı ve ilandaki konuttan farklı konutları satma yarışına başladı.

 

 

Artan fiyatlar, vatandaşı alımdan vazgeçirmeye başladı

Bir diğer önemli gelişme ise ev fiyatlarında yaşandı. Konut fiyatları kampanyasının duyurulması sonrası artan talebi gören ev sahipleri faiz avantajını anında fiyatlara yansıttı ve fiyatlar yüzde 30’a yakın arttı. Bu durum başlatılan kampanyanın avantajından ev sahiplerinin faydalanmasına yol açtı. Tek motivasyonu düşük peşinat ve 1 yıl ödemesiz dönem olan alıcılar artan ev fiyatları karşısında alımlardan vazgeçmeye başladı. Kampanyanın duyurulduğu hafta emlak ofisleri bir hatta iki gün sonrasına randevu takvimi belirlemeye başladı. Kampanyayı değerlendirmek isteyen ihtiyaç sahipleri uygun ev bulduklarında fiyatların yeniden artırılması endişesi ile pazarlıksız ev almaya yöneldi. Bu nedenle emlak ofisine gelen her iki kişiden birinin uygun fiyatlı ev bulduğunda hemen alıma geçtiği belirtiliyor. Taleplerin ise özellikle İstanbul’da en çok 350 bin ile 750 bin TL aralığındaki konutlarda yoğunlaştığı ifade ediliyor.

 

 

Coldwell Banker: “Pazarlık dahi yapılmıyor”

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Dr. Gökhan Taş, piyasada ciddi hareketlilik yaşandığını söyledi. Pandemi öncesine göre talepte 3 kata varan artış olduğuna dikkat çeken Taş, “Kampanyanın kısa süreceği endişesiyle alıcılar hedef odaklı hareket ediyor. Eskiden arayan 7 kişiden birine yer gösterirken, şu an iki kişiden birine yer gösteriliyor ve yine iki kişiden biri pazarlık yaparak almaya çalışıyor” dedi. Fiyatı 1 milyon TL’nin altında olan gayrimenkullerin ilgi gördüğünü aktaran Taş, “750 bin ile 350 bin TL gayrimenkuller hemen satılıyor” dedi.

İkinci elde yoğunluk var

Bu uygulamanın aynı zamanda insanların yastık altında birikmiş paralarını da piyasaya çektiğini anlatan Taş, genel anlamda ihtiyaç sahibi, işleri devam eden ve gelirleri sekteye uğramayan orta ve orta üstü gelir grubunun gayrimenkul aldığını aktardı. Fiyatlarda ise normalin üstünde artış yapan gayrimenkullerin satılmadığını kaydeden Taş, “Balkon-bahçe arayışı ise bir köpüktü. Şimdi herkes başını sokacak bir ev bakıyor. Ayrıca talep ikinci elde yoğunlaştı. Çünkü insanlar bitmemiş inşaatı risk görüyor” açıklamasını yaptı.

“Yüksek fiyat artışı hayal kırıklığı yaratıyor”

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise kredilerin düşmesi sonrası satılık konuta ilginin yüzde 50'ye varan oranda arttığını, özellikle orta gelir grubunun ciddi konut talebi bulunduğunu söyledi. Bazı ev sahipleri ve gayrimenkul şirketlerinin haksız zam yapması yüzünden ev almak isteyenlerin hayal kırıklığına uğradığını ifade eden Aşa, şöyle devam etti: "Satılık konuta ilgi yüzde 50 arttı ancak haksız zam ve yeterli peşinat bulunmaması nedeniyle bu ilginin satışa dönme oranı yüzde 5-10'da kaldı."

Kurnaz emlakçılara dikkat!

Turyap Kurumsal Pazarlama ve Satış Müdürü Alper Telçin de bu süreçte arama trafiklerinin arttığını belirterek, “Eskiden günde 1-2 kere aranırken şimdi bu sayı 5 ila 10’a çıktı. İlk etapta aramalar balon gibi görünse de önemli bir kısmı satışa döndü” dedi. Aramaların yüzde 30’unun satışa döndüğünü ifade eden Telçin, “Kredili alıcı kredi bulduğu bu dönemde alım yaptı” dedi.

Birinci elde fiyatların yüksek olmasından dolayı özellikle ikinci elde çok fazla talep aldıklarını aktaran Telçin, “İkinci elde satışların artış oranı yüzde 30 iken birinci elde bu artış yüzde 10 oldu” dedi. Alıcıların ise bahçeli ve balkonlu, krediye uygun bina almaya önem verdiğini kaydeden Telçin, bu dönemde ev sahibi olmak isteyenleri uyardı. Telçin, sıkıntı yaşamaması için de emlakçının projenin tek satıcısı olduğunu gösteren belgeye sahip olup olmadığının sorulmasını önererek ayrıca sonrasında farklı metrekare problemi yaşamaması için mutlaka binanın içini görerek daire almasını tavsiye etti.

Remax Kom Emlak: “Hareketlilik arttı”

Ağırlıkla Bahçeşehir bölgesinde satış yapan Remax Kom Emlak Brokerı Namık Kemal Güneş ise, “Hareketlilik arttı. Herkes ev alma arayışına girince fiyatlar da yüzde 20’ye artış oldu. Özellikle villa tipi evlere ilgi arttı. Yenilerin fiyatı yüksek olduğu için fiyatları daha ucuz olduğu için ikinci eli daha fazla tercih ediyorlar. Özellikle eskiden yapılmış sitelere çok fazla talep var” diye konuştu.

“Haziran satışlarımız 2.5 kat arttı”

Açık artırma yoluyla online olarak gayrimenkul satışı yapan Tapu.com’da bu süreçte konut satışları arttı. Tapu. com CEO’su Emre Erşahin, haziran ayında önceki aylara göre kendilerine gelen çağrılarda 3 kat artış yaşanırken, yaptıkları konut satışlarında ise 2.5 kat artış olduğunu söyledi. Öte yandan hareketlilik bankalara yapılan kredi başvurularını da artırdı. Bir banka şubesine haziran öncesi haftada 1 adet konut kredisi başvurusu gelirken, şimdi ise bu sayının günde en az 4’e çıktığı aktarılıyor. Böylece bazı kamu bankalarındaki artış oranı yüzde 100’ü bulurken, bazılarında ise bu oran 4-5 katına kadar çıkmış durumda.

Peki ne tür sıkıntılar yaşanıyor?

■ Artan talep nedeni ile ev fiyatları 2 hafta içinde yüzde 30’a yakın arttı.

■ Ev sahipleri daha düşük vergi ödemek için konut kredi miktarının daha az çekilmesi talebinde bulunmaya başladı.

■ Cazip komisyon oranları kurumsal olmayan emlakçı piyasasında ilan hırsızlıklarına yol açtı.

■ Bir bölgede aynı ev için birden fazla farklı ilan girilerek alıcı çekiliyor ve daha yüksek fiyatlı konutlar satılmaya çalışılıyor.

■ Kiracı evde yok denilerek ilanda yer alan metrekareden daha düşük evler satılmaya çalışılıyor.

KAYNAK : Dünya
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • blob 3 yıl önce Şikayet Et
    kursaktan haram geçince bünye hep haram ister işte böyle, Allah acısın halimize
    Cevapla
  • kybalion 3 yıl önce Şikayet Et
    Şu emlak piyasasına bir düzen getiremediniz. Emlakçılar hiç ağlamasın aldıkları komisyonlarla müteahit oluyorlar çoğu zaten. Müteahitlerde yaptıkları binayı 4-5 katına satamayınca ağlanıyorlar. Allah çocuklarından çıkarsın inşaallah.
    Cevapla
  • muammer 3 yıl önce Şikayet Et
    piyasanın lokomotifi diyoruz da ahlaksızlığın da lokomotifi oldular.Devletin vatandaşın istifade etmesi için uygulamaya koyduğu hiç bir tedbirden istifade ettirmediler.vatandaşın hevesi kursağında kaldı. Kimse ev almasın.
    Cevapla
  • meskencı 3 yıl önce Şikayet Et
    Denetleme yok mu ? Basın en ağır cezaları ev alamıyoruz bir türlü bunların yüzünden
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede denetleme olsa ne yazar.kanunlarımız tırışka.şikayet etsen seni haksız çıkarırlar.
    Cevapla
  • kanka44 3 yıl önce Şikayet Et
    Yapılandırma ne oldu varmı bir ses
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR