İşverene de işçiye de destek

Üzerinde çalışılan ve kısa sürede yasalaşması beklenen İstihdam Kalkanı paketiyle; fesih yasağının uzatılmasından işsizlik süresinin kısaltılmasına, genç istihdamından kısmi zamanlı çalışmaya kadar çok sayıda önemli düzenleme getirilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 15.06.2020 07:55 GÜNCELLEME 15.06.2020 08:08 EKONOMİ
İşverene de işçiye de destek
İşverene de işçiye de destek

İŞİNE DÖNENLERE PRİM KATKISI VAR

İşsizlik ödeneği alırken, 90 gün içerisinde tekrar işe girenlere de teşvik geliyor. Bu kişilerin 12 ay kesintisiz çalışmaya devam etmesi hâlinde, işsiz kaldıkları süreye dair emeklilik primini devlet karşılayacak. Bu kişilerin istihdam edilmeleri durumunda işveren maliyetlerinde de mahsuplaşma gibi yöntemler kullanılacak. Paketle, işverenin İşsizlik Sigortası Fonuna katkısının 2 puandan 4 puana çıkarılması da öngörülüyor. Salgın döneminde önemi görülen fon, işçi-işverenlerin katkısıyla güçlendirilecek.

 

 

TENKİSAT YERİNE ÜCRETSİZ İZİN

Süresi 17 Temmuz'da dolacak işten çıkarma yasağı, üç ay daha uzatılacak. Bunu uzatma yetkisi Cumhurbaşkanı'nda olacak. Çalışanların işe ve iş yerine bağlılıklarını korumak için ücretsiz izne ayırma imkânı sürecek. 2019 başından fesih yasağının başladığı nisana kadar işini kaybedenlerin, son çalıştıkları işe dönmeleri desteklenecek. İşveren bu kişileri alarak tam zamanlı çalıştırabilecek. Ya da ücretsiz izne çıkarabilecek. İki imkân da olmuyorsa, işçinin 1.770 liralık ücretsiz izin desteğine devam edilecek.

AYDA 10 GÜNLÜK ESNEK MESAİ

Yeni paketle 25 yaşını doldurmayan veya 50 yaşın üstünde olan çalışanların kolay istihdam edilmelerini sağlayacak düzenlemeye gidilecek. Bu yaş aralıklarındaki çalışanlarla, belirli süreli iş sözleşmeleri iki yılı geçmemek üzere yapılabilecek. Böylece daha kolay iş bulabilecekler. İşveren de esnek şartlarda istihdam sağlayabilecek. 25 yaşından küçük olup, çalışma süresi 10 günden az olanlar için, günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenecek.

 

 

İŞÇİ MALİYETİNİN %40'I DEVLETTEN

Normalleşme döneminde ilave istihdam edilecek her bir çalışan için, İşsizlik Sigortası Fonundan ek destek sağlanacak. İlave istihdam edilen her bir kişinin, işverene tüm maliyetinin yaklaşık yüzde 40'ı karşılanacak. Ekonomik aktivitenin azalması nedeniyle çalışanlarını kısa çalışmaya geçiren veya ücretsiz izne ayıran işverenlere, normalleşme dönemini esnek geçirmesi için destek sunulmuş olacak. Fesih kısıtının olduğu dönemde, işverenlerin bu çalışanları için tüm primleri devlet karşılayacak.

KISMİ ÇALIŞMAYA VERGİ İSTİSNASI

Yeni dönemde kısmi zamanlı istihdam yayılacak. Böylece kişilerin çalışma süreleri azaltılarak, aynı işin birden fazla kişi tarafından yapılması sağlanacak. 50 yaş ve üzerindekilere bu imkân verilecek. Kısmi zamanlı çalışanlar için gelir vergisi istisnası tanınacak ve buna göre emeklilik primleri ödenecek. Bu istisna, istihdamı paylaşan herkese sağlanacak. Bu destek için, çalışanların 'kısmi zamanlı' düzene geçişi halinde oluşacak iş gücü açığının, en az 6 ay yeni istihdamla doldurulması yeterli olacak.

YORUMLAR 3
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanı diyor işten kimse cikarilmicak 15 gündür işte çıkarıldim nasıl oluyor anlamıyorum birde çalıştım yer benim için devletten destek aldığı halde çıkardılar
    Cevapla
  • Veysi 3 yıl önce Şikayet Et
    Geçmiş olsun kardeşim bir avukata danışın size yol gösterecektir
    Cevapla
  • Güneş 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende kurumsal bi firmada çalışıyordum on gün çalıştık beni aradı dediki işinizle hiç bi sorunumuz yok ama ekip arjadaşlarınızla uyumlu degilsiniz sizi ğcretsşz izne ayırıyorum nası yani kimseyle bi küçük tartışmam bile olmamıştır ne dicem napcam şimdi bilen varmı
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR