En büyük alternatifi Türkiye! İmza an meselesi

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Çin'in iç ve dış ticaretinde önemli düşüşler olduğunu biliyoruz. Gelişmiş ekonomisi ve nitelikli iş gücü sayesinde Türkiye'nin Çin'e iyi bir alternatif olabileceğine inanıyoruz." dedi. Öte yandan ABD ile yapılacak Serbest Ticaret Anlaşması'nın önemine değinen Hisarcıklıoğlu, Tercihli Ticaret Anlaşması'nın süreci hızlandırmaya yardımcı olacağını sözlerine ekledi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.06.2020 15:31 GÜNCELLEME 21.06.2020 14:10 EKONOMİ
En büyük alternatifi Türkiye! İmza an meselesi
En büyük alternatifi Türkiye! İmza an meselesi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile ABD'nin ticaret ilişkilerinde Serbest Ticaret Anlaşması'nın önemli olduğunu belirterek, "Serbest Ticaret Anlaşması yolunda, süreci hızlandırmak için iki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması çok yardımcı olacaktır. Bu gerçekleşirse her iki ülke için kazan-kazan durumu olacaktır." dedi.

 

 

Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın katılımıyla, video konferans yöntemiyle düzenlenen ABD Ticaret Odası, ABD-Türkiye İş Konseyi ve Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin ortak toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

ABD Ticaret Odası ve TOBB arasında uzun vadeli bir iş birliği olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımları engelleyen konuları çözmek için birlikte çalıştıklarını ve iş birliğini sürdüreceklerini söyledi.

 

 

"Türkiye Çin'e iyi bir alternatif olabilir"

Hisarcıklıoğlu, iş insanlarının kriz zamanlarında her zaman fırsatları gördüğünü dile getirerek, "Çin'in iç ve dış ticaretinde önemli düşüşler olduğunu biliyoruz. Gelişmiş ekonomisi ve nitelikli iş gücü sayesinde Türkiye'nin Çin'e iyi bir alternatif olabileceğine inanıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin bugün bir sanayi devi olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Avrupa'nın tekstil, beyaz eşya, otomotiv, demir-çelik, züccaciye, gıda ve mobilya sektörlerinde en büyük tedarikçisi olduğunu bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, krizden daha güçlü ve iki ülkenin birbirine daha yakın şekilde çıkabilmesinin mümkün olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşmak için belirli konularda liderlerimizin desteğine ihtiyacımız var. Serbest Ticaret Anlaşması'nın her iki ülke için çok önemli olduğunu biliyoruz. ABD mevcut ticaret anlaşmalarını yeniden müzakere ederken, TOBB ve ABD Ticaret Odası da ikili Serbest Ticaret Anlaşması'nı savunmaya devam edecek. Serbest Ticaret Anlaşması yolunda, süreci hızlandırmak için iki ülke arasında Tercihli Ticaret Anlaşması çok yardımcı olacaktır. Bu gerçekleşirse her iki ülke için kazan-kazan durumu olacaktır."

"Üçüncü ülkelerde birlikte yapılabilecek çok şey var"

İki ülkenin inovasyon ve yeni teknolojilerde stratejik iş birliğini teşvik etmeye odaklanabileceğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, Kovid-19 sonrası dönemde öncelik verilecek diğer sektörlerin ise inşaat ve altyapı olduğunu ifade etti.

Hisarcıklıoğlu, "Türk müteahhitler, yabancı proje sayısı bakımından Çin'den sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü ülkelerde birlikte yapılabilecek çok şey var." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi'ne de yeniden dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergisini öngören "Section 232" kararının da gündemde olmaması gerektiğinin altını çizdi.

"Tek taraflı, ayrımcı vergilerden kaçınılmalı"

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'den ithal edilen makarna, çelik ve son olarak yatak gibi ürünlere yönelik yürütülen anti-damping ve benzeri soruşturmalardan kaçınılması gerektiğini dile getirdi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bu önlemler ABD-Türkiye özel sektör iş birliğine zarar verecektir. Amerikalı politika yapıcıların anti-damping uygulamaları yerine kazan-kazan stratejisini izleyeceklerini umuyorum. Bu strateji, iki ülke arasında karşılıklı ekonomik fayda sağlayacaktır." dedi.

ABD'nin dijital hizmet vergisi uygulayan ülkeler hakkında inceleme başlatmasına da değinen Hisarcıklıoğlu, "Söz konusu soruşturmanın sonucunun Türkiye'nin ABD'ye ihracatında yeni gümrük vergilerine yol açabileceğinin farkındayız. Taraflar, tek taraflı, ayrımcı vergilerden kaçınmalıdır." diye konuştu.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim ticaret yapma biçimimizde bir sorun var gibi, neden dünyaya mal satamıyoruz, farklı yöntemler denemeliyiz, belki oralarda mağazalar açmalıyız, lobicilik, reklam, distribütörlük faaliyetlerine önem vermeliyiz, büyükelçilerimiz ajan gibi çalışmalı, o ülkelere ne satabiliriz, o ülkelerde hangi alanlara yatırım yapabiliriz, hangi şirketleri, fabrikaları satın alabiliriz, o ülkelerin piyasalarında nasıl hakim olabiliriz.
    Cevapla
  • İnce diplomasi 3 yıl önce Şikayet Et
    Küresel güçlerin lobisi Türk Ekonomisine savaş açmış durumda .Bunun örneği Hava trafiğinde Türk turizmine darbe vurmak için Türk hava yollarına uçuş yasağı koydular .Türkiyeyi korona 19 dan riskli bölge ilan ettiler .Bu sorunlar aşılmadan iyimser olmak yanlış olur. Küresel güçlere karşı koymak çok zor .Turizim gelirleri düşerse sorunlar büyür .
    Cevapla
  • HASAN KARABULUT 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğu Türkistan...
    Cevapla
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle 2 ülke diye bişey olmaz... Enerji vergi destek vb birçok konuda birçok şey degişmeli.. İştah kabartan anlayışı kimseye yedirmezler yapabildiklerin hep küçük olur olmaya devam eder. Bakışı degiştirmek lazım
    Cevapla
  • ekonomist 3 yıl önce Şikayet Et
    ithalatı artırak her türlü adım bize enflasyon olarak geri dönüyor. cari açık artıyor dolar yükseliyor dolayısıyla enflasyon artıyor. ülkemizdeki enflasyonun en temel nedeni cari açıktır. gerekirse cari açığı kapatmak adına ithalatı ciddi oranda kısıtlama yoluna gidilebilir. gıda enflasyonunu tetikleyen bir diğer neden ülkemizde yüksek fiyattan satılan ürünlerin iç piyasaya sunulmak yerine dışarı satılması.. gördük limon da güya ihracatı izine bağladılar ama limon fiyatı bir türlü düşmüyor.. isteyen izin alabiliyor.. yumurta üretiyoruz adam iç piyasaya sürmek istemiyor .. düzeltilmesi gereken öncelikli çok konu var..
    Cevapla
  • Cihan 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünya piyasasi var, fiyatlari büyük ölcüde etkiler. Yurt disi bir dolar veriyorsa sana niye iki liraya satsin ki? Kimse pek tarimla ugrasmak istemiyor, zor is, dünya genelinde halkin yüzde kaci tarimla ugrasiyor 100 sene önce, 50 yil önce ve bugün? Tarimla ugrasmakta fayda var, zaten devlet bunu da gördü ve ilerleme söz konusu ama mentalite degismesi lazim, her alanda üretken ve cok caliskan olmak lazim. Amerikan telefonuyla arkadasini ara, avrupali arabayla cafeye git kagit oyna bütün gün - ondan sonra niye bana hayat pahali niye onun parasi daha yüksek demek olmaz. Ev yap kira topla tamam, ama fabrikada kur - tabi daha stresli dimi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR