Koronavirüs sonrası yüzde 100 arttı! Türkiye'ye engel çıkaran ülkeler talebe başladı

Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu, 'Bugüne kadar bizden hiçbir şey talep etmeyen veya önümüzde engeller çıkaran ülkeler bizden ürün talep etmeye başladılar.' ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.06.2020 13:01 GÜNCELLEME 21.06.2020 13:09 EKONOMİ
Koronavirüs sonrası yüzde 100 arttı! Türkiye'ye engel çıkaran ülkeler talebe başladı
Koronavirüs sonrası yüzde 100 arttı! Türkiye'ye engel çıkaran ülkeler talebe başladı

UMSMİB Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Kamiloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, haziranın ilk yarısında meyve-sebze mamulleri ihracatının yüzde 100'ün üzerinde arttığını bildirdi.

 

 

İlk 15 günlük sürede UMSMİB'den yapılan ihracatın yüzde 134, Türkiye genelinden yapılan ihracatın ise yüzde 165 oranında artış göstermesinin sevindirici olduğunu belirten Kamiloğlu, "Bu artışı doğru analiz etmek lazım. Bize göre 2 sebebi var. Birincisi, Avrupa’yı besleyen rakiplerimiz İtalya ve İspanya salgından çok etkilendikleri için yeterli üretimi sağlayamadı. Bir diğer sebebi de virüs krizinin uzama ihtimaline karşın herkesin stoğunda yeterli miktarda mal bulundurma istediğinden dolayı bizdeki stokları çekmeleri oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Kamiloğlu, pandemi döneminde yeni pazarlar doğduğunu ancak bunların kalıcı olması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

 

"Bugüne kadar bizden hiçbir şey talep etmeyen veya önümüzde engeller çıkaran ülkeler bizden ürün talep etmeye başladılar. Ama esas olan bunun kalıcı olması. Kalıcı olması için de ham maddeyi doğru üretiyor olmamız gerekiyor. Ham maddeyi üretebilmek için ise çiftçimizi desteklememiz gerekiyor. Devlet pandemi sürecinde çok çabuk ve doğru adımlar attı. Özellikle KGF kredilerinden yapılan ödemelerin çok seri bir şekilde olması iyi oldu. İhracatçımız ve çiftçilerimiz bundan oldukça memnun ancak bu krediler için verilen 1 yıllık geri ödeme süresinin kısa olduğunu düşünüyorum. Biz ürünü mamul haline getirip stokta tutmak zorunda olduğumuz için, bu kredileri geriye ödemeye başladığımızda stoklarımız henüz bitmemiş olacak. O yüzden satıp da ödeyebilme adına sürenin 2 yıl olmasını istiyoruz."

Ülkedeki çiftçilerin çok çalışkan ve vefakar olduğunu dile getiren Kamiloğlu, "Ülkede hangi kriz olursa olsun çiftçilerimiz her zaman her koşulda üretmeye çalıştılar. Tarlalar boydan boya ekildi, kimse merak etmesin. İklimden etkilenen ürünlerimiz olacaktır ama meyve sebze için söylüyorum, kimse kaygılanmasın, hiçbir ürünün eksikliği olmayacak." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 44 TÜMÜ
  • İbrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Satın
    Cevapla
  • DİRİLİŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Hakkın adaleti en güzel şekilde tecelli eder.
    Cevapla
  • Has Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Biz bize yeteriz.
    Cevapla
  • BALTACI 3 yıl önce Şikayet Et
    Verin ürün istiyenlere dış pazarı bulunca ic pazara zarar vermeyin chp zihniyeti gibi çalışmasın kafanız haaa
    Cevapla
  • çözüm basit 3 yıl önce Şikayet Et
    böyle açıklama yapmak çok yanlış. diplomatik dili iyi kullanmak gerekir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR