Sarma sigara ve içime hazır tütün satışı yasaklandı

Son dakika: 1 Temmuz'dan itibaren itibaren içime hazır halde tütün satışını yasaklayan cezai uygulama yürürlüğe giriyor. Buna göre ticari amaçla satış yapanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenler 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanacak.

ABONE OL
GİRİŞ 30.06.2020 23:00 GÜNCELLEME 30.06.2020 23:00 EKONOMİ
Sarma sigara ve içime hazır tütün satışı yasaklandı
Sarma sigara ve içime hazır tütün satışı yasaklandı

Sigara kağıtlarına tütün doldurarak veya içi tütün doldurulmuş makaronları poşetlenip satılması 26 Haziran tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre yasak getirilmişti. Yasak yarın yürürlüğe giriyor. 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda değişiklik yapılarak yarından itibaren ticari amaçla makaron veya yaprak sigarı kağıdının doldurulmuş şekilde satışına 1 Temmuz itibariyle yasak getirildi.

 

6 YILA KADAR HAPİS CEZASIYLA YARGILANACAK

Yasağa uymayanlar 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile yargılanacak. Yarın uygulamaya girecek kanun ile artık bu tür faaliyetlerde bulananlara hapis cezası uygulanacak. Benzer bir uygulama 2014 yılında yurt dışından yasa dışı yollarla ülkeye sokulan kaçak sigaralar için de getirilmiş ve yüzde 20'nin üzerine çıkan yasa dışı sigara satışı kısa sürede yüzde 4'e kadar gerilemişti.

 

Tütün ürünlerinden 2019 yılında sigaradan yaklaşık 50 milyar TL ÖTV vergisi elde edildi. Buna karşın devletin, son yıllarda yaygın hale gelen yasa dışı açık tütün ürünlerinden kaynaklanan vergi geliri kaybının 15 milyar liraya yaklaştığı tahmin ediliyor.

RESMİ GAZETE'DEKİ KARAR

26 Haziran tarihli Resmi Gazete'de konuyla ilgili düzenleme şöyle duyurulmuştu:

"28/11/2017 tarihli ve 7061 sayılı Bazı Vergi Kanunları ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 123 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, fıkraya (e) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

e) 62 nci maddesiyle 4733 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin dokuzuncu fıkrasından sonra gelmek üzere eklenen onuncu fıkrası ve 93 üncü maddesiyle 5607 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin yeniden düzenlenen yirminci fıkrası, ticari amaçla makaron veya yaprak sigara kağıdını, içine kıyılmış tütün, parçalanmış tütün ya da tütün harici herhangi bir madde doldurulmuş olarak satanlar, satışa arz edenler, bulunduran ve nakledenler bakımından 1/7/2020 tarihinde,

f) 63 üncü maddesiyle 4733 sayılı Kanunun 8 inci maddesinin beşinci fıkrasının (h) bendinin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin değişiklik ve 93 üncü maddesiyle 5607 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin yeniden düzenlenen yirminci fıkrası, Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlar bakımından 1/7/2021 tarihinde,"

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • yasin 3 yıl önce Şikayet Et
    Adıyaman Celikhan'ın geçim kaynağıydı.Siz dışarıdan pahalı markaları almaya devam edin.Ülke olarak üreticiye sahip çıkmıyoruz.
    Cevapla
  • Erdem bin 3 yıl önce Şikayet Et
    Adiyaman bitti sahipsizz Adiyamanim
    Cevapla
  • Hacivat 3 yıl önce Şikayet Et
    Sigara ucuzlatilmali Insan larin sigarasi rahat birakin
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Valla 25 yıllık tiryakiyim devlet madem insanını düşünüyor zengin fakir demiyecek sigara satışını tutun satışını yasaklasın herkes kurtulsun
    Cevapla
  • muro 3 yıl önce Şikayet Et
    sigaradan gelen fahiş vergi ile işadamları teşvik adı altında fonlanıyor. Bunlar tersten robin hood :(( sözde bizim sağlığı düşünüyorlar. Tütün içmeye başlayalı kolumu zor kaldırır oldum. Sonuç felaket. 10 yıl sonra kanser patlayacak bunlar yüzünden.
    Cevapla
  • vlk 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet sigaradan aldığı verginin kat be katını sigara içenlerin sağlık masraflarına harcıyordur
    Cevapla
  • Realist 3 yıl önce Şikayet Et
    Icme sana silah zoruyla mi sigara iciriyorlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR