Küresel piyasalarda karışık seyir

Küresel piyasalarda bu sabah, artan koronavirüs vakalarının yarattığı endişeyle birlikte karışık bir görünüm yaşanıyor. ABD vadelileri ekside seyrederken Asya'da Japonya dışında sınırlı da olsa yükselişler yaşanıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 01.07.2020 09:39 GÜNCELLEME 01.07.2020 09:39 EKONOMİ
Küresel piyasalarda karışık seyir
Küresel piyasalarda karışık seyir

ABD borsalarının artıda kapanmasının etkisiyle Asya piyasalarında işlemler, Japonya hariç primli gerçekleştiriliyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4 artarken, Japonya'nın Nikkei endeksi ise yüzde 0.2 geriledi. ABD vadelileri ise ekside.

 

Yurt içinde ise açığa satış yasağının kaldırılması kararının hisse senedi piyasası üzerindeki etkileri yakından takip edilirken imalat PMI verisi bekleniyor. Dolar/TL 6,85'te kurduğu dengeyi bugün de sürdürüyor. Euro/TL 7,69'un altında değerleniyor.

ABD'de zirve yapan vaka sayısı endişeleri artırıyor

 

ABD borsalarında ikinci çeyrek performansı son 10 yılın en iyi çeyreğine işaret ediyor olasa da yeni koronavirüs vakalarındaki artış devam etti. ABD'de dün 47 bin koronavirüs vakası tespit edildi. Bu sayı, pandeminin başladığı tarihten beri tek günde en fazla yeni vakanın tespit edildiğini gösterdi.

Altın fiyatları 1.800 dolara koşuyor

Dünyanın koronavirüs salgınını kontrol altına almakta zorlanmaya devam etmesi başta altın olmak üzer değerli metal fiyatlarını yükseltti. ABD, Brezilya, Rusya, Hindistan gibi ülkelerde yüksek sayıda yeni koroanavirüs vakası tespit edilmeye devam edilmesinin etkisi ile spot altın fiyatı bu sabah pandeminin başından bu yana görülen en yüksek seviye olan 1.784 dolar/ons seviyesine kadar çıktı.

Japonya'da ekonomiye güven 11 yılın dibinde

Japonya'nın büyük imalatçılarının ekonomiye güvenleri 11 yılın en düşük seviyesine indi. 

BOJ'un çeyrek dönemlerle yaptığı Tankan, büyük imalatçılar güven endeksi, araştırması, büyük imalatçıların Japon ekonomisine yönelik kötümserliklerinin Haziran'da sona eren 3 ayda daha da derinleştiğini ortaya koydu.

Tankan anketine göre büyük imalatçılar güven endeksi Haziran'da 11 yılın en düşük seviyesi olan -34 puana geriledi. Mart'ta açıklanan son Tankan anketinde endeks -8 olmuştu. Ekonomistler, Haziran sonu Tankan endeksinin -31 olmasını bekliyorlardı.

Anket, endeksin gelecek 3 ayda -27 seviyesine toparlanmasının beklendiğini de gösterdi.
Tankan'a göre büyük şirketlerin Mart 2021'de sona erecek mali yılda sermaye harcamalarında yapmayı planladıkları artış ise, ekonomistylerin yüzde 2,1 olan medyan beklentilerinin üzerinde yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleşti.

Çin'de Caixin PMI son 6 ayın en hızlı büyümesini gösterdi, ancak ihracat zayıf ve istihdam kayıpları arttı.

Günün Ajandası

- Türkiye, haziran ayı İMalat PMI verileir açıklanacak. (10.00)
- İstanbul Ticaret Odası(İTO), İstanbul için perakende ve toptan fiyat endekslerini açıklayacak (12.00).
- ABD'de MBA mortgage verileri (14.00), Challenger işten çıkarmalar (14.30), ADP özel sektör istihdamı (15.15), imalat sektörü
PMI (16.45), inşaat harcamaları, ISM imalat endeksi (17.00), DOE petrol stokları (17.30) verileri izlenecek.
- Chicago Fed Başkanı Charles Evans, "Chicago'nun Geleceği İçin
Vizyonlar" başlıklı web seminerini yönetecek (17.00).
- Global piyasalarda PMI verileri izlenecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR