'Mavi Rüya' gerçek oluyor! Açılışını Erdoğan yapacak
Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yer alan Konya-Çumra Projesinin 3. merhalesi KOS 1,2,3'ün açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans aracılığıyla ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bizzat katılımıyla yarın yapılacak. Proje ile 14 bin futbol sahası kadar alan daha suya kavuşacak.
ABONE OLKonya Ovası Projesi (KOP) kapsamında yer alan Konya-Çumra Projesinin 3. merhalesi KOS 1,2,3'ün açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans aracılığıyla ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin bizzat katılımıyla yarın yapılacak. Proje ile 14 bin futbol sahası kadar alan daha suya kavuşacak.
Konya Ovası Projesi (KOP), Güneydoğu Anadolu Projesi'nden sonra Türkiye'nin ikinci büyük entegre sulama projesi konumunda bulunuyor. Proje ile 14 bin futbol sahasına denk gelen 72 bin 650 dekarlık alan daha suya kavuşuyor. Projenin en büyük ve geniş sulama kısmını Konya Çumra Projesi oluşturuyor. Konya-Çumra Projesi'nin 3. merhalesinde yer alan ve inşası tamamlanan KOS 1,2,3 ile Çumra, İçeriçumra, Doğanlı, Dineksaray ve Alibeyhüyüğü'nde 72 bin 650 dekarlık alan suya kavuşacak. Bu sulama sayesinde ülke ekonomisine yıllık 65 milyon lira katkı ve 7 bin kişiye iş imkânı sağlanacak.
İNŞA EDİLECEK 3 BARAJ İLE KONYA'NIN YERALTI SUYU DESTEKLENECEK
Proje ile Yukarı Göksu Havzası'nın Akdeniz'e boşalan sularının yıllık 414 milyon metreküpü, inşa edilecek olan 3 baraj ve Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Kapalı Havzası'na aktarılacak. Getirilecek bu su ile hem Konya Ovası'nın yeraltı suyu hem de 2 milyon 234 bin 100 dekarlık tarım alanının sulama suyu desteklenecek.
Öte yandan, 2015 yılında işletmeye alınan Bağbaşı Barajı'nda depolanan ve Mavi Tünel aracılığıyla Konya Kapalı Havzası'na aktarılan suyla 1 milyon 480 bin dekar alan sulanarak ekonomiye 2,5 milyar lira katkı sağlandı.
KONYA'NIN MAVİ RÜYASI: MAVİ TÜNEL
Konya-Çumra 3. merhale projesinin en önemli ayağını 17 kilometre uzunluğundaki Mavi Tünel oluşturuyor. 2015 yılında hizmete alınan Mavi Tünel Projesi, Urfa tünellerinden sonra Türkiye'nin ikinci büyük sulama tüneli konumunda. "Konya'nın mavi rüyası" olarak bilinen tünelden saniyede 36 metreküp su Konya Ovası'na akıtılıyor.
-
cengiz 4 yıl önce Şikayet EtŞu kanalları biraz daha büyük yapıp ulaşım amacı ile de kullansalar ya...en azından küçük motorlu su taşıtlarına uygun biçimde...Beğen
-
UzEr 4 yıl önce Şikayet EtSağ Parti iktidarları (Atatürk dönemi de buna dahil çünkü o zaman sağ-sol yoktu) memlekete hizmet ve kalkınma için var gücüyle çalışıyor. Sol ise başa gelsem de şu hazineyi nasıl çarçur etsemin hasabını yapıyor. Bir tane elle tutulur akla mantığa uygun projeleri yok.Beğen Toplam 10 beğeni
-
Gerçekler 4 yıl önce Şikayet EtBirileri olan çeşmenin açılışını yapar, birileride bu projeleri yapar.. Sosyal medyada özellikle gençlerin beyni kripto Bizans artıklarıyla yıkanıyor maalesef. Yerli ve Milli hesaplara abone olup destekleyin, her şeyi devletten beklemeyin.Beğen Toplam 29 beğeni
-
Beta 4 yıl önce Şikayet EtMAŞALLAH devletimizeBeğen Toplam 21 beğeni
-
dost bir 4 yıl önce Şikayet Etmesele fazla su yada teknik konularla düşünmeyin. konya ovasi eskiden apa baraji altinapa baraji Beyşehir golü sugla golünden sulaniyordu. o zamnki teknoloji ile tarim yuzde 20 ile yapılıyordu ve yetiyordu. şimdi bu barajlar kurudu ova elektrikle kuyu suyu ile sulanıyor. kuyularda ki su da neredeyse bitti. demek isterimki bu proje hem barajların hemde yeralti sularina destek olacak.turkiyenin tahil ambarı konyadir. yediğimiz ictigimiz bu ovadan. yani denize boşa akan suyu kazanacaksin ne var bunda .85 yılında ozal bu projeyi Atatürk barajina aktardı. çok geç kalmış onemli bir proje .yeni proje degilki. emeği geçen herkese teşekkür ederim.memleketimize hayırlı olsun.Beğen Toplam 17 beğeni