Bakan Pakdemirli müjdeyi verdi: Yapan yandı, ağır cezalar geliyor

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli iki konuda önemli çalışmalar yapıldığını duyurdu. Hazırlanan yasa taslağının kısa bir süre sonra Meclis'in gündemine geleceğini aktaran Pakdemirli, gıda ve beslenme konusunda insanların kafasını karıştıran bilimsel araştırma olmadan tartışılan konuların önüne geçileceğini belirtti. Pakdemirli, gıda sahtekarlığı yapanları durduracak ağır cezaların da yolda olduğunu vurguladı.

ABONE OL
GİRİŞ 04.07.2020 14:43 GÜNCELLEME 04.07.2020 14:43 EKONOMİ
Bakan Pakdemirli müjdeyi verdi: Yapan yandı, ağır cezalar geliyor
Bakan Pakdemirli müjdeyi verdi: Yapan yandı, ağır cezalar geliyor

Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Çekirge, "Tarım Bakanı Pakdemirli’den iki müjde! Önüne gelen TV’de ‘domatesin faydalarını’ anlatamayacak" başlığıyla kaleme aldığı yazısında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile gerçekleştirdiği görüşmede gündeme gelen konuları aktardı. Çekirge, Bakan Pakdemirli'nin ağzından, gıda üzerine bilgi kirliliğine yol açan tartışmaları ve gıda sahtekarlığı yapanların önüne geçecek çalışmalarla ilgili detayları köşesine taşıdı.

 

İşte Fatih Çekirge'nin Bakan Pakdemirli'den aktardığı bilgiler;

Önceki gün Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile konuşurken çok önemli bir gelişmeyi öğreniyorum. Konu...

 

“Meyve sebze paranoyası”, “Et yesek mi yemesek mi?” tartışmaları...

Yani? Hepimizi gıda manyağı yapan yorumlar... Bir bakıyorsunuz, birisi çıkıp “kanser için domates” diyor...

Aynı gün akşamı başka birisi çıkıp domatesin zararlarını anlatıyor.

Birisi “İstediğin kadar et ye” diyor. Diğeri “Aman ha, sakın!” diyor.

İşte Bakan Pakdemirli’nin sözünü ettiği bu. Aynen şöyle diyor:

“Bazı televizyonlara, gazetelere internet sitelerine bakıyorsunuz. Birisi çıkıyor, başlıyor anlatmaya... ‘Domates şöyle faydalıdır’, ya da ‘zararlıdır’. Yok ‘Kanser yapar’. Diğeri çıkıyor, ‘Limon şöyle yapar, sarımsak böyle yapar’. ‘Et ye’, ‘Yok yeme’. ‘Bunu yemeyin, şunu tüketmeyin’... Gıda üzerine, kanser etkisinden kanser tedavisine, kilo verdirmeye kadar konuşuyor. Tamam da arkadaş, sen hangi bilgiyle, hangi bilimsel araştırmayla, hangi donanımla, hangi bilimsel veriyle bunları söylüyorsun?”

Peki bunu önlemek için ne yapacaksınız?

“İşte bu nedenle bir yasa hazırladık. Çok yakında sanırım Meclis’ten geçecek. Bu yasa çıkınca, öyle önüne gelen çıkıp medyada gıda üzerine konuşamayacak. Bilimsel kurul bunları soracak. Bilimsel verileri, araştırmaları soracak. Yasaya aykırı durum varsa, hem onlar hem de o yayını yapan medya sorumlu olacak.”

BENİM ANLADIĞIM

İnsanları gıda konusunda paranoyaklaştıran, kafaları karıştıran bazı kişiler artık öyle çıkıp, “Şu zararlı, bu faydalı” diye açıklama yapamayacak. “Şu gördüğünüz macun...” diye başlayamayacak. Açıklama yapan da elinde araştırma sonuçları ve bilimsel veriyle yapacak. Bütün kalbimle destekliyorum.

İnsanların kafasını karıştıran, saçma sapan tartışmalar da bir son bulacak...

SAHTE GIDA MESELESİ

Bakan Pakdemirli ile sohbete devam ediyoruz.

Sahte gıda satanların ve ceza kesilenlerin listesi her yayınlandığında içimden aynı soru yükselir: “Bu yüzlerce şirket ya da kişi cezadan sonra bu işe devam etmiyor mu?” Sordum:

Sayın Bakan, gıda sahtekârlarına ceza kesmek yeterli oluyor mu? Buna kesin bir çözüm yok mu?

Bakan Pakdemirli tebessümle bir cevap verdi:

“Öyle örnekler var ki... Adam OSTİM’de bal üretim merkezi açmış. Ama gidiyorsunuz, arı yok. Zeytinyağı şişesindeki sıvıyı analiz ediyorsunuz, içinde zeytinyağı yok. Yakalıyorsunuz, cezayı kesiyorsunuz, kamuya yayınlıyorsunuz. Ama adam başka şirket kurup devam ediyor. Zaten o arada ödediği cezayı çıkarıp kâra bile geçiyor.”

Peki çözüm yok mu?

“Evet, çözümü bulduk. Ve bir yasa hazırladık. İkinci kez yakalanan meslekten men edilecek. Yani bir daha iş yapamayacak. Ağır cezalar da geliyor.”

YORUMLAR 26 TÜMÜ
  • Mehmet Kama 3 yıl önce Şikayet Et
    Bakanım he sahi biz ne zaman gerçek karpuz yiyeceğiz, kabak aşısı karpuzlardan bıktık yaa bunun önlemini alsanız
    Cevapla
  • Vatandaş... 3 yıl önce Şikayet Et
    Gıda sahtekarlarına ceza çok ağır olmalı.vatandaş gözü kapalı alışveriş yapabilmeli.gıda sahtekarlarığı yapanın mal varlığının 3/4 üne el konulmalı,ticaretten men edilmeli diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Cucumber 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir çalışma ama yetersiz değil. Zira Avrupa'da ki cezaların yarısı kadar. Daha da büyük cezaları olmalı ! Ama bunların iyileştiğini görmek bile insana huzur veriyor. Hayırlısı olsun bakalım... Allah ( CC ) ülkemize ve Dünya'ya hayırlı gelecekler nasip etsin ve AKIL versin. Maskesiz çıkanlar, maske ile çıkmak çok mu zor !?
    Cevapla
  • fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    İkinci kez yakalanan meslekten men edince yaptığı yanına mı kalacak peki ya vekaleten birine yaptırırsa ne olacak? İlk seferde ver en az 10 yıl ama vermez niye vermez bilinmez. insanlar yiyecekten kanser oluyor çocuklar genç yaşta yetim kalıyor nerede bunun cezası?
    Cevapla
  • Yakub 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakanım, yiyecek içecek, elbise , hayır yardımları konusunda zerre taviz vermeyiniz lütfen. Mideye inen Helal temiz gıda bütün hastalıkları bitirir. Elbise ayıbı örter, huzur verir , korur. Hasene , hayır yardım bela ve musibetlere kalkan. Ahiretin kurtuluş vesilesi. Teşekkürler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR