Artık zorunlu oldu! Para cezası var

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda yapılan son düzenlemeye göre artık 50'den az çalışanı olan tüm işyerlerinde de iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek zorunlu hale geldi. Yükümlülüklere uymayan işyerleri ise para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.

ABONE OL
GİRİŞ 06.07.2020 16:48 GÜNCELLEME 06.07.2020 17:23 EKONOMİ
Artık zorunlu oldu! Para cezası var
Artık zorunlu oldu! Para cezası var

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda yapılan son düzenlemeyle 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle artık küçük işletmeler de işyeri hekimi bulundurmak zorunda.

 

 

2012 yılında yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununu hatırlatan İstanbul Kültür Üniversitesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalından Dr. Öğr. Üyesi Ender Demir, 2012'deki kanuna göre tüm işverenlerin iş sağlığı ve güvenliği önlemleri kapsamında iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmekle yükümlüydü. Ancak gerek küçük işletmelerin mali açıdan zor durumda kalmaması, gerekse yeterli sayıda iş sağlığı ve güvenliği personelinin bulunmaması nedeniyle az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50'den az çalışanı bulunan işyerleri için bu yükümlülük üç kez ertelenmişti. Fakat söz konusu yükümlülük 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle artık yürürlüğe girmiş bulunuyor dedi.

YÜKÜMLÜLÜKLERİ YERİNE GETİRMEYENE İDARİ PARA CEZASI

 

 

1 Temmuz 2020 itibariyle kafeler, terziler, hukuk büroları, muhasebe büroları, eczaneler, berberler, manavlar, lokantalar, kapıcı bulunduran apartmanlar vb. 50'den az çalışanı bulunan tüm işyerlerinde, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin görevlendirilmesi veya bunlar eliyle sunulan iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sağlanmasının zorunlu hale geldiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Demir, Diğer bir ifadeyle tek bir kapıcının bulunduğu apartmanda veya bir çırağın bulunduğu berber dükkanında ya da bir stajyerin bulunduğu hukuk bürosunda işverenler, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek veya iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini sağlamakla yükümlüler. Aksi halde idari para cezaları ile karşı karşıya kalmaları kaçınılmaz bir son olacaktır. Söz konusu yükümlülüğü yerine getirmeyen işyerlerinde, görevlendirilmeyen her iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli için 11 bin 735 TL idari para cezası söz konusu olacak. Üstelik aykırılığın devam ettiği her ay için bu idari para cezası uygulanmaya devam edecek. Örneğin, temmuz ve ağustos aylarında anılan hizmetleri sağlamayan işverenler bu iki ay için toplamda 46 bin 940 TL idari para cezası ödemekle yükümlü olacak. Yani iş güvenliği uzmanı + işyeri hekimi için 2 kişi x 11 bin 735 TL x 2 ay şeklinde hesaplanacak diye konuştu.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİ SAĞLAMANIN ÜÇ YOLU

50'den az çalışanı bulunan az tehlikeli işyerlerinde işverenlerin, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini üç şekilde sağlayabileceğini aktaran Dr. Öğr. Üyesi Ender Demir, İlk olarak çalışan sayısı gözetilerek iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilebilir. İkinci yol olarak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinden (OSGB) iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri alınabilir. Son olarak da gerekli belgelere sahip olması şartıyla işverenler, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini bizzat üstlenebilir. Gerekli belgeye sahip olmayan işveren veya işveren vekilleri, Bakanlık tarafından ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ile tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini ilk elden yürütebilir. Bu koşullarda sağlık raporları, kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden alınabilir. Gerekli belgeye sahip olmayan işverenler veya işveren vekilleri, açık öğretim fakülteleri eliyle yürütülen uzaktan 16 saatlik bir teorik eğitimin ardından bulunduğu ilde yazılı sınava alınacak. Yazılı sınavdan 50 ve üstü puan alan işveren veya işveren vekilleri iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilir şeklinde konuştu.

KAYNAK : DHA
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • cumali 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet masrafları karşılayacaksa sorun olmaz akşama kadar artık bakkal manav da artık birbirlerine bakarlar işyeri güvenligi ile iş hekimi iş çok ya bakkalla manavın kazancı ne kadar birde bunlara ödeme yapsın
    Cevapla
  • Adalet 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim kuaförde iş sağlığı uzmanı ve dr.. ne iş yapacak ne gibi bir yararı olacak biri anlatsa öğrensek..1 veya 2 kişi çalıştıran işyeri manav,bakkal, kuaför, çiğköfteci, kırtasiye mesela buralarda iş sağlığı veya dr ne gibi bir fayda sağlayacak.. zaten kendini zor geçindiriyor bunlara nasıl bütçe ayıracak.. saçma sapan uygulamalar birilerine para kazandırmak.. başka bir anlamı yok.. hangi işyerinde kaç kere doktor yada iş sağlığı uzmanı gelipte yol yordam gösteriyor..iyi fatura kesiyorlar tahsilatı güzel yapıyorlar.. geçin bu masraf safsatalarini her şeyin tadını tuzunu kaçırdınız iyice..her yer masraf..
    Cevapla
  • Yaşar usta 3 yıl önce Şikayet Et
    Heh şimdi tamam herşey yoluna girdi yaw bizim şirkette çalışan sayısı belli değilken ben doktor görmüyorum 50 kişinin altındaki yerlere bunu nasıl yapacaksınız bütün şirketler aynı muayene istasyonunda bir ampül bile çalışmasa araba muayenensen nasıl geçmiyorsa işyerleri dahada sıkı denetlenmeli adam kayirmadan işverenler sıkı denetlenmeli
    Cevapla
  • Serdar 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha başlangıç gerisi de var
    Cevapla
  • gaddar 3 yıl önce Şikayet Et
    sermayemizinin bankadan kazanacağı faiz kadar para kazanamiyoruz. faiz inancımıza ters o ayrı bir konu. bu kanun diyorki küçük işletmeler kapatsin zincir marketlerde kölelik yapsın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR