Türkiye'de bir ilk olacak: Akkuyu'nun ilk ünitesinde kilit aşama tamamlandı

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) ilk ünitesi için üretilen reaktör basınç kazanının hidrolik testinden başarıyla geçtiği ve böylece santralin ilk ünitesi için kilit bir aşamanın tamamlandığı bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.07.2020 13:18 GÜNCELLEME 15.07.2020 13:18 EKONOMİ
Türkiye'de bir ilk olacak: Akkuyu'nun ilk ünitesinde kilit aşama tamamlandı
Türkiye'de bir ilk olacak: Akkuyu'nun ilk ünitesinde kilit aşama tamamlandı

Rosatom'un Mühendislik Bölümü Atomenergomash'ten yapılan açıklamada, reaktör basınç kazanının hidrolik testi için gereken hazırlıkların zorlu karantina koşullarında yapıldığı belirtildi.

 

 

Hidrolik testlerin özel bir teknoloji uygulanarak gerçekleştirildiğine işaret edilen açıklamada, "Basınç kazanının son üretim aşamasını yürütmek için özel bir yer altı test tezgahı kullanıldı. Bu tezgahın içine bir destek halkası, onun üzerine de kaldırma kapasitesi 600 ton olan bir vinç yardımıyla reaktör basınç kazanı yerleştirildi. Kazan, daha sonra bir proses kapağıyla kapatıldı.

Hidrolik testler, özel bir teknoloji uygulanarak yapıldı. Bu teknolojiye uygun olarak testler sırasında reaktör basınç kazanı içine, işletim basıncının 1,4 katı büyüklüğünde maksimum basınç uygulandı." ifadeleri kullanıldı.

Kazanın hidrolik testinin, AEM-Teknoloji Atommash AŞ Volgodonsk Şubesi'nde gerçekleştirildiği belirtilerek, "Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS'nin ilk ünitesi için üretilen reaktör basınç kazanı, hidrolik testinden başarıyla geçti ve ilk ünite için kilit aşama tamamlandı." değerlendirmesine yer verildi.

 

 

60 YIL ÇALIŞMAYA HAZIR

AEM-Teknoloji AŞ Volgodonsk Şubesi Müdürü Rovshan Abbasov, içinde bulunulan koşullara rağmen tüm işlemlerin hatasız ve yüksek kalitede yürütüldüğünü bildirdi.

Abbasov, "Uzmanlar, yapılması gereken tüm işlemleri eksiksiz ve doğru bir şekilde yerine getirdi. Hidrolik testlerle hem reaktör basınç kazanının baz metalinin ve kaynaklanmış ek yerlerinin sağlamlığı hem de bu parçaların belirlenen hizmet ömrü olan 60 yıllık süre zarfında nükleer santralde çalışmaya hazır olduğu onaylanmış oldu."

Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu NGS'de 4 adet Rus tasarımı 3 nesil VVER reaktörü bulunacak. Her bir reaktör 1200 megavat kapasiteye sahip olacak. İlk ünitenin 2023 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor. 

YORUMLAR 12 TÜMÜ
  • xray 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu çok önemli bir proje, mutlaka en kısa sürede bitirilmeli. Nükleer teknolojiye geçişin anahtarı olacak inşaallah.
    Cevapla
  • Milli nukleer 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusyanin insaa ettigi Akkayudan sonra yapilacak 4 nukleer santralimiz ilk etapta yerlilik orani yuksek sonrasindada tamamen yerli ve milli olacak nukleer santrallerimizi daha heyecanla bekliyoruz illede yerli nukleer teknolojidede dunyanin sayili ulkekeri arasina gireriz insallah
    Cevapla
  • Erkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Umarım çok sağlam ve üstün korunaklı bir tesis olur yoksa bizi çernobilden daha büyük bir tehlike bekler.
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    aferin,yatırım yapacaksanız en başta böyle bütün vatandaşların yararına olcak şeyler yapın,sanırım bu gibi şeyler bütün vatandaşların yararına olur,elektrik fiatlarını,kesintileri etkiler.
    Cevapla
  • serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    bazıları muhalif bu konuya ama unutmayın dostumuz dediklerimiz bize asla teknoloji vermiyor. ayrıca İzmir Aliağa ve kardemir çelik tesislerini Ruslar, ilk bor işleme tesisini Çekoslovakyalı bir şirketi kurdu diye biliyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR