Sarımsak için nöbet tutuyorlar

Türkiye'nin önemli sarımsak üretim merkezlerinden Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde üreticiler, sarımsaklarını hırsızlık olaylarına karşı korumak için geceleri tarlada nöbet tutuyor.

ABONE OL
GİRİŞ 19.07.2020 12:41 GÜNCELLEME 19.07.2020 13:43 EKONOMİ
Sarımsak için nöbet tutuyorlar
Sarımsak için nöbet tutuyorlar

Sarımsak hasadı yapan çiftçiler, ürünlerini kuruması için 10 gün tarlada bırakıyor. Çiftçiler, bu süre içinde hırsızlık olayının yaşanmaması için gündüz hasadında görev aldıkları sarımsağı geceleri de tarlada nöbet tutarak koruyor.

 

 

Sarımsak üretiminin yoğun olarak yapıldığı Ayvalı köyünün muhtarı Sabri Karabacak, AA muhabirine, Taşköprü sarımsağının şubat ve mart aylarında dikiminin yapıldığını, temmuz ayının ilk haftasından itibaren de hasadına başlandığını söyledi.

Sarımsağın zor ve zahmetli bir ürün olduğuna işaret eden Karabacak, "Sarımsakların hasadını yaptık, hırsızlık olayı olmaması için geceleri sabaha kadar tarlalarda bekliyoruz. Sarımsağın kuruması 8-10 gün sürüyor. Bu süreyi tarlalarda geçiriyoruz." dedi.

Üreticilerden Turhan Başören de hırsızlık olmaması için tarlalarının etrafında sabaha kadar dolaştıklarını dile getirerek, "Tarlada yorulduğumuz zaman traktör ya da arabamızda bekliyoruz. Arabamıza ya da traktörümüzün içine yatak atıp içeride dinleniyoruz." diye konuştu.

Taşköprü sarımsağının çok zahmetli bir ürün olduğuna dikkati çeken Başören, "Herkes evinde yatarken biz tarlalarda bekliyoruz. Yağışta, soğukta bekliyoruz. Çok zor bir ürün." ifadesini kullandı.

Sarımsağın geçim kaynakları olduğunu vurgulayan Tevfik Şanal da hırsızlık yaşanmaması için sarımsaklar kuruyuncaya kadar nöbetlerine devam edeceklerini kaydetti.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • Nil 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülke bizim, hepinize bereketli yıl olsun. Kardeşim köyü begenmedik şehirli olduk köy zordur, ama şükür edin bereket ALLAH dan ne olur anormal zam yapmayın ki hayrını görün. Vallahi zengin olmuyorsunuz sadece bereketi olmuyor hakkınız neyse o olsun. Soğan sarımsak için kıriz çıkarsa hepimiz yanarız. Size destek veriliyor üretim için bize hiç bir şey maaş neyde o kazancımız. Elleriniz dert görmesin Rabbim bereketli etsin siz kazanın bizde biraz hesaplı alalım iyiki varsınız çok sag olun
    Cevapla
  • ibrahim adem 3 yıl önce Şikayet Et
    Netice de tohumu da kendi dişlerinden yapılıp aynı sermayenin toprağa ekildiği bir ürün.Tozu ve salgıladığı kokukusu sebebiyle ancak sağlıklı insanların emek verebildiği bir ürün.En son geçen yıl hasadı yapılacak duruma gelince yağışlar sebebiyle %30-40 ı çürüyen bir ürün bu. Yöremiz çiftçisi yıllarca hasad ettiği bu ürünü satamayıp Gökırmağa da dökmüş bir üretici.Borsa gibi fiyat endeksi tamamen arz taleple oluşan dünya genelinde de 2- 8 usd arasında ülkelere göre fiyatı olan bir ürün.Tamamen coğrafi tescili alınmış, diş renkleri pembemsi olan şifa kaynağı. Netice olarak bir hanede yılda 1-10kg/yıl arasında tüketilen bağışıklık sistemine katkısı kesin bir ürün.
    Cevapla
  • Şakirr 3 yıl önce Şikayet Et
    Herkes yatağında yatarken biz tarlada yatıyoruz da ne demek sanki bedava veriyorlar fiyat arttırmak için çakallık yapıyorlar Taşköprü de her cuma hutbede çin sarımsağı ekmeyin sahtekarlık yapmayın diye hutbe veriliyor kaç seferdir şahit oldum.
    Cevapla
  • kendi işin 3 yıl önce Şikayet Et
    hasılatı da benimle mi paylaşıyorsun
    Cevapla
  • Akgün 3 yıl önce Şikayet Et
    Senin bi emeğinmi var ne hakkın varda neyi paylaşıcak senle
    Cevapla
  • misafir21 3 yıl önce Şikayet Et
    İthal edilirse o zaman ne yaparsın bilmem! Nankör olma.
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde köylüyüz ne kadar zordur herşey makina pancar kışın karda sogukta sökülür dü mercimek nohut elle yolduk, dalga geçer gibi zor diye iyatı uçurmak. Karadeniz de fındık gördüm gerçekten zor iş biz kuru iklimde her şeyi daha kolay yapıyoruz, orada dag bayır sürekli yagmurlu hava birde sel gelir denize fındık giderse al eziyet. İç anadoluluyum karadenizliye sahip çıkarım çok zor tarım oralarda, ALLAH herkese yardım etsin bereketli olsun memleket bizim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR