Elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) Yeşil Tarife (YETA) uygulaması kapsamında enerji temin etmek isteyen tüketicilerin elektrik faturalarında, söz konusu enerjinin yenilenebilir kaynaklardan üretildiğini gösteren özel bir işaret yer alacak.

ABONE OL
GİRİŞ 26.07.2020 12:59 GÜNCELLEME 26.07.2020 12:59 EKONOMİ
Elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor
Elektrik faturalarında yeni dönem başlıyor

AA muhabirinin EPDK yetkililerinden edindiği bilgiye göre, YETA gönüllülük esasına dayalı bir tarife olarak 1 Ağustos'ta devreye alınacak.

 

 

YETA kapsamında enerji kullanmak isteyen tüketiciler kendi bölgelerinde faaliyet gösteren tedarik şirketlerinden yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik temin edebilecek. Tüketici, söz konusu uygulamaya geçme talebini yazılı olarak görevli tedarik şirketine yapacak.

Tarife değişikliği, talep tarihinin içinde bulunduğu dönem sonundaki endeks tespitleriyle çıkarılacak faturayı takip eden ilk fatura döneminde yerine getirilmiş olacak. Tüketiciler bir takvim yılı içinde en fazla iki kere YETA'ya geçme talebinde bulunabilecek.

 

 

Bu tarifeyi tercih eden tüketicilerin faturalarında, kullandıkları elektriğin temiz kaynaklardan üretildiğini gösteren bir işaret yer alacak. YETA'yı kullanan tüketiciler EPDK tarafından belirlenen tarife bedeli üzerinden faturalandırılırken, fatura kalemlerinde mevcut tarifeye göre herhangi bir fark olmayacak.

Tedarik şirketlerinin üretimi belgelendirilecek

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik tedarik etmek isteyen tüketicilerin kullandıkları enerjinin bu kaynaklardan üretildiğinin şeffaf ve güvenilir bir şekilde tüketicilere kanıtlanabilmesi ise Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G Belgesi) ile sağlanacak.

Böylece, şirketler ürettikleri her megavatsaat elektrik için YEK-G belgesi oluşturarak tüketicilerine sağladıkları elektriğin kaynağını ispatlayabilecek.

YEK-G belgelerine ilişkin düzenlemenin tamamlanmasının ardından görevli tedarik şirketleriyle birlikte tüm tedarik şirketleri tüketime konu enerjiyi YEK-G belgesiyle sertifikalandırabilecek.

YORUMLAR 34 TÜMÜ
  • hakan er 3 yıl önce Şikayet Et
    çok pahalı elektrik bi çare bulsun devletimiz
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    İzmir de bir aile şirketinde çalşmıştım,50 kadar işçi çalıştıran ufak bir fabrikaydı,çalışanların 15 kadarıda işverenin hısımlarıydı...işverenin oğulları elektrik saatine özel sıvı maddelerle müdahale ederek dönme hızını yavaşlatıyorlardı,ayrıca işyerinde işle ilgili su harcaması çok olduğundan işveren işyerinin altına büyükçe bir sarnıç yaptırmış,velakin yine işverenin oğulları saati söküp tekrar takarak bu sarnıçı dolduruyordu.yani kaçak kullanma akla gelmedik yerlerde bile oluyor. tek yol sıkı denetim ve büyük caydırıcı cezalar.
    Cevapla
  • Yorum 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben doğudayı ve güneydoğuya çok gittim kusura bakmayın doğuya çok yatırım yapıldı bunu görmezlikten gelmeyin
    Cevapla
  • tatvan 3 yıl önce Şikayet Et
    ne alaka
    Cevapla
  • cumali 3 yıl önce Şikayet Et
    kaçagın önüne geçmek istiyorsanız elektrik fiyatlarını düşüreceksiniz öyle üç ayda bir elektrige zam yapalım mı yapmayalım mı tartışmasını yapana kadar fiyatları indirin yapılan her zam kaçağa yönetir insanları
    Cevapla
  • gokhan 3 yıl önce Şikayet Et
    kaçak elektrıkmı kullanıyosun.
    Cevapla
  • Muhtar orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Cok sukur sukur sukur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR