Türkiye'deki 950 bin epilepsi hastası ehliyet düzenlemesini bekliyor

Türkiye'de sayıları yaklaşık 950 bin olan epilepsi hastaları, 5 yıl nöbet geçirmemeleri durumunda, ilaç kullansalar da ehliyet almalarına imkan tanıyacak düzenlemenin hayata geçirilmesini bekliyor.

ABONE OL
GİRİŞ 26.07.2020 14:14 GÜNCELLEME 26.07.2020 14:29 EKONOMİ
Türkiye'deki 950 bin epilepsi hastası ehliyet düzenlemesini bekliyor
Türkiye'deki 950 bin epilepsi hastası ehliyet düzenlemesini bekliyor

Epilepsi hastalığıyla 25 yıl mücadele veren ve geçirdiği beyin ameliyatıyla bu rahatsızlığı yenmeyi başaran Epilepsi ve Yaşam Platformu Başkanı Ebru Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, platform olarak Türkiye'deki yaklaşık 950 bin hastayı temsil ettiklerini ifade etti.

 

 

Öztürk, epilepsi hastalarının engel derecelerinin nöbet sayısı, tipi, sıklığı gibi faktörler dikkate alınarak belirlenmesi ve hastalığı yenen kişilerin ehliyet alma konusundaki problemlerinin giderilmesi için mücadele verdiklerini anlatarak, konuyla ilgili taleplerini Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler, İçişleri ve Sağlık bakanlıklarına ilettiklerini söyledi. 

Epilepsi hastalarının engel derecelerinin, hala ilgili kurulda kan tahlili, röntgen gibi görüntüleme sonuçlarına göre belirlendiğini aktaran Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

 

"Dünyada engel derecesi belirlenemeyen tek hastalık epilepsi. Ne engelli ne de engelsiz kategorisindeyiz. Çünkü epilepsi nöbetleri senede bir kere gelip, bir dakika sürebiliyor ve bunun yılda bir kez çekilen EEG'de gözükmesi çok büyük bir şans. Bu sebeple tam olarak engel oranının belirlenmesi mümkün olmuyor. Fakat kurullarda hastanın doktorundan da bilgi alarak epikriz raporlarından çok doktorunun raporu, hastanın durumuna göre nöbet sayısı, tipi, sıklığı gibi faktörler de dikkate alınırsa daha sağlıklı bir engel oranı belirlenebilir. Biz bunu talep ediyoruz." 

"NÖBET GEÇİRMEMİŞ EPİLEPSİ HASTALARININ EHLİYETİ İLAÇ KULLANDIKLARI İÇİN İPTAL EDİLECEK" 

Epilepsi hastalarının en büyük taleplerinden birinin de ehliyet almakla ilgili olduğunu vurgulayan Öztürk, 2015'te yapılan düzenlemeyle 5 yıl nöbet geçirmeyen ve ilaç kullanmayan epilepsi hastalarına ehliyet verilebildiğini anımsattı. 

Öztürk, "Nöbetleri bitmiş, 5 yıldır nöbet geçirmeyen ama ilaç kullanmaya devam eden epilepsi hastalarına da ehliyet verilmesini talep ediyoruz. Tıpkı şeker, tansiyon hastaları gibi düzenli ilaç kullanan epilepsi hastaları da araba kullanabilir. Bunun araç kullanmaya engel bir yanı yok." diye konuştu. 

İngiltere ve ABD'de 1,5 yıl nöbet geçirmeyen epilepsi hastalarına ehliyet verildiğini ama Türkiye'de hastalar olarak da bu sürenin 5 yıl olarak belirlenmesini desteklediklerini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

"Gelecek yıl ehliyetlerin yenilenme süreci tamamlanacak. Bu aşamada nöbet geçirmemiş epilepsi hastalarının ehliyeti sırf ilaç kullandıkları için iptal edilecek. Örneğin, 21 yıldır, 14 yıldır nöbet geçirmeyen fakat ömür boyu ilaç kullanması gereken, son derece sağlıklı üyelerimiz var. İkisi de iş hayatında çok başarılı kişiler ama ehliyetlerini kaybederlerse işlerini de kaybedecekler. Bu konuda sesimizin duyulmasını istiyoruz. İlaç kullanmaları, araba kullanmaları önünde bir engel değil, hepsi sağlıklı kişiler." 

Epilepsi ve Yaşam Platformu Başkanı Ebru Öztürk, engel derecelerinin belirlenmesi ve ehliyetle ilgili düzenlemelere ilişkin taleplerini iletebilmek için ilgili bakanlık yetkilileriyle bir araya gelmek istediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: 

"Tek istediğimiz sesimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza, yetkili kişilere duyurabilmek ve 950 bin kişinin yaşadığı sıkıntıların çözüme kavuşturulmasını sağlamak. Yaşadığımız sıkıntılar, talep ve önerilerimize ilişkin 29 Temmuz Çarşamba günü Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvuruda bulunacağız." 

YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Ahmet sarıkàya 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben epiepsi hastasıyım ama gündüz bana birşey olmuyor ilaç kullandıgım için ehliyetimi kàyıp edecegim devletin bize yardım etmesini temenni ediyorum
    Cevapla
  • Osman Asan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben bugün CHP Trabzon Milletvekili Sayın Ahmet kaya yı aradım 950 bin insanın mağduriyetini dile getirdim sağolsun ilgiyle dinledi konuyu meclise taşıyacağını söyle inşallah mecliste yeni bir düzenlemeyle bizde Haklarımıza kavuşuruz şöyle bir madde koyulabilir kişi kamu kurum ve kuruluşlarına ait arac kullanamaz uzun yola cıkamaz bence bukadarı dahi bize yeter
    Cevapla
  • Tuncay 3 yıl önce Şikayet Et
    Nöbetsiz ve kontrol altında olan arkadaşlarımıza Kısa zaman olumlu sonuç bekliyoruz
    Cevapla
  • Osman Asan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende 3 yıldır nöbet gecirmiyorum fakat ilac kullanıyorum ehliyetimin iptal edilmesini istemiyorum saygılar
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Maddenin Nöbet geçirmeyen fakat sadece ilaç kullanmakta olan epilepsi hastalarının ehliyet alamama mağduriyetinin giderilmesi ve sağlıklı bir birey olarak toplumda benimsenip , kabul edilmesi adına Şartların epilepsi hastalarının lehine kolaylaştırılması ve adil bir hale getirilmesi GEREKMEKTEDİR. Sağlık Raporu almalarında gerekli şartları sağlayan adayların önünün açılması gerekmektedir. Nöbetleri bitmiş, 5 yıldır nöbet geçirmeyen ama ilaç kullanmaya devam eden epilepsi hastalarına da ehliyet verilmesini talep ediyoruz. Tıpkı şeker, tansiyon vb. hastaları gibi düzenli ilaç kullanan epilepsi hastaları da araba kullanabilir. Bunun araç kullanmaya engel bir yanı yoktur.
    Cevapla
  • Osman Asan 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynen katılıyorum sesimizi duyurmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız
    Cevapla
  • Aynur 3 yıl önce Şikayet Et
    ben epılepsı hastası degılım damar daralmasından dolayı amelıyat gecırdım leptıka 500 kullanmaya basladılar 6ay sabah aksam dı bu sure sarfında nobet gecırmedım gunde tek e dusurduker yıne nobet gecırmedım mart ayında gecırmezsem hapım bıraktırılcak ve ben amelıyattan once ehlıyetımı kazandım ama maddı yonden cıkaramamıstım bugun kullandıgım ılacdan dolayı cıkaramayacagımı soyledıler ben epılepsı hastası degılım saglıgım cok da ıyı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR