Türkiye'den o ülkeye Milli Muharip Uçak mesajı: İş birliğine hazırız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Endonezyalı mevkidaşıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Türkiye'nin 'Milli Muharip Uçak' projesine değinen Bakan Varank, havacılık projelerinde Endonezya ile iş birliğine hazır olduklarını ifade etti.

ABONE OL
GİRİŞ 30.07.2020 14:04 GÜNCELLEME 30.07.2020 16:39 EKONOMİ
Türkiye'den o ülkeye Milli Muharip Uçak mesajı: İş birliğine hazırız
Türkiye'den o ülkeye Milli Muharip Uçak mesajı: İş birliğine hazırız

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Endonezya Araştırma ve Teknoloji Bakanı Bambang Brodjonegoro ile video konferans yöntemiyle görüştü. 

 

 

Küresel ekonominin Büyük Buhran'dan bugüne en kötü zamanları yaşadığını ve uluslararası dayanışmanın öneminin arttığını belirten Varank, toplantının iki ülke arasında yeni ve somut iş birliği mekanizmaları oluşturmada oldukça faydalı olacağını söyledi.

"KORONAVİRÜS AŞISINDA ORTAK ÜRETİM"

 

 

Varank, TÜBİTAK Kovid-19 Platformu kapsamında yürütülen aşı ve ilaç projelerinin bazılarında klinik aşama seviyesine gelindiği bilgisini vererek, kat edilen mesafenin memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Endonezya devlet şirketi Bio Farma'nın yüksek üretim kapasitesiyle dünyadaki sayılı aşı üreticilerinden biri olduğunu vurgulayan Varank, şunları kaydetti:

"Klinik fazdaki aşılarımızın hem (insan) deneyleri hem de büyük montanlı üretimi konularında Endonezya ile iş birliği yapabiliriz. Kovid-19'a karşı aşı ve ilaç geliştirme projelerine, salgın daha ülkemizin sınırlarına girmeden önce başlamıştık. Önemli mesafeler katettik, edindiğimiz tecrübeleri paylaşmaya hazırız. Bu kapsamda ilgili kurumlarımız arasında bir mutabakat zaptı imzalanabilir. Ayrıca geçen sene Kuala Lumpur Zirvesi'nde kurulan Mükemmeliyet Merkezi de bu gibi çalışmalarda daha etkin kullanılabilir."

"HAVACILIK SANAYİSİ ALANINDA İŞ BİRLİĞİ YAPILABİLİR"

Varank, Türkiye'nin havacılık endüstrisine verdiği öneme dikkati çekerek, bu alandaki çalışmaların temelde askeri amaçlı hava araçlarına odaklandığını ve geliştirilen İHA'ların terörle mücadelede ülkeye büyük avantajlar sağladığını dile getirdi.

Türkiye'nin "Milli Muharip Uçak" projesine değinen Varank, havacılık projelerinde Endonezya ile iş birliğine hazır olduklarını bildirdi.

Endonezya tarafının sivil havacılık alanında ortak çalışma teklifine cevaben Varank, "Burada büyük bir potansiyel var. Teknik ekiplerimiz detayları çalışabilir, liderlerimizin de yönlendirmesiyle bu konuda ortak bir program yapabiliriz." diye konuştu.

"UZAYA ERİŞİM BİZİM İÇİN KRİTİK ÖNEME SAHİP"

Türkiye'nin uzay konusundaki çalışmalarından da söz eden Varank, iletişim ve gözlem uydularında ülke içindeki kabiliyetleri anlattı. - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank:

- "Klinik faza geçen aşı adaylarımızın hem deney hem de üretim süreçlerinde Endonezya ile iş birliği yapabiliriz"

- "Havacılık sanayisi konusunda büyük bir potansiyel var, teknik ekipler iş birliği konusunda detayları çalışacak"

- "Endonezya'nın Biak Adası'nda fırlatma üssü alanında diğer ülkelerle iş birliği içinde olduğunu biliyoruz, biz de bu konuda iş birliğine hazırız"

Varank, 20 yıllık bir hayali gerçekleştirip Türkiye Uzay Ajansını kurduklarını hatırlatarak, "Kendi uydumuzu, kritik bileşenleri de dahil olmak üzere üretebiliyoruz. Bu önemli bir kabiliyet." ifadelerini kullandı.

Fırlatma üssü konusunda Endonezya'nın kritik bir coğrafi konuma sahip olduğuna dikkati çeken Varank, "Uzaya erişim bizim için kritik öneme sahip. Biak Adası'nda Endonezya'nın bu alanda diğer ülkelerle iş birliği içinde olduğunu biliyoruz, biz de bu konuda iş birliğine hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

Varank, Endonezyalı mevkidaşını, eylül ayında Gaziantep'te gerçekleştirilecek Teknofest'e davet ederek, buraya ürettikleri bölgesel yolcu uçaklarını da getirebileceklerini söyledi.

Toplantıda görüşülen iş birliği konularına ilişkin Teknofest'te şemsiye anlaşma imzalanabileceğini dile getiren Varank, böylelikle iş birliği süreçlerinin hızlanacağını kaydetti.

TÜRK HEYETİ SUNUM YAPTI

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, toplantıda Türkiye'de Kovid-19'a karşı yürütülen çalışmalara ilişkin gerçekleştirdiği sunumda, kurumun "Covid-19 Türkiye Platformu" çatısı altında sürdürülen aşı ve ilaç geliştirme projelerini anlattı.

Platformda, 8 ilaç, 10 aşı geliştirme projesinin yürütüldüğünü belirten Mandal, TÜBİTAK'ın Kovid-19 ile mücadele döneminde hayata geçirdiği hızlı ve yenilikçi çağrılar ve destek programları hakkında detaylı bilgi verdi.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil de Türkiye'nin havacılık alanında yürüttüğü projeleri anlatırken, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım ülkenin uydu konusundaki çalışmalarından ve devam eden Milli Uzay Programı hazırlıklarından bahsetti.

Toplantıya, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Cakarta Büyükelçisi Mahmut Erol Kılıç, Dışişleri Bakanlığı Asya-Pasifik Genel Müdürü Büyükelçi Namık Güner Erpul, Milli Savunma Bakanlığı Lojistik Genel Müdürü Mücahit Zorlutuna, TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Şaban Tekin, TÜBİTAK Uzay Müdürü Mesut Gökten, TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Habip Asan da katıldı.

YORUMLAR 26 TÜMÜ
  • Ramazan 3 yıl önce Şikayet Et
    İş birliğine hazırız demenin açıkça anlamı ben bunu yapamam siz yapın demek
    Cevapla
  • vatandas 3 yıl önce Şikayet Et
    Uzak ülkelerle teknolojik isbirligi yapmak zor, en iyisi kendin pisir kendin ye. Türkiye`nin bunu yapabilecek kapasitesi mevcut.
    Cevapla
  • Nevzat 3 yıl önce Şikayet Et
    Yılların ihanet ve yorgunluğu nu atlat Mak kolay değil İnşallah daha iyi ye ve mükemmel kavuşacağz
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizde ne motor ustaları var göster aynısını sana sanayiinde yapsinlar
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Motorda bı sıkıntı yok Ruslar veriyorallah yarve yardımcımız olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR