Türkiye ve Haiti arasında 7 anlaşma imzalandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Haiti ziyareti sırasında Türkiye ve Haiti arasında 7 anlaşma imzalandığını duyurdu.

ABONE OL
GİRİŞ 18.08.2020 01:14 GÜNCELLEME 18.08.2020 01:14 EKONOMİ
Türkiye ve Haiti arasında 7 anlaşma imzalandı
Türkiye ve Haiti arasında 7 anlaşma imzalandı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dominik Cumhuriyeti'ni ziyaretinin ardından işbirliği imkanlarını ele almak ve anlaşmalar imzalamak üzere Haiti’ye geldi.

 

Türkiye ve Haiti arasında 7 anlaşma imzalandı

Çavuşoğlu, başkent Port au Prince'de Haiti Dışişleri Bakanı Claude Joseph ile gerçekleştirdiği ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından Devlet Başkanı Jovenel Moise ile de heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Çavuşoğlu ve Joseph görüşmenin ardından Türkiye ve Haiti arasında 7 anlaşma imzaladı.

 

Türkiye ve Haiti arasında 7 anlaşma imzalandı

İmzalanan anlaşmalar arasında "Türkiye ile Haiti Arasında Ekonomik İşbirliği Anlaşması", "Dışişleri Bakanlıkları Arasında Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı", "Dışişleri Bakanlıkları Diplomasi Akademileri Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı", "Türkiye ile Haiti Arasında Afet Yönetimine İlişkin Mutabakat Zaptı", "Türkiye ile Haiti Arasında Kültürel İşbirliği Anlaşması", "Türkiye ile Haiti arasında Arşiv Alanında İşbirliği Protokolü" ve "Türkiye ile Haiti arasında Teknik İşbirliği Mutabakat Zaptı" bulunuyor.

Türkiye ve Haiti arasında 7 anlaşma imzalandı

ÇAVUŞOĞLU: 7 ÖNEMLİ ANLAŞMAYI İMZALAMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUM

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki iş birliğinin hukuki temelini kısa sürede tamamlama konusunda mutabık kaldıklarını vurgulayarak, "Bugün, Haiti ile Türkiye arasında Karma Ekonomik Komisyon kuracak ekonomik iş birliği anlaşması dahil 7 önemli anlaşmayı imzalamaktan mutluluk duyuyorum." açıklamasını yaptı.

İmzalanan anlaşmalardan "Türkiye ile Haiti Arasında Afet Yönetimine İlişkin Mutabakat Zaptı"nın, Türkiye'nin bu alanda güçlü kurumsal kapasiteye sahip olması dolayısıyla özellikle faydalı olacağını belirten Çavuşoğlu, "Türkiye ile Haiti Arasında Kültürel İşbirliği Anlaşması"nın da iki ülke halkının ikili ilişkilerini artıracağını söyledi. 

Çavuşoğlu, iki ülkenin dışişleri bakanları arasındaki iş birliğini artıracak 2 Mutabakat Zaptı'nın da bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Birincisi, siyasi bir danışma mekanizmasının kurulmasıyla ilgili. Umarım bundan sonra siyasi istişarelerimize düzenli olarak devam ederiz. İkincisi ise diplomasi akademileri arasındaki iş birliğidir. Haiti'den genç ve üst düzey diplomatları hem bakanlığımda hem de Türkiye'de misafir etmekten çok mutlu olacağım." 

Gelişim ve teknik alandaki iş birliğinin, TİKA aracılığıyla artırılacağını ve bundan dolayı "Türkiye ile Haiti arasında Teknik İşbirliği Mutabakat Zaptı"nın da çok önemli olduğuna değinen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Haiti, geçmişte pek çok felaketle karşılaştı ve Türkiye her defasında Haiti ve Haitililere yardım elini uzattı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sırasında, salgınla mücadele etmek için Haiti tarafından alınan etkili önlemleri yakından takip ediyoruz. Pandemi sırasında Haiti'ye yardım eli uzattığımız için çok mutluyuz. Türkiye olarak mayısta tıbbi malzeme göndermiştik ve Claude'un bugün de belirttiği gibi uçağımızla TİKA'dan 3 tercüman ve ek tıbbi malzeme sağladık. Haiti'nin Kovid-19'la mücadelesinde Türkiye'den daha fazla yardıma ve desteğe ihtiyacı varsa, Haiti'nin Türkiye'nin tam desteğini aldığını bugün bir kez daha yineledik."

Türkiye ve Haiti arasında 7 anlaşma imzalandı

KAYNAK : İHA, AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR