Merkez Bankası'ndan yeni hamle: Oranlar artırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan faiz konusunda bir değişiklik gelmedi ancak zorunlu karşılık noktasında yeni bir karar verildi. TCMB, reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankalar için Türk lirası ve yabancı para zorunlu karşılık oranlarının artırılmasına karar verdi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.08.2020 14:41 GÜNCELLEME 20.08.2020 14:55 EKONOMİ
Merkez Bankası'ndan yeni hamle: Oranlar artırıldı
Merkez Bankası'ndan yeni hamle: Oranlar artırıldı

Normalleşme süreci çerçevesinde, 18 Temmuz 2020 tarihinde açıklandığı üzere, yabancı para zorunlu karşılık oranları tüm bankalar için tüm yükümlülük türlerinde ve vade dilimlerinde 300 baz puan artırılmıştı.

 

Bu defa, reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankaların yabancı para zorunlu karşılık oranlarının, tüm vade dilimlerinde geçerli olmak üzere, kıymetli maden depo hesapları için 700 baz puan, diğer tüm yabancı para yükümlülükleri için ise 200 baz puan artırılmasına karar verildi.

Açıklamada buna ek olarak, son dönemde Türk lirası likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla uyumlu olacak şekilde, reel kredi büyümesi koşullarını sağlayan bankaların Türk lirası zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar vadeli tüm mevduat/katılım fonu yükümlülükleri ve 1 yıla kadar vadeli diğer yükümlülükleri için 200 baz puan, 3 yıla kadar vadeli diğer yükümlülükleri için ise 150 baz puan artırılmasına karar verildiği bildirildi.

 

 

Alınan bu kararlarla, piyasadan yaklaşık 17 milyar Türk lirası ve 8,5 milyar ABD doları karşılığı döviz ve altın cinsinden likiditenin çekilmesinin beklendiği ifade edilerek,

“Böylece, 17 Mart 2020 tarihinden bu yana, yabancı para zorunlu karşılık oranlarında indirim yapılması ve reel kredi büyüme koşullarının bazı bankalarca ilk defa sağlanması nedeniyle piyasaya verilen toplam 17,7 milyar ABD doları karşılığı döviz ve altın cinsinden likidite, 18 Temmuz 2020 tarihinde yapılan değişiklik ve bu düzenleme ile birlikte normalleşme kapsamında geri çekilmiş olacaktır” denildi.

Söz konusu değişiklikler, tesisi 4 Eylül 2020 tarihinde başlayacak olan 21 Ağustos 2020 tarihli yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak.

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 3
  • doğruları konuşan 3 yıl önce Şikayet Et
    Yarın müjdeli haber gemezse, altın, petrol, gömü, define bulduk diye, bu dolar fırlar. Söylemesi benden.
    Cevapla
  • Koray 3 yıl önce Şikayet Et
    Hala dolari bilerek yükselten araveler dolar çöp olaçak bozdurun
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    sen bekle. çok beklersin .
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR