Ekonomiye 'Osmanlı Devleti' dopingi! Erdoğan'dan 'Esham modeli' için talimat

AK Parti MYK toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a salgından güçlü çıkış için "esham modeli" önerisi sunuldu. Osmanlı Devleti'nde uygulanan sisteme göre; devlet vatandaşa kuracağı iş için faizsiz borç veriyor, daha sonra o işten elde edilen kardan pay alıyor. Modelin detayları anlatıldıktan sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuyla ilgili iyi bir araştırma yapılması talimatı verdiği öğrenildi.

ABONE OL
GİRİŞ 21.08.2020 06:52 GÜNCELLEME 21.08.2020 09:45 EKONOMİ
Ekonomiye 'Osmanlı Devleti' dopingi! Erdoğan'dan 'Esham modeli' için talimat
Ekonomiye 'Osmanlı Devleti' dopingi! Erdoğan'dan 'Esham modeli' için talimat

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında geçtiğimiz salı günü yapılan AK Parti MYK toplantısında, AR-GE başkanlığı, pandemi sonrasında atılacak adımlara ilişkin önemli bir sunum yaptı. Edinilen bilgilere göre ekonomiyle ilgili alanında başarılı 40 akademisyenin görüş ve önerilerinin yer aldığı sunumda, "Girişim sermayesi ve İslami Finans Reformu", "Yüksek İş Birliği ve Sanayi İş Birliği Reformu", "Vakıf Reformu" ve "Esham Sistemi" başlıkları yer aldı. Sunumda; salgın sonrası ekonomide "en hasarsız" ve "en uygun" çıkış metodu olarak "esham modeli" öne çıktı.

 

ESHAM SİSTEMİ NEDİR? FAİZSİZ BORÇ VERİLECEK

Osmanlı Devleti'nde uygulanan ve "esham" adı verilen sisteme göre devlet, vatandaşa kuracağı iş için faizsiz borç veriyor, daha sonra o işten elde edilen kardan pay alıyor. Eshamın devletin vatandaşa faizsiz bir finansman şekli olduğu anlatılan sunumda, bu sistemin vakıflar gibi sabırlı sermaye kategorisine girdiği belirtildi. Ayrıca, eshamın birçok ülke tarafından kullanılan İslami bir ekonomi modeli olduğu belirtiliyor.

 

GENÇLER VE KADINLAR ÖNCELİKLİ

Sunumda; Osmanlı döneminde devletin vatandaşa "esham" yani "pay" sattığı ve elde ettiği geliri nasıl yatırıma yönlendirdiği verilen örneklerle anlatıldı. Bu sistemden öncelikli olarak, projesi olan genç ve kadın girişimcilerin yararlandırılması gerektiği aktarılan sunumda şunlar yer aldı: Bir yatırımcı, yatırım yapmak için devletten geri ödemesiz destek alabilecek. Esham'ın farkı; geri ödeme tarihini, senedini satın alan yatırımcılar değil, devlet belirleyecek. Esham'da devlet, yıllık gelir paylarının ödemesi şartıyla ana parayı geri ödemek mecburiyetinde değil. Esham sistemi, aynı zamanda Merkez Bankası'nın açık piyasa işlemleri için de kullanılabilecek. Merkez Bankası, piyasaya para sürmek istediğinde halkın elinde bulunan esham senetlerini satın alabilecek. Piyasadan para çekmek istediğinde ise yeni senet ihraç edilebilecek.

ERDOĞAN'DAN TALİMAT: İYİCE ARAŞTIRIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bununla ilgili iyi bir araştırma yapılması konusunda talimat verdiği öğrenildi. Ayrıca sunumun önümüzdeki günlerde kitap haline getirilmesi planlanıyor.

KAYNAK : Türkiye Gazetesi
YORUMLAR 33 TÜMÜ
  • tunctunc 4 yıl önce Şikayet Et
    Buna Osmanli sömürü Modeli denir.:-)
    Cevapla
  • Ekonomist 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu kafayla yüm ortaklıklar sömürü..Onca dev ortaklıklar gibi..Akıl zararı bir yorum olmuş.Modelin adı Kazan-Kazan.Faiz ise ben kazanayım sen ne yaprsan yap...
    Cevapla
  • antifetö 4 yıl önce Şikayet Et
    fetörist troller çatlasınlarrrr
    Cevapla
  • osmanlı iskenderun 4 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar tarih bilgin var...
    Cevapla
  • Baybars 4 yıl önce Şikayet Et
    Faizsiz kredi olunca mı sömürü oldu. Faizli kredide sorun yok öyle mi?
    Cevapla
  • Sadi 4 yıl önce Şikayet Et
    300 bn kredi cekip 650 tl odemek dahami mantikli?
    Cevapla
  • Misafir80 4 yıl önce Şikayet Et
    Milletin çoğu üniversite mezunu ne işyapıyorsun markette çalışıyoruz neden bu işten başka işbulamadik yazık oluyor gençlerimize
    Cevapla
  • Vatandas 4 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı daki Duyun u Umumiye idaresini ne zaman kuracağız? Esas soru bu.
    Cevapla
  • Bulut 4 yıl önce Şikayet Et
    Senin haberin yok sanırım salgın başladığında kilicdaroglunun imf deki fondan yararlanin dedigini duymadiniz galiba. Ne yazik ki duyubu umumiyeyi ulkeye sokmak isteyen biden işbirlikçileri durduğunuz yere tekrar bakin isterseniz :))
    Cevapla
  • proce 4 yıl önce Şikayet Et
    Büyük-küçük firmalar yıllık cirolarını açıkliyorlar. Bu cirolarfan ortalama karlarini da açıkliyorlar. Devlete ödenen toplam vergi ortalamasina gore bir oran belirlensin. Kimse vergi az odemek için usülsüzluğe ihtiyaç duymasın.
    Cevapla
  • proce 4 yıl önce Şikayet Et
    Benim 5 cocuğum var. Hepsini Birikim Kolojinde okuttum. Hiç birisini gider gösteremedim. Ben %20-45 arası vergi vereceğim. Koç grubu ise Cironun %2 sini kãr gösterip onun da bir kismıni vergi verecek. Bu yanlışlik bir an evvel düzeltilmeli. Rabbimin belirlediği oran dikkate alinarak %2.5 düzenleme yapilmalı. %20-45 vergi ödeyen firmanin ayakta durması imkansız.. Hersey çok yüksek vergilendirildigi için maaşlar tam gösterilmiyor. Kiralar vs. Bu mutlaka ele alınmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR