Karadeniz'de bulunan doğalgaz ile ilgili merak edilen soru yanıt buldu
Türkiye'nin Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisi, Sakarya Gaz Sahası'nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti. Milli imkanlarla gerçekleştirilen bu keşif, BOTAŞ'ın belirlediği doğal gaz fiyatına göre 55 milyar dolar değerinde.
ABONE OLCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "müjde" olarak açıkladığı Fatih sondaj gemisinin Türkiye tarihindeki en büyük doğal gaz keşfi, ülkenin son dönemde denizlerde yoğun bir şekilde yürüttüğü sismik arama ve sondaj faaliyetlerinin ilk somut meyvesi oldu. Türkiye'nin Karadeniz'deki münhasır ekonomik bölgesinde gerçekleştirdiği 320 milyar metreküp doğal gaz keşfi, BOTAŞ'ın belirlediği fiyata göre 54 milyar 800 milyon dolar değerinde.
DOĞAL GAZIN METREKÜPÜ KAÇ LİRA?
Doğal gaz birim fiyatının %17 civarında bir kısmını vergiler oluşturur. Diğer bir bileşen ise, sistem kullanım bedelidir. Dağıtım şirketinin sistem kullanım bedeli EPDK tarafından belirlenmiştir ve bedel enflasyona göre (TÜFE) aylık olarak güncellenebilir. Sistem kullanım bedeli, tüketicilerin sisteme getirdikleri yük ve maliyetler ile tüketim kademeleri dikkate alınarak tespit edilir. İllere ve abonenin tüketim hacmine göre değişebilir.
Enerji piyasası verilerine göre bin metreküp doğal gazın fiyatı Avrupa'da 110-120 dolar seviyesindeyken Türkiye'de doğal gazın fiyatı 250 ila 280 dolar. EPDK'nın belirtiği değerlere göre, 1 metreküp doğal gaz tüketiminden elde edilen enerji miktarı 10,64 kWh standart değer olarak kabul edilir. Yani 1 m3 doğal gaz eşitti 10, 64 kWh'dir.
Ocak 2020 itibariyle BOTAŞ tarafından belirlenen geçerli doğal gaz fiyatı (vergiler hariç toptan satış fiyatı) 1,251652 TL/Sm3 olarak açıklanmıştı.
320 MİLYAR METREKÜP DOĞAL GAZ KAÇ DOLAR?
Karadeniz'de derinliği neredeyse 2 bin metre, sondaj derinliği ise 3500-4000 metre arasında olan yerde Türkiye, Fatih sondaj gemisiyle Tuna 1 Kuyusunda 320 milyar metreküp doğal gaz buldu. 320 milyar metreküp doğal gazın Türkiye'nin ortalama 6-7 yıllık gaz ihtiyacını karşılayabileceği söyleniyor.
Türkiye'nin bulduğu 320 milyar metreküp doğal gazın fiyatı BOTAŞ'ın belirlediği fiyata göre 400 milyar TL ederken, dolar hesabına göre yaklaşık olarak 54 milyar 800 milyon dolar değerindedir. (1 dolar/ 7,30 TL olarak baz alınmıştır)
TÜRKİYE YILDA KAÇ METREKÜP DOĞAL GAZ TÜKETİYOR?
4 Ocak 2020 tarihi itibarı ile Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerinden alınan son bilgilere göre; Türkiye'de doğal gaz tüketim miktarı 49 milyar 328 milyon metreküp olarak gerçekleşmiştir.
Türkiye'de doğal gaz tüketimi diğer yıllara göre şu şekilde:
2019 doğal gaz tüketim miktarı: 46 milyar 835 milyon 429 bin metreküp.
2018 doğal gaz tüketim miktarı: 50 milyar metreküp.
2017 doğal gaz tüketim miktarı: 53 milyar 857 milyon 136 bin metreküp.
2016 doğal gaz tüketim miktarı: 49.5 milyar metreküp.
2015 doğal gaz tüketim miktarı: 47.9 milyar metreküp.
TÜRKİYE'NİN YILLIK DOĞAL GAZ TÜKETİMİ KAÇ DOLAR?
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)'nın Ocak 2020 raporuna göre; Türkiye, doğal gaz ithalatına yılda 12-13 milyar dolar ödüyor. Yıllık 45-50 milyar metreküp arasındaki tüketimin tamamına yakınının dışarıdan alan Türkiye'nin bu alandaki açığı, yıldan yıla artan enerji ihtiyacına bağlı olarak artıyor.
TÜRKİYE'NİN BULDUĞU DOĞAL GAZ NEREDE?
Son dönemlerde enerji faaliyetlerini yoğun bir şekilde sürdürerek enerjide dışa bağımlılıktan kurtulmak için hamle üstüne hamle yapan Türkiye'nin Tuna-1 adı verilen bölgede çalışmaları devam ediyor. Tuna-1 kuyusu, Karadeniz Ereğli açıklarında yer alıyor Romanya ile Bulgaristan kara suları sınırına yakın bir bölgede yer alan Tuna-1, Karadeniz Ereğli'nin 170 km açığında yer alıyor.
DOĞAL GAZ NE ZAMAN KULLANILACAK?
Geçtiğimiz günlerde cuma günü Türk halkına bir 'müjde' açıklayacağını duyuran Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 320 milyar metreküp doğal gaz bulduğu ve gazın 2023'te kullanıma başlayacağını duyurdu.
YILDA NE KADAR PARA ÖDÜYORUZ?
DOĞALGAZ TÜRKİYE'DE NERELERDE KULLANILIYOR?
Konut: 14,4
Sanayi: 12,4
Dönüşüm/Çevrim: 11,3
Hizmet: 4,6
Diğer: 2,6
Toplam: 45,3*
* Değerler milyar standart metreküptür.
Mevcut durumda 81 ilimizde ve 555 yerleşim yerinde (ilçe ve belde) doğal gaz kullanılmaktadır.
Fatih'i masaüstü arka planı kullanmak için tıklayınız
-
ali Aksoy 4 yıl önce Şikayet EtŞahane bir kismet tamda sirasinda bulundu! Çünkü ABD leri,almanyaya gaz temin edecek nordstream pipeline,faliyete geçmesini engelledi...eee şimdi karadeniz gazı var,allah vergisi.Beğen Toplam 4 beğeni
-
Hüseyin 4 yıl önce Şikayet EtAferin valla. Aldığımız gemilerin bize değer kattığını görmek çok hoş. Bir de o paranın faizi var, bileşik faizden 70'i de geçer. Çıkartıp getirin seçimden önce, puan kazanın. 3 sene var geri sayım sayıyor. Daha cevval olun, ekstra önem verin. Her arayan bulamaz, ama bulanlar da her zaman arayanlardır. Aynen imzamı atıyorum bu lafa.Beğen Toplam 10 beğeni
-
ahmet 4 yıl önce Şikayet EtTürkiye'de namaz kılma oranı arttıkça ALLAH bizi daha iyi yerlere getirir. Dinimize sıkı sıkıya tutnalım ki ALLAH biz müslümanları kafirlere karşı üstün kılsınBeğen Toplam 26 beğeni
-
Engin 4 yıl önce Şikayet EtAmiiinBeğen Toplam 10 beğeni
-
DOBRA 4 yıl önce Şikayet Etdoğrudan orantılı hususlardan bir tanesine değindinizBeğen Toplam 8 beğeni
-
Turco 4 yıl önce Şikayet EtÖncellikle emeği geçenlerden Allah Razı Olsun.!!! Önce teşekkür edeceksin, şükredeceksin biraz kanaatkar olmayı öğrenin. 50 milyar dolarımız bile yok. Devlet olarak yerli olarak çıkarabilirsek daha çok sevinirim. Hiç off-shore tecrübemiz yok, iyi bir deneyim olur. Akdeniz gibi itiş kakış da yok. Parasal olarak bakarsak Rusya ile yapılan anlaşmalar önümüzdeki yıllarda bitiyor. Onlarla yeni anlaşmalar yapmadan olabildiğince elimizi güçlendirmeliyiz ve bunu 4 - 5 senede gerçekleştirmeliyiz. Sonra Rusya masaya geldiğinde bak bizde de var, şu fiyattan satacaksın diye istediğimiz fiyattan onun önüne teklif koyabilmeliyiz. Sonra Avrupa'ya tüccarlık yaparak ayrıca para kazanır devlet.Beğen Toplam 8 beğeni
-
Petrol Mühendisi 4 yıl önce Şikayet EtMaksu'ya cevap veren Vatandaş.Çıkardığımız, çıkarmamız gerekenin 100'de biri.ODTÜ petrolde okurken hocamız, ABD'li mühendislerin yüzlerce kuyuda yeterli rezerv yok diye kapattıklarını anlatmıştı. Hatta viskositesi düşük, dolayısıyla yukarı pompalanasının maliyeti yüksek diye kapatılan çok kuyu olmuştur. Bizim mühendisler yanda tespit edilen yüksek basınçlı CO2 gazını bu rezerve basıp akışkanlığı artırabilecekleri bir proje geliştirince hepsini sürmüşler ve susturmuşlardı. Bunları bilmeden ezbere konuşmayın. Eski Türkiye'de elimizdeki zengin kaynaklara ulaşmamızı sağlayacak siyasi irade asla olmamıştır. Sadece muhalefet etmek için yalan yanlış şeyleri etraf yaymak ŞİRKİN en büyüğüdür.Beğen Toplam 15 beğeni