Herkes kullanacak! Ödemelerde yeni dönem başlıyor

Merkez Bankası, ‘TR Karekod’u hayata geçiriyor. Ödemeleri kolaylaştıracak uygulamayı simitçiden büfeciye küçük işletmeler de kullanabilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 22.08.2020 13:13 GÜNCELLEME 22.08.2020 13:14 EKONOMİ
Herkes kullanacak! Ödemelerde yeni dönem başlıyor
Herkes kullanacak! Ödemelerde yeni dönem başlıyor

Salgınla mücadele döneminde temassız bankacılık adı altında yoğun şekilde kullanılmaya başlayan "karekod" uygulamasında yeni bir sayfa açıldı. Merkez Bankası, nakitsiz ödemeleri her seviyede artıracak karekod kullanımının yaygın hale gelmesini sağlayacak 'TR Karekod'u hayata geçiriyor.

 

 

BÜFECİ DE KULLANACAK

Ödeme hizmeti kapsamına giren bu kodlarla ödemeler kolaylaştırılacak, küçük işletmeler dâhil bütün işyerlerinde kullanımı teşvik edilerek daha az nakit kullanımı sağlanacak. Simitçi, çiçekçi, büfeci gibi küçük işletme ve satıcılar da karekod kullanabilecek.

 

 

ÜST SINIR GELEBİLİR

Merkez Bankası TR Karekod kullanılarak gerçekleştirilebilecek ödeme işlemlerine üst sınır getirebilecek. Ayrıca ödeme hizmeti sağlayıcıları, TR Karekod işlemlerinin gerçekleştirildiği sistem işleticileri, iş yerleri, dış hizmet sağlayıcıları gibi taraflardan gerekli bilgi, belge istemeye ve ihtiyaç halinde yerinde inceleme yapmaya yetkili olacak. TR Karekod, karekod üretici koduna sahip ödeme hizmeti sağlayıcısı ve Merkez Bankası'nca uygun görülen ödeme sistemi işleticisi tarafından üretilecek. Karekod üretici kodu, ödeme hizmeti sağlayıcısı, Merkez Bankası'nca uygun görülen ödeme sistemi işleticisinin talebi üzerine Bankalararası Kart Merkezi tarafından belirlenecek, internet sitesinde duyurulacak. Ödeme hizmeti sağlayıcısı da yapılacak ödemelerin güvenli ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemleri almakla yükümlü olacak.

EN GEÇ 2021'E KADAR

Ödeme hizmeti sağlayıcıları, kullanılan karekodları ve ilgili altyapılarını en geç 31 Aralık 2021'e kadar yönetmelikle uyumlu hale getirecek. Merkez Bankası bu süreyi bir yılı geçmeyecek şekilde uzatabilecek.

KAYNAK : Sabah
YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • asabi 3 yıl önce Şikayet Et
    adamlar we chat uygulamasını banka hesabına bağlıyor her firmanın bir karekodu var telefondan firma kodunu okutup ödeme yapıyorsun çinli bunu 5 yıldır yapıyor
    Cevapla
  • aaa 3 yıl önce Şikayet Et
    Simitçi,mendil satanda vergisini verecek
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Bakin dijitallesme arttikca corona yok olacak. İlac aşı hikaye
    Cevapla
  • TONTON 3 yıl önce Şikayet Et
    Karekodu parmağımıza 3 d yazdıracaklar böylece ne yapıyorsun hepsini bilecek ler iş oraya gidiyor
    Cevapla
  • hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    he zaten şuan ne yaptığımızı bilmiyorlar ya :D boş boş paranoyaklaşmayın ya, eğer zaten sakat bir iş yapıyorsan merak etme senin şu yazdığın mesajı ne zaman nerde yazdığını biliyorlar zaten bulunduğun çevredeki en yakın mobese kameralarında da yeterince kaydın vardır. Bulmak istedikleri adamı zaten gayet kolay bir şekilde bulabiliyorlar.
    Cevapla
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    çok kötü. Nakit kalkmamalı. dijital para bir oyun
    Cevapla
  • Düşünür 3 yıl önce Şikayet Et
    Nakit paranın miadının dolduğu yönündeki mütalaanız doğru olmakla birlikte, manipülasyona açık olma konusundaki düşüncelerinizde hata var. Şöyle ki, nakit para manipülasyona açık evet, ama dijital para da manipülasyona açık olacaktır. Belki daha fazla manipüle edilecektir.
    Cevapla
  • hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    nakitin miladı doldu gördüğün gibi manipülasyona çok açık, devlet başkanlarının ağzından çıkacak iki harfe bakıyor paraların değeri tek bi laf tepetaklak ediyor. Hal böyleyken kağıt paraya güven kalmamıştır dünyada. Tüm dünya dijital sabit kurlu her yerde aynı değerde geçerliliği olan, manipülasyonlardan etkilenmeyen, dijital para birimine geçmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR