İş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi

Türkiye GSYİH'si yılın ikinci çeyreğinde yıllık yüzde 9.9 küçülme kaydederken iş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 31.08.2020 10:49 GÜNCELLEME 31.08.2020 15:59 EKONOMİ
İş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi
İş dünyası büyüme rakamlarını değerlendirdi

Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9.9 küçüldü. GYSİH, söz konusu dönemde bir önceki çeyreğe göre yüzde 11.0 azalarak 1998'den bu yana yaşanan en sert daralmayı işaret etti. İş dünyası pandemi sürecinde elde edilen GSYH verilerini değerlendirdi. 

 

İşte yorumlar...

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç: 2020'nin ikinci çeyreği, 'Korona Çeyreği' oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, ikinci çeyrek büyüme verilerine ilişkin, "2020'nin ikinci çeyreği, tüm dünyada hayatın adeta durduğu 'Korona Çeyreği' oldu. Yüzde 9,9'luk bu daralma, normalleşmede V tipi dönüşün dip noktasını gösterdi." ifadelerini kullandı.

Avdagiç, yaptığı yazılı açıklama ile Türkiye ekonomisinin 2020 yılı nisan-mayıs-haziran dönemi büyüme verisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2020'nin ikinci çeyreğinin, tüm dünyada hayatın adeta durduğu "Korona Çeyreği" olduğunu belirten Avdagiç, yüzde 9,9'luk bu daralmanın, normalleşmede V tipi dönüşün dip noktasını gösterdiği yorumunda bulundu.

Avdagiç, Türkiye'nin tüm dünyada virüs tedbirlerinin kaçınılmaz bir yansıması olan daralmada kendi payına düşeni yaşadığını aktararak şunları kaydetti:

"Büyüme rakamlarına bakınca, daralmanın şiddeti konusunda özellikle Avrupa ekonomilerine kıyasla daha ılımlı ayrıştığımızı görüyoruz. 2019'un aynı dönemine göre İngiltere yüzde 21,7, Fransa yüzde 19, İtalya yüzde 17,3, Almanya yüzde 11,6 küçüldü.

Dünyadaki bu tablo bugün gelen büyüme verisini daha anlaşılır kılıyor. Diğer öncü göstergelerle birlikte bu rakamı tekrar yorumladığımızda, Türkiye ekonomide virüsün önünü, ikinci çeyrek sonu ve üçüncü çeyrek başında büyük ölçüde kesti diyebiliriz. İbre üçüncü çeyrekte yukarı doğru."

"Dördüncü çeyreği pandeminin gidişatı belirleyecek"

Temmuz ve ağustosta sanayide vardiyaların ciddi şekilde arttığını bildiren Şekib Avdagiç, ekonominin özellikle üçüncü çeyrekte hızlı bir çıkış yakalayacağını, dördüncü çeyreği ise pandeminin gidişatının belirleyeceğini aktardı.

Avdagiç, "Kapasite Kullanım Oranı, Reel Kesim Güven Endeksi ve PMI rakamları gibi öncü göstergelerin hepsi son dört aydır üst üste yükseliş kaydediyor. Pandeminin zirvesindeki bir çeyrekten hemen sonra çok hızlı toparlanabilmek, gösterdiğimiz önemli gayretin sonucu olacak. Bundan sonraki aylarda pek çok makro göstergede daha iyi rakamlarla karşılaşmayı bekliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir: İkinci çeyrek artık geride kaldı, üçüncü çeyrekte toparlarız

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgın etkisinin en yoğun yaşandığı dönemin nisan-haziran olduğunu belirterek, "İkinci çeyrek artık geride kaldı, üçüncü çeyrekte toparlarız." ifadesini kullandı.

Özdebir, yazılı açıklamasında, yılın ikinci çeyreğine ilişkin gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verilerine ilişkin görüşlerini paylaştı.

Söz konusu çeyrekte salgının etkilerinin yoğun yaşandığını ve birçok sektörde üretim ve hizmetlerin durduğunu ya da yavaşladığını kaydeden Özdebir, "Üçüncü çeyrekte sanayi üretimi, PMI Endeksi ve İktisadi Yönelim Anketi, toparlanmanın hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini ve üçüncü çeyrekle birlikte kaybın büyük bölümünün geri alınacağına işaret ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Özdebir, özellikle kredi büyümesiyle ortaya çıkan politika tepkisinin üçüncü çeyrekte ekonominin hızlı toparlanışını gösterdiğini belirterek, sanayi üretiminde ekonominin istenen seviyeden uzak olduğunu, gayri safi sabit yatırımlarda daralmanın önceki çeyreklere göre azalmasının oldukça önemli bir gelişme olarak değerlendirilebileceğini kaydetti.

Yatırımlarda daralma yaşandığını ve son 2 yıldır yatırım iştahının oldukça düşük seviyede seyrettiğini aktaran Özdebir, ekonomi yönetiminden yatırımları teşvik eden reformları ilk sıralara almaları talebinde bulundu.

Özdebir, kalıcı büyüme ve toparlanma için gayri safi sabit sermaye oluşumunun pozitife dönmesi gerektiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

"Bütün dünyayı sarsan Kovid-19 krizinin olumsuz etkileri sürerken, ekonomimizde canlanma eğilimleri net bir biçimde görülmektedir. İkinci çeyrek artık geride kaldı, üçüncü çeyrekte toparlarız. Üçüncü çeyrekle birlikte, ekonomide arzı temsil eden sanayi üretimi ve ekonominin talebini temsil eden perakende satış hacmindeki artış, gelecek aylar büyümesi için olumlu sinyal vermektedir. Ancak dikkati çekmek istediğim nokta, Merkez Bankasının sıkılaştırma politikasıyla kredi büyümesinden vazgeçilmesi ve faiz artışıyla son çeyrekte daralma ortaya çıkabilecek olmasıdır."

İSTİB Başkanı Ali Kopuz: Bu dönemi en az zararla atlatacağız

İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, neredeyse tüm dünyada ticaretin durduğu ikinci çeyrekte gerçekleşen yüzde 9,9'luk küçülmenin kimseyi endişeye sevk etmemesi gerektiğini belirterek, "2020 yılını birçok ülkeye göre daha iyi bir yerde kapatacağımıza ve bu küresel sorunu en az zararla atlatacağımıza inancım tam." ifadesini kullandı.

Kopuz, büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'deki ilk koronavirüs vakasının mart ayında görüldüğünü hatırlattı.

Kopuz, şunları kaydetti:

"O tarihten itibaren alınan sağlık ve ekonomi alanındaki önlemler olmasaydı bugün hem ekonomik hem de sağlık anlamında çok farklı bir tablo konuşuyor olacaktık. Birinci çeyrek büyüme rakamları açıklandığında pandeminin asıl etkilerinin ikinci çeyrekte görülmeye başlanacağını, bu etkilerin üçüncü çeyreğe de sirayet edebileceğini unutmamamız gerektiğini ancak buna rağmen önümüzdeki iki çeyreğin büyüme rakamlarının dünya ortalamasından çok daha iyi seviyelerde olacağını ifade etmiştim.

Nitekim ikinci çeyrekte beklentilerimiz doğrultusunda yüzde 9,9'luk bir küçülme yaşandı. Bu rakamı ilk çeyrek ile karşılaştırıp karamsar bir tablo çizmenin alemi yok. Neredeyse tüm dünyada ticaretin durduğu ikinci çeyrekte gerçekleşen yüzde 9,9 küçülme kimseyi endişeye sevk etmesin. 2020 yılını birçok ülkeye göre daha iyi bir yerde kapatacağımıza ve bu küresel sorunu en az zararla atlatacağımıza inancım tam. Değerlendirme yaparken diğer ülkelerin pandemi dönemindeki büyüme rakamlarını da hesaba katarsak daha sağlıklı bir sonuç elde ederiz. Örneğin, ABD, tarihi bir dip noktaya ulaştı ve rekor küçüldü. Avrupa ekonomileri de aynı şekilde küçüldü. Ben daha önce söylediğimi yinelemek istiyorum. Devletimiz ve milletimizin kararlı mücadelesiyle bu küresel sorunu en az zararla atlatacağız. Ağustos ayında sanayi üretimindeki artışın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi de üçüncü çeyreğin daha iyi sonuçlanacağının göstergesidir."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR