5 yalan deşifre edildi: Bir tek CHP'ye yetmiyor

CHP’nin başını çektiği belirli bir kesim tarafından dile getirilen “Tarım bitti. Her şeyde bağımlı hale geldik” yaygarasının “algı operasyonu” olduğu belgelendi. CHP’nin tarımla ilgili en çok söylediği 5 yalan yapılan araştırmayla ortaya çıktı. Araştırmaya göre, Türkiye’nin tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olduğu, son 18 yılda tarımsal desteklerin tam 9 kat arttığı, gözler önüne serildi.

ABONE OL
GİRİŞ 01.09.2020 15:27 GÜNCELLEME 01.09.2020 15:27 EKONOMİ
5 yalan deşifre edildi: Bir tek CHP'ye yetmiyor
5 yalan deşifre edildi: Bir tek CHP'ye yetmiyor

CHP’nin dilinden düşürmediği tarım iftiraları rakamlar ile çürütüldü. Bulduğu her fırsatta kriz tellallığı yapan CHP’nin eleştiri tahtasına yerleştirdiği Türkiye’nin tarım ve gıda performansının yapılan araştırma ile zirveye ulaştığı ortaya çıktı. Türkiye’nin tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olduğu, son 18 yılda tarımsal desteklerin tam 9 kat arttığı, yaş sebze-meyve ihracatında rekor kırdığı, saman, buğday ve tohum üretiminde ise adeta patlama yaşandığı gözler önüne serildi.

 

İşte muhalefetin hazmedemediği gerçekler:

YALAN: Tarım bitti, kendimize yetemiyoruz

 

GERÇEK: Türkiye tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri. Diğerleri de Avusturya, ABD, Belçika, Kuveyt, Yunanistan ve İrlanda. Türkiye dünyada toplam tarım üretiminde değer olarak ise 8. sırada. Tarımsal hasılada da Avrupa’nın bir numarasıyız. 2002’de 3.8 milyar dolar olan tarımsal ihracat, 2019’da 13 milyar dolara yükseldi. 

Türk tohumlar 85 ülkede filizleniyor

YALAN: Tohumda yerliyi yok ettik, dışa bağımlı olduk

GERÇEK: Tam 85 ülkeye tohum satan Türkiye, geçtiğimiz yıl 286 milyon dolarlık tohum ihraç etti. Milli tohum üretiminde rekor artış sağlayan Türkiye’de yerli tohum oranı ise yüzde 80’e fırlamış durumda. 2002’de 145 bin ton tohum üretimi yapan Türkiye, 2019 yılında 1 milyon 143 bin ton yıllık tohumluk üretimine ulaştı. Yani son 17 yılda tohum üretimimiz 7 kat artış gösterdi.

YALAN: Türkiye samana muhtaç hale geldi

GERÇEK: Türkiye’de yıllık 25 milyon ton saman üretilirken, hayvancılıkta 15 milyon ton tüketilmektedir. Daha önceki yıllar birer kez 5 bin ton ve 9 bin ton ithal edilmişken, 2019 yılında sadece 150 kg ithal edilip, 7 bin ton ihraç edildi.

Dünyanın yüzde 90’ı unu bizden alıyor

YALAN: Un satamıyoruz, buğdayı dışarından getiriyoruz

GERÇEK: Un ihracatında dünyada birinci olan Türkiye, tam 164 ülkeye un satıyor. Yani dünya nüfusunun yüzde 90’ını, Türk unu tüketiyor. 21 milyon ton buğday üreten, 19 milyon ton ise tüketimde bulunan Türkiye, buğday ticaretinden son 17 yılda 12,5 milyar dolar gelir elde etti. Yılda yaklaşık 4 milyon ton civarında buğday ithalatı yapan Türkiye, buğdaydan elde ettiği mamul maddeleri (bisküvi, irmik ve bulgur) yeniden ihraç ederek büyük dönüşümün öncüsü oldu.

YALAN: Ne meyvemiz ne sebzemiz kaldı

GERÇEK: 20 sene önce 35 milyon ton meyve ve sebze üreten Türkiye, bugün itibariyle 53.5 milyon tonluk üretime imza attı. 2000 yılında 434 milyon dolar olan yaş sebze-meyve ihracatı, 2019 yılında 2 milyar 260 milyon dolara ulaştı.

PANDEMİYE RAĞMEN YÜZDE 4 BÜYÜDÜ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını döneminde birçok ülke ekonomisi ve sektörü küçülürken, Türkiye'de tarım sektörü 8'inci çeyrekte de büyümesini sürdürdü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun büyüme rakamlarına göre tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü de zorlu sürece karşın büyüme gösterdi. Geçen yıl, 2018'e göre yüzde 4,8 büyüyen tarım, ormancılık ve balıkçılık sektöründeki büyüme trendi, yılın ilk çeyreğinde de 2019'un aynı dönemine kıyasla yüzde 2,6 artışla sürdü. Sektör, Kovid-19 salgını ve tedbirlerinin etkili olduğu yılın ikinci çeyreğinde de büyümesine devam etti. Nisan-haziran döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 büyüyen sektör, böylece 8 çeyrek üst üste büyüme başarısı gösterdi.

KAYNAK : Yeni Akit
YORUMLAR 150 TÜMÜ
  • hazir yiyici 3 yıl önce Şikayet Et
    herkes size muhtaç olsun kimse para kazanamasın.
    Cevapla
  • lala 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu araştırmanın kaynağı nedir? Kim yapmıştır bu araştırmayı? araştırma yapanların adlarını, şirketi vs hiçbir yerde göremedim.
    Cevapla
  • harun 3 yıl önce Şikayet Et
    chp kapatılsın. başındakiler sürgüne gönderilsin
    Cevapla
  • Serin 3 yıl önce Şikayet Et
    chp eşittir yalan makinesi
    Cevapla
  • Kavecci 3 yıl önce Şikayet Et
    Hiç bir ülkede böyle bir muhalefet yoktur. Tek kurtuluş bunları ülke dışı etmek ve ya zindana atmaktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR