Artık yüksek teknoloji ile konuşuyoruz

Türk Savunma Sanayii’nde alanlarına liderlik eden ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN ve HAVELSAN, kendi işini kendisi halledebilen insansız sistemlere ve bunların sürü hâlinde kullanımına yönelik yoğun bir çalışma yürütüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 11.09.2020 06:47 GÜNCELLEME 11.09.2020 08:04 EKONOMİ
Artık yüksek teknoloji ile konuşuyoruz
Artık yüksek teknoloji ile konuşuyoruz

ASELSAN, otonomi çalışmaları sonucu insansız kara aracını kullanıma sunmaya hazırlanıyor, deniz araçlarıyla 4'lü ve 8'li sürü uygulaması çalışmaları yürütüyor. TUSAŞ, Millî Muharip Uçak, Hürjet gibi yeni nesil sistemlerde yer alacak ve pilot becerilerini güçlendirecek çözümlere yönelik çalışmalar yapıyor. HAVELSAN, hava ve kara platformlarına yönelik yürüttüğü AR-GE projelerine, yakın zamanda su üstü ve su altı platformlarına yönelik projeleri eklemeyi hedefliyor. Farklı unsurların ortak operasyon yapabilmesine yönelik çalışmalar yapan ROKETSAN da, bu amaçla bazı algoritmalar geliştirmeye başladı.

Bu başarılara Türkiye'nin dört bir yanından KOBİ'ler de katılıyor. Türk şirketi Dof Robotics'in geliştirdiği "DOFense" isimli akıllı dezenfeksiyon kabini, uluslararası tesislerde tercih ediliyor. Kabin, insanların kıyafetlerini ve ayakkabılarını 10 saniye içinde dezenfekte ederek, her enfeksiyonun yayılmasını önlüyor. Ürün; ABD, Avrupa, Çin, Orta Doğu gibi bölgelerde havalimanları başta olmak üzere ciddi pazarlara ulaşmış durumda... Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir firma da; tren, tramvay, otel, hastane, derslik, market, kafe gibi kapalı alanların ultraviyole ışınlarla dezenfeksiyonu sağlayacak cihazın prototipini tasarladı. Kullanılan parçaların büyük bölümü yerli malzemelerden seçildi. Belgelendirme işlemleri için başvurular yapıldı. Öte yandan şirketlerimiz, yurt dışı üretimde de atağa kalktı. Aselsan, Kazakistan'da, ülkedeki yaklaşık 300 sağlık kuruluşu için 1.500 adet solunum cihazı üretecek.

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR