Bakanlık harekete geçti! 11 kılavuz hazırlandı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünce, 2023 yılına kadar kademeli olarak Sıfır Atık Sistemini kurması gereken hedef kitlelere yol gösterici olması için kılavuz hazırlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 12.09.2020 15:39 GÜNCELLEME 12.09.2020 15:39 EKONOMİ
Bakanlık harekete geçti! 11 kılavuz hazırlandı
Bakanlık harekete geçti! 11 kılavuz hazırlandı

İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya azaltılması, atıkların kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan "Sıfır Atık" projesini hedefine ulaşmak için "Sıfır Atık Uygulama Kılavuzları" hazırlandı.

 

Kılavuzlar, ilgili kurum/kuruluş, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının katılım sağladığı komisyonların katkılarıyla Bakanlık tarafından oluşturuldu. Sıfır Atık Yönetmeliği gereğince 2023 yılına kadar kademeli olarak sıfır atık sistemini kurması gereken hedef kitleler için sürdürülebilir sıfır atık yönetim sisteminin kurulması, işletilmesi ve izlenmesine ilişkin çalışmaların gerçekleştirilmesinde yol gösterici olması açısından hazırlandı.

BAKANLIK 11 KILAVUZ HAZIRLADI

 

Hedef kitleler için hazırlanan Sıfır Atık Uygulama Kılavuzları, "Mahalli İdareler Kılavuzu, Organize Sanayi Bölgeleri ve Sanayi Tesisleri Kılavuzu, Havalimanı, Tren ve Otobüs Terminali Kılavuzu, AVM, İş Merkezi, Ticari İşletme ve Plaza Kılavuzu, Eğitim Kurumu ve Yurtlar Kılavuzu, Sağlık Kuruluşları Kılavuzu, Turizm Tesisleri HOREKA (Otel, Restoran, Kafeterya) Kılavuzu, Kırsal Alanlar Kılavuzu, Kurum ve Kuruluş Kılavuzu, Hane ve Siteler Kılavuzu, Sıfır Atık Mavi (Liman, Marina, Kıyı İşletmeleri, Plajlar) Kılavuzu." olarak belirlendi.

Sıfır Atık Uygulama Kılavuzlarında, atık önleme ve atık azaltımına yönelik alınması gereken tedbirler, atıkların türü ve kaynakları ile mevcutta kullanılan ekipmanların belirlenmesi konuları yer alıyor.

Kılavuzda ayrıca sıfır atık sistemine geçiş için ihtiyaçların ortaya konması ve geçişin planlanması, sistemin yaygınlaştırılması amacıyla eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi, uygulamanın etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla izleme, kayıt tutma ve iyileştirme faaliyetleri de bulunuyor.

Bakanlık tarafından Sıfır Atık Yönetim Sistemi'nin öngörülen süreler içerisinde kurulması varsa eksiklerin tamamlanması için ilgili kurum kuruluşlar ve belediyeler bilgilendirildi ayrıca sistemin işletmeye alınması istenildi. Hazırlanan kılavuzlar bakanlığın internet sitesinden de yayımlandı. 

KAYNAK : AA
YORUMLAR 2
  • 25663445 3 yıl önce Şikayet Et
    İsrafın önlenmesi için aç kalması gerekir insanların kıtlık görmesi gerekir vesselam.
    Cevapla
  • havada kalmasın 3 yıl önce Şikayet Et
    ben fen bilgisi öğretmeniyim. 7. sınıf geri dönüşüm konusunu anlattım. kitapta sıfır atık projesi geçiyordu. bu proje için belediyeden yardım alınabilir deniliyordu. maalesef belediye oralı bile olmadı. belediyelerin elinden gelenin fazlasını yapmaları lazım ki vu iş yürüsün. 3 sene önce topladığımız pilleri kimse almaya gelmedi 15kg pil öğretmenler odasındaki geri dönüşüm kutusunda
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR