Türkiye imzalamazsa 2021'de Yunanistan'a gaz ithalatı duracak

Türkiye ile Yunanistan arasında Akdeniz’de enerji odaklı olarak yaşanan gerilim sonrasında gözler, iki ülkeyi zaman zaman fiyatla ilgili olarak karşı karşıya getiren ve çözümün uluslararası tahkimde bulunduğu doğal gaz ticaretine çevrildi.

ABONE OL
GİRİŞ 15.09.2020 11:10 GÜNCELLEME 15.09.2020 11:12 EKONOMİ
Türkiye imzalamazsa 2021'de Yunanistan'a gaz ithalatı duracak
Türkiye imzalamazsa 2021'de Yunanistan'a gaz ithalatı duracak

Türkiye ile Azerbaycan arasında imzalanan Şah Deniz I anlaşması kapsamında yılda 6.6 milyar metreküp gaz ithalatı öngörüldü. Türkiye, bu gazın yıllık 750 milyon metreküplük bölümünü, 23 Aralık 2003 tarihinde imzalanan bir anlaşmayla Yunanistan’a satıyor. Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan gaz alım satım anlaşmasının süresi 2021 yılında sona eriyor. Türkiye, söz konusu anlaşmayı yenilemeyecek ve ithalat duracak. Peki, Yunanistan bu gazın yarattığı boşluğu nasıl dolduracak? Yunanistan’ın, Azerbaycan’ın milli petrol şirketi SOCAR ile masaya oturması ve gaz ithalatına ilişkin bir anlaşma yapması bekleniyor.

 

Habertürk'ten Olcay Dilek'in haberine göre, Türkiye’de, yılda 45-50 milyar metreküp doğal gaz tüketiliyor. Türkiye, petrol ve doğal gaz gereksiniminin hemen hemen tamamına yakın bölümünü ithalat yoluyla karşılıyor.

İthalatta, ikili yöntem izleniyor. Rusya, İran ve Azerbaycan’dan boru hatları üzerinden uzun dönemli sözleşmelerle doğal gaz satın alınıyor. ABD, Katar, Cezayir ve Nijerya’dan da sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithal ediliyor.

 

AZERBAYCAN GAZI VE YUNANİSTAN

Azerbaycan Şah Deniz I sahasında üretilecek olan doğal gazın Gürcistan üzerinden Türkiye’ye taşınması amacıyla inşa edilen Azerbaycan - Türkiye (Şah Deniz I) Doğal Gaz Boru Hattı, 2007 yılında işletmeye alındı. BOTAŞ, bu hattan ithal edilen gazın bir bölümünü, “re-export hakkı” olarak adlandırılan madde gereğince Yunanistan’a ihraç ediyor.

Yunanistan’la, bu amaçla 23 Aralık 2003 tarihinde bir sözleşme imzalandı. Buna göre Türkiye, Yunanistan’a yılda 750 milyon metreküp gaz ihraç ediyor. Sözleşme, 2021 yılı sonunda bitecek.

SÖZLEŞME YENİLENMEYECEK

Türkiye, söz konusu sözleşmeyi yenilemeyecek ve 2021 yılında Yunanistan’a gaz ithalatı duracak. Yunanistan’ın bu gazın yarattığı boşluğu doldurmak için Azerbaycan’la masaya oturması ve Azerbaycan’ın milli petrol şirketi SOCAR ile anlaşma yapması bekleniyor.

TAHKİMLİK OLDU

BOTAŞ ve Yunan gaz şirketi DEPA, fiyatla ilgili olarak ortaya çıkan anlaşmazlık nedeniyle bugüne dek birkaç kez tahkimlik oldu. Anlaşmazlık, uluslararası tahkime taşındı. Bu davalardan birini Türkiye, diğerine de DEPA kazandı.

KAYNAK : Habertürk
YORUMLAR 94 TÜMÜ
  • Tahsin 3 yıl önce Şikayet Et
    Cümleten selamün aleyküm arkadaşlar. Cahilden dostum olana kadar, alimden düşmanım olsun daha iyi. Arkadaşlar yaptığımız yorumlar ve eleştiriler hakkaniyet ölçüsü içerisinde mantıklı ve akıllı olmalı. Saçma olarak yaptığımız yorumlar inanmadığınız ve yapmadınız işleri sırf laf olsun diye yazmanız Allah a karşı sizin sorumlu eyler..Allah bir gün onu başınıza getirir.
    Cevapla
  • WINTER IS COMING 3 yıl önce Şikayet Et
    yunanin gazini kesecegimiz 40 yil aklima gelmezdi, helal olsun valla donsun yunanlar
    Cevapla
  • 1453 3 yıl önce Şikayet Et
    bana kalsa bir metre küp gaz vermem yunanlılara ama gaz azerbeycan'dan çıkıyor bize geliyor yunanistan oradan italyaya geçiyor hat böyle tabii ki azerbeycanla anlaşmak zorunda ama savaş durumunda vana bizde nasılsa kışın ortasında kestim gazını deriz ayaklarımıza kapanır.
    Cevapla
  • Mccc 3 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycan gerçek dost ise bize pas versin.Yunanistan ile anlaşmasın.
    Cevapla
  • Suriye liyim 3 yıl önce Şikayet Et
    Suriyeli yiz Avrupa ya gidmek istiyorum Yunanistan sinirkapi sini açın Avrupa ya gidmek istiyorum
    Cevapla
  • Halil baş 3 yıl önce Şikayet Et
    Tutan yoh gardaş selametle
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR