Türk mucitlerden enerji alanında çığır açan buluş

Türk mucit ve endüstriyel tasarımcılar olan Furkan Doğan ve Metehan Kaya, geliştirdikleri sistemle yüzde 20 verimlilikte çalışan güneş panellerinden alınan enerjiyi yüzde 70 oranında artırmayı başardılar.

ABONE OL
GİRİŞ 16.09.2020 10:40 GÜNCELLEME 16.09.2020 10:40 EKONOMİ
Türk mucitlerden enerji alanında çığır açan buluş
Türk mucitlerden enerji alanında çığır açan buluş

Hemen her yerde görmeye alıştığımız güneş panellerinin, sadece yüzde 20 verimlilikle çalıştığını biliyor muydunuz? Klasik paneller, üzerine düşen enerjinin yüzde 80'ini maalesef kullanamıyor. Dünyanın dört bir yanındaki bilim adamları, mucitler ve tasarımcılar, bu sorunu çözmek için bir çok yeni teknik geliştiriyor ve güneş ışığını daha iyi kullanmak için çabalıyor.

 

 

YÜZDE 70 ENERJİ ARTIŞI SAĞLANDI

Amerika'nın en iyi üniversitesi olarak kabul edilen M.I.T'de çalışan bilim insanları da bu konuda çeşitli fikirler ortaya koyup; daha küçük alanlarda, daha çok panel kullandıkları farklı tasarımlar geliştirdiler. Çalışmalarını Türkiye'de yürüten mucit ve endüstriyel tasarımcılar olan Furkan Doğan ve Metehan Kaya ise, bu konuda çığır açan bir çalışma ortaya koydu. Tasarladıkları 3 Boyutlu güneş panelleri, mümkün olan en küçük alanda, en yüksek verimi sağlıyor. 3 boyutlu paneller, birbirine eşit parçalara bölünüyor ve bölündükçe yüzey alanları artıyor. Böylece %70'e kadar enerji artışı sağlanıyor.

 

 

GENİŞ ALANLARA İHTİYAÇ KALMAYACAK

Yakın bir gelecekte, bu 3 boyutlu panellere, hemen her evin bahçesinde rastlanacak. Klasik panellere göre çok daha az yer kaplayan bu paneller, özellikle şehir içindeki kısıtlı alan problemini tamamen ortadan kaldıracak. Artık güneşten elektrik elde etmek için devasa arazilere ihtiyaç duyulmayacak. Daha zarif, daha dayanıklı ve daha az yer kaplayan 3 boyutlu paneller, yenilenebilir enerjinin ve geleceğin yapı taşı haline gelecek.

SERİ ÜRETİME GEÇMEYE HAZIR DURUMDA

Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Furkan Doğan, "Ben ve ekip arkadaşım Metehan Kaya, ikimiz de Necmettin Erbakan üniversitesinde yüksek lisans öğrencisiyiz. Projemizin ilk çalışmalarına geçen yıl Haziran ayında başladık. Birkaç ay içerisinde deneyleri tamamlayıp icadın prototipini yaptık ve patent korumasına aldık. Bu icadı yapmamızdaki temel motivasyon, ülkemizin bu alandaki ihtiyacını karşılamak ve dünyanın birçok yerinde güneş panellerinin üzerinde yapılan bilimsel çalışmaların arasında, ülkemizin de adını duyurarak, milli bir proje ortaya koymaktı. İcadımızın, prototipleme ve verimlilik deneyleri tamamen bitirilmiş ve seri üretime geçmeye hazır durumdadır. Ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

PROJENİN ÖZELLİKLERİ

1) Klasik güneş panellerinden daha az yer kaplaması. Kurulması için devasa arazilere ihtiyaç duymaması. Bu özelliği sayesinde, şehir içindeki kısıtlı alanlarda da, rahatlıkla kullanılabilmesi.

2) Çok yüzeyli ve 3 boyutlu yapısı sayesinde, güneşten gelen ışık fotonlarını; klasik panallerden daha yüksek oranda yakalayarak, yaklaşık 3 kat daha çok elektrik üretmesi.

3) Klasik panellerin tek bir açıdan yakalayabildiği güneş fotonlarını, tüm açılardan yakalayabilmesi.

4) Klasik panellerin aksine, günün sadece belirli saatlerinde değil, gün içindeki tüm saatlerde yüksek verimlilik sağlaması.

5) Dünyada, günümüze kadar üretilen tüm güneş panellerinden, birim alanda en yüksek verimliliği sağlayan model olması.

YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Recepali 3 yıl önce Şikayet Et
    Hemen öldürün susturun ortadan kaldırın yok edin. Bunları yapmasanızda çeşitli bürokratik engeller çıkarın ..kaynak sağlamayın..patent vermeyin yüz vermeyin yaptıklarına ilgi göstermeyin. Biz böyle gördük böyle bildik böyle yaşadık. Ben 58 yaşındayım. Biz alışığız böyle şeylere devletin elinden tutacagını zannetmiyorum. Ya körelir gider yada dayanamaz yurt dışına gider. Bürokrasimizin ve devletimizin hiç umurunda olmaz ..onların işi bu..salla başını al maaşını. Otur masa başında. Böyle olmasaydı 100 senedir oldugumuz yerde sayarmıydık. Ha..şu 20 senedir güzel şeyler oluyor inkar edemem. Ama çok geç. İş bitmiş üç dört senelik ömrü kalan bir dünya düzeni için değmez
    Cevapla
  • Harun 3 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde yirmi lik oranı yüzde yetmişe çıkarmışsınız tebrikler,yüzde yetmişi de üç katına çıkartırım desem bana gülüp geçersiniz,dünya geneli yanlış ve eksik kurulumdan dolayı ancak yüzde yirmilerle idare etmek zorundayız,hatayı bulan çözüme ulaşır hatayı tesbit edip düzelttim üzerine eklemede bulundum sonuç,üç misli artış verim mümkün oldu,ilk okul mezunu bile değilim,busisyemle ülkemiz yurtdışına bile elektirik satabilecek konuma gelecek,inşallah
    Cevapla
  • Engin 3 yıl önce Şikayet Et
    Dikkatli okursanız %20 lik verimi %70e kadar arttırabiliyor. Yani max %34 verime ulaşıyor. %70 değil. Tabii yine de çok iyi bir çalşma. İstikbal gençlerdedir diyelim.
    Cevapla
  • Caner 3 yıl önce Şikayet Et
    Sabah güneşi öğle güneşi akşam güneşi yada güneşi takip eden 180 derece dönü verilmesi
    Cevapla
  • Ankarali 3 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim yar ve yardımcınız olsun daha güzel işler bekliyoruz amin
    Cevapla
  • İ.H 3 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah sizin gibi mucitler hep var olsun tebrik ederiz başarılarınızın devamı gelsin inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR