Bakan Kurum'dan Elazığ ve Malatya depremi açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Anadolu Ajansı Editör Masası'nda açıklamalarda bulunuyor. Bakan Kurum, Elazığ Sürsürü'de ilk inşaatların bittiğini ve vatandaşlara teslim edileceğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.09.2020 10:34 GÜNCELLEME 18.09.2020 10:34 EKONOMİ
Bakan Kurum'dan Elazığ ve Malatya depremi açıklaması!
Bakan Kurum'dan Elazığ ve Malatya depremi açıklaması!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Anadolu Ajansı Editör Masası'nda açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, Elazığ Sürsürü'de ilk inşaatların bittiğini ve vatandaşlara teslim edileceğini söyledi.

 

Bakan Kurum'un açıklamaları şöyle:

-Elazığ Sürsürü Mahallesi'nde konutlarımızı teslim edeceğiz. Malatya'da çalışmalarımız hızlı şekilde sürmektedir. 10 bin konutumuzu teslim edeceğiz, kalan 15 bin konutu önümüzdeki yıl teslim edeceğiz. Altyapı çalışmaları tamamlandı, şimdi de üst yapı çalışmalarını tamamlayacağız. 

-Depremle yaşamayı öğrenmek zorundayız. Yeni projelerde bunu hazır hale getiriyoruz. Elazığ ve Malatya'da milletvekillerimiz, belediye başkanlarımızla birlikte sahada gitmedik yer, dokunmadık vatandaş bırakmadık.

-Sürsürü Mahallesi'nde zemin iyileştirmesi yaptık, zemini emniyete alarak inşaat yaptık. Yoğunluğu kısmen azalttık. Daha sağlam, az katlı, Elazığ, Malatya mimarisine uygun şekilde inşaatlarımızı gerçekleştirdik. Türkiye tarihinde ilktir. 9 milyar liralık yatırım gerçekleştiriyoruz.

-Selin olduğu esnada Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla hemen olay yerine gittik. 3-4 saat geçmeden sokakta vatandaşlarımızın acılarını, yaralarını sarmak için sahada çalışma yaptık. 5 bakanlığımız sahada çalıştı. Tirebolu, Yağlıdere'de köyüne kadar Eymir köyünde ovuz üzerindeki binaların kaldırılma süreci dahil tek tek gezerek tespitlerimizi yaptık. Çok vahim bir durum vardı. Zemin kat seviyesine kadar Akkaya yolundan akan kum çakılla doldu. Hızlı bir şekilde, enkaz, hafriyat çalışmalarını yaptık. Tüm ilçelerde altyapıya ilişkin içme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu hasarlarını giderdik. Yapılması gereken projeleri planlıyoruz. Şu anda altyapıya ilişkin hiçbir eksiği yoktur.

-Yıkılan dükkanların yerine geçici dükkanlar yapıyoruz. Geçici ticaretine, yaşamına devam etsin diye geçici ünitelerin inşaatına da başladık. Yeni Dereli'nin inşasını en kısa zamanda yapıp önümüzdeki yılın 6. ayına kadar teslim edeceğiz. Yapılması gereken projeleri planlıyoruz, hızlı şekilde altyapıya ilişkin süreçleri yönetiyoruz. Köylerimize 250 tane köy konutu olan evler yapıyoruz. Altında ahırı olan evler yapıyoruz. Toplamda Dereli'de, Giresun'da, Doğankent'te maliyeti 2 milyar lirayı bulacak yatırımlar ilgili bakanlıklarımızca yapılmakta.

-Hazırlanacak eylem planlarına hibe ve proje desteği veriyoruz. Ülkemizde daha önce görmediğimiz olaylarla karşılaşacağız. Yoğun yağışlar, seller, heyelanlar. Tüm dünya böyle. Hava sıcaklığı artıyor. Deniz suyu seviyesi yükseliyor. Bunlarla mücadele etmek durumundayız. 83 milyon vatandaşımız bu süreci yönetmek durumundayız. Devlet olarak tüm iş ve işlemleri yürütmek için gayret ediyoruz. Tüm dünyanın küresel bir sorun olarak gördüğü iklim değişikliği kısmen ülkemizi de etkilemektedir.

-Ekolojik koridorlar oluşturuyoruz. 4 ana koridoru 22 yan koridorlarla birbirine bağlıyoruz. Şehrin nefes aldığı için alan var. Yeşil alanlarımız ve denizlerimiz. 81 ilde 1 milyon metrekare millet bahçesi projemiz vardı. 50 milyon kilometrelik alanı projelendirdik. Projeleri devam eden millet bahçeleri projelerimiz var. Millet bahçelerimiz deprem anında önemli toplanma alanlarından olacak.

-Parsel bazında imar değişikliğini kaldırıyoruz. Diğer parsel 5 katlıyken diğer parsel daha yüksek olamayacak. Ada bazında plan değişikliği uygulanabilir. Yan parsel neyse sizinki de öyle olacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR