8. İslam İktisadı Atölyesi Etkinlikleri Başladı

İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı çatısı altında faaliyetlerini yürüten İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM), İlmi Etüdler Derneği (İLEM), İGİAD, Sakarya Üniversitesi paydaşlığında ve Albaraka Türk Katılım Bankası sponsorluğunda gerçekleşen 8. İslam İktisadı Atölyesi, “İslam İktisadının Kurumları” temasıyla Grand Cevahir Hotel’de gerçekleştirilen açılış programı ile başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 17.09.2020 15:58 GÜNCELLEME 17.09.2020 15:58 EKONOMİ
8. İslam İktisadı Atölyesi Etkinlikleri Başladı
8. İslam İktisadı Atölyesi Etkinlikleri Başladı

İslam iktisadı alanında gelişen talep ve ihtiyacı karşılayabilmek amacıyla İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı çatısı altında faaliyetlerini sürdüren İKAM, “İslam iktisadı” düşüncesinin külli bir şekilde inşası için yaptığı çalışmalara 8. İslam İktisadı Atölyesi ile devam ediyor.

 

Bu yıl “İslam İktisadının Kurumları” olarak belirlenen 8. İslam İktisadı Atölyesi,  2013 senesinde “Temel Kavramlar ve Fikirler” temasıyla başlayarak, “İslam İktisadı ve Piyasa, İslam İktisadı ve Emek, İslam İktisadı Perspektifinden Sosyal Adalet, İslam İktisadı Perspektifinden Faiz, İslam İktisadı Metodolojisi, İslam İktisadında Para” gibi konularla gündeme getirildi.

İslam İktisadı üzerine çalışma yapan alanının yetkin isimlerin yer aldığı program akademi, ekonomi, bürokrasi ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımı ile gerçekleşti.

 

İslam İktisadına Yönelik İlgi Artıyor

Açılış programı İKAM Direktörü Taha Eğri’nin konuşması ile başladı. Eğri “İKAM eğitim, araştırma ve yayın olarak üç ana başlıkta çalışmalarını sürdürmekte, islam iktisadı atölyesi de İKAM'ın temel çalışmaları içerisinde yer almaktadır. İslam iktisadi giderek artan bir ilgi ve alaka ile karşı karşıyadır. Bu alanda yapılan çalışmalar her gün artmakta, hem teorik hem de uygulama alanında gelişmeler yaşanmaktadır. alanın kuruluş sürecinde iktisadi sistemin kurumlarının tartışılması ve güçlü kurumların temellerinin atılması için araştırma ve çalışmaların yapılması gerekmektedir. İslam İktisadı atölyesinin bu yılki teması da kurumlar olarak belirlenmiş ve bu manada önemli katkıların yapılması hedeflenmektedir.” sözleri ile programın ilk konuşmasını gerçekleştirdi.

Modern Çağın Meydan Okumasının Üstesinden İktisatla Geliriz

İKAM Kurucu başkanı ve İLKE Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Sunar, “Bir faaliyetin gelişmesi için emek sarf ediyorsunuz ve daha iyi yerlere geliyor. Bugün İslam İktisadı kurumlarını konuşacağız. Bu kurumlar İslam iktisadını aşan topluluklar demek. İKAM 2016 senesinde kuruldu. Fakat tarihi daha öncesine gidiyor. Çalışmalara birlikte başladığımız arkadaşlarımız burada aramızdalar. Modern çağın meydan okumasının üstesinden geleceksek bunun en önemli noktası iktisat olması gerekiyor. Yapmış olduklarımızın küçük bir çaba olduğunu biliyoruz, ümidimiz Rabbimizin bereketlendireceği yönünde.” diyerek açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Geleceğin Türkiye’sine Odaklanıyoruz

İLKE Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Nihat Erdoğmuş konuşmasında İLKE Vakfı‘nın çalışmalarına değinerek, “Geleceğin Türkiye’si üzerine odaklanıyoruz. 2020 nesli nasıl olmalı, fotoğrafını çekmeye çalışıyoruz. Yakında sosyal politikalar kültür politikaları konusunda çalışmalar gerçekleştireceğiz. Alan izleme raporlarında amacımız Türkiye’de yapılan faaliyetlerin bilançosunu çıkartmak, dikkat çekmek, geleceğin Türkiye’si ile birleşik olarak eğitim, hukuk, sivil toplum alanlarında çalışmaları raporlamak.

Sivil toplum kuruluşlarının gelişmesine destek veriyoruz. Kurumsal yönetim kurumlarda ücretli çalışmanın nasıl geliştirilebileceği üstünde duruyoruz. Çalışma ortamları uygun hale getirmeden insan çekmek kolay olmayacaktır. Buraları nitelikli insanların gelebileceği yerler haline gelmesi için çabalıyoruz.

Bilgi üretme bir ihtiyaçtı. İktisat alanında bunların hayata geçmesi gerekiyor. Kurumlar önemli bence kurum demek bizim kıymetli gördüğümüzün bugünün koşullarında bir organizasyon olarak meydana gelmesi. Kapitalizm eleştirisi yetmiyor. Eleştiriden çıkıp çözüm üretmek gerekiyor. Kurumlar uygulanmasına vesile olacaktır. İlke olarak bu çalışmanın içinde olmaktan çok mutluyuz. inşallah süreklilik göstererek devam eder.” ifadelerini kullandı.

Rektör Savaşan: İKAM Birinci Sınıf İşler Ortaya Koyuyor

Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan, ”İKAM’la hareket ediyoruz. İKAM çatısı altındaki kurumların yaptığı işlerin tamamı 1. sınıf işler. Tabiri caizse bu sivil kuruluşların çok gürültüsü yok ama kaliteli işler yapan uzun soluklu işler yapan, buna çok vurgu yapan bir topluluk karşımızda. İnsan sermayesi alanında katkı sunmaya çalışılıyor. İslam İktisadı alanında Türkiye’ye özgü kurumlar inşa edilmesi, ortaya konulması önemli ama özellikle İKAM’ın başlattığı yayınların Türkçe’ye kazandırılması harika işler. İKAM gibi kuruluşların nitelikli işleri bize güç veriyor. Bu alana ilgi duyan bütün akademisyenlerimiz inşallah bu geç kalmışlığı ikame edebilecek inşallah.“ dedi.

İslami İktisat Konvansiyonel İktisat Çalışmalarına Çok Benziyor

8.İslam İktisadı Ödülleri’nin sponsorlarından Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Melikşah Utku, “Eskiden beridir İslam ekonomisi ile çalışma gayretleri var ama dünyada bile topu topu 10 yıldır vardır bu. Çoğaltmamız gerekiyor. Güzel olan üniversitelerimizin çalışma gayreti içinde olması, arkadaşların ilgi duyması. Çok değişik şeyler çıkıyor. Bu arada dünya dönüyor, biz bankacılar üretmeye devam ediyoruz. Dışardan gelen değişim talepleri, içerden gelen ihtiyaçlar dahilinde. Doğu ilmi fetva alıp harekete geçer, batıda tam tersi; önce aksiyon. Ama o fetvalarda henüz hayata geçmemiş, detaylı çalışılmamış analizler dolayısıyla yapılıyor. Ön filtre aşamasında kalıyor. İcazetlerin etkilerini değerlendirecek akademi çalışmalarına da ihtiyacımız var. Pratikte olduğu gibi bugün de doğudakiler batıdakilerin kopyası gibi duruyorlar. İslami iktisat konvansiyonel iktisat çalışmalarına çok benziyor.” dedi.

Salgının Ekonomik Etkilerine İslam İktisadı Çözümü

COVID-19 salgınının ekonomiye dönük boyutu tartışılırken gündeme gelen anahtar kavramlardan biri de İslam iktisadı oldu. İslam iktisadının salgının neden olduğu ekonomik krize bir çıkış anahtarı sunduğu,  sürecin İslam iktisadı çalışmaları için bir fırsat niteliğinde olduğu otoriteler tarafından dile getirildi.

Atölye süresince klasik dönem kurumlarından, vakıflara, mikro finanstan, kitlesel fonlama ve finansal teknoloji kurumlarına kadar geniş bir perspektifte ele alınırken, Dünyanın çeşitli bölgelerinden alanlarında yetkin akademisyen araştırmacılar bildirilerini sunma imkânı bularak İslam iktisadının kurumları farklı perspektifler üzerinden tartışmaya açıldı.

İslam İktisadı Ödülleri Beş Dalda Sahiplerini Buldu

6. İslam iktisadı atölyesinden itibaren verilmeye başlanan İslam iktisadı ödülleri, bu alanda çalışan araştırmacıları ve kurumları taltif ve teşvik etmeyi amaçlamaktadır. 2020’ye kadar İslam İktisadı Araştırma Ödülü, İslam İktisadı Katkı Ödülü ve İslam İktisadı Uygulama Ödülü olmak üzere toplam üç dalda verilen ödüllere bu yıl İslam İktisadı Tez Ödülü’de eklendi. Ayrıca 2020 yılına özel olarak İslam İktisadı Özel Ödülü’de bu yıl verilen ödüller arasında yerini aldı.

İslam İktisadı Araştırma Ödülü İslam iktisadı ve finansı alanının inşası sürecinde akademik anlamda bu alanı besleyen, bu alanda genç araştırmacıları yetiştiren ve onlara örnek ve öncü olan İslam iktisadı alanının duayen isimlerine bir teşekkür mahiyetinde verilmektedir. 2018 yılında Cengiz Kallek’e, 2019’da yılında, yakın zamanda vefat eden Prof.Dr. Sabri Orman’a verilen ödül 2020 yılında Dr. Monzer Kahf’a verilmişti. Prof. Dr. Monzer Kahf İslam iktisadı ve finansı alanına son 40 yıldır yaptığı katkılarla tanınıyor.

İslam İktisadına Katkı Ödülü, bu alanın bir disiplin olarak inşa edilme sürecinde, İslam iktisadı literatürüne dair yazdıklarıyla toplumsal bilincin oluşmasında, bu alanda sektörün de gelişmesine verdikleri katkılardan ötürü ödül Umer Chapra’ya verildi. İslam iktisadı ve finansı alanında 16 kitap ve 100'den fazla makaleye ve kitap incelemelerine imza attan Chapra’nın bazı kitapları ve makaleleri Arapça, Bengalce, Fransızca, Endonezce, Japonca, Malayca, Farsça, Lehçe, İspanyolca, Türkçe ve Urduca gibi bir dizi dile çevrilmiştir.

İslam İktisadı Uygulama Ödülü özellikle İslami finans alanında sektöre yönelik katkılarıyla İslam iktisadının ilkelerinin uygulanmasına katkıda bulunan, kurmuş oldukları iş veya ortaklık modelleriyle piyasada yardımlaşma ve faizsiz işlem yapma imkanının öncüleri olan İslam İktisadı Araştırma ve Uygulama Derneği’ne (İKSAR) 2020 ödülüne layık görüldü.

İslam İktisadı Tez Ödülü İslam İktisadı ve Finansı Anabilim Dalında yapmış olduğu doktora çalışması ile Ömer Faruk Tekdoğan’a verildi.

Sembolik bir önem taşıyan İslam İktisadı Özel Ödülü, geçtiğimiz yıllarda vefat eden Abdullah Tivnikli’ye verildi. Katılım bankacılığı modelinin dünyadaki işleyişi, hukuki altyapısı ve uygulamaları hakkında İngiltere’de eğitim alan ve akademik faaliyetlerde bulunan Abdullah Tivnikli 1983'te aldığı bir davet üzerine katılım bankacılığının hukuki altyapısının hazırlanmasında görev yapmak üzere ülkesine dönmüş ve Albaraka Türk'ün kuruluş sürecinde yer almıştı.

Sabri Orman Unutulmadı Bir Belgesel Bir Web Sitesi

İKAM’ın kuruluşunda önemli bir rol oynayan, Merkez Bankası Meclis Eski Üyesi Sabri Orman geçtiğimiz Haziran ayında hayata gözlerini yummuştu. İKAM merhum Orman’ın anısını yaşatmak için hayatını konu alan bir belgesel çekti bir de web sitesi yayınladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR