Doların gözü Merkez Bankası'nda! Euro 9 TL'yi aştı

Küresel piyasalarda azalan risk iştahı dün piyasaları sert etkilerken kritik Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının beklendiği haftanın ilk gününde dolar/TL rekor tazeleyerek 7.6432'ye kadar yükseldi. Euro/TL ise 9 seviyesinin üzerinde tarihi zirvesini yenilerken Türkiye'nin dolar cinsinden 5 yılık CDS'leri yükselişe geçti. 22 Eylül sabahı dolar/TL 7.64 üzerin de, euro/TL ise 9 TL'nin üzerine çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 22.09.2020 13:52 GÜNCELLEME 22.09.2020 13:52 EKONOMİ
Doların gözü Merkez Bankası'nda! Euro 9 TL'yi aştı
Doların gözü Merkez Bankası'nda! Euro 9 TL'yi aştı

Dolar/TL dün küresel piyasalardaki risk iştahının azalması ve nakit ihtiyaçları nedeniyle yükselen dolar endeksindeki sert yükselişle tarihi zirvesini yeniledi.

 

 

Dünya borsalarında satış dalgası yaşanırken, en büyük kaybı sızan Fincen belgeleriyle birlikte Avrupa borsaları ve bankacılık endeksleri gördü. Altın başta olmak üzere Emtiaların da satış yediği günde dolar endeksi 94 puanı test etti.

TL'nin dolar karşısındaki kayıpları da doların küresel çapta değer kazanmasıyla arttı ve dolar/TL paritesi 7.64 üzerini gördü. Euro/TL'de 9 seviyesi aşıldı.

 

 

Piyasaların gündeminde ise TCMB'nin alacağı faiz kararı var. Beklenti politika faizinin değişmeyeceği ancak faiz koridorun üzerinden sıkılaşmaya gidilebileceği yönünde. TCMB'nin piyasaya sağladığı ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti 16 Temmuz'da politika faizinin 90 baz puan altına yani yüzde 7.34'e kadar gerilemişti. TCMB PPK'da faizleri sabit tutmasına karşın likidite sıkılaştırma adımlarıyla fonlama maliyetini yüzde 10.42'ye kadar çıkarmıştı. Cuma günü itibarıyla fonlama maliyeti yüzde 10.39 oldu.

Mevcut enflasyonun ve ileri dönük enflasyon beklentilerinin de altında kalan para politikası sıkılığının başta yurtiçi yerleşikler olmak üzere dövize yeni yönelim getirip getirmeyeceği izleniyor. Yabancılar ise hızı yavaşlasa da Türkiye yatırımlarını azaltma
eğilimlerini aralıksız sürdürüyorlar.

Yılbaşından bu yana bakıldığında geçen 12 Eylül itibarıyla hisse ve tahvil/bono piyasasından çıkışlar yaklaşık 13.5 milyar dolar seviyesinde. Yurtiçi yerleşiklerin altın dahil döviz varlıkları ise 218.7 milyar dolar ile yeni zirvede. Yılbaşına bugüne dek dolar karşısında TL'deki kayıp yüzde 23 civarında.

22 Eylül günü dolar kuru 7.6306'dan işlem görüyor. Euro/TL 8.9790'da. Altın fiyatlarında düşüşle birlikte gram altın fiyatı 475 TL'den 470 TL altına çekildi.

YORUMLAR 22 TÜMÜ
  • beşNbdeğilizirK 3 yıl önce Şikayet Et
    Petrol ve doğalgaz ülkesi değiliz, Musul ve Kerkük'le geleceğimiz gitti şimdi Doğu Akdeniz olayları; doların önüne hiç bir yönetim ve kurum geçemez veya geçilemez, kabul etmek zor olsa da durum bu. Kamu bankaları ufak çaplı müdahale etse de durum yine bize bağlı değil, Ya yoksullukla yüzleşip kamburu atacaksın ya boyun eğip güçlünün yanında yer alacaksın tercih meselesi. Köklü değişiklikler zenginler ile başlar bunlar işsizliği tetikler filan falan...
    Cevapla
  • Ahm 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu küresel baskı devam eder. Akdenizde ben yokum dersen o zaman durur. Başka bahane bulurlar. Yapmamız gereken maaşlara yüksek zam yapıp para basmak. sıfırlar çoğaldıktan sonra sıfır atmak, başka yolu yok. Faiz filan yükseltmeyeceksin. Ne zaman dururlarsa sen de para basmayı durduracaksın. USD 10 tl olunca bir sıfırı atarsın icabında.
    Cevapla
  • uzman 3 yıl önce Şikayet Et
    Doların yükselmesi iyidir.Bizi sıkıntıya soksada düşük olmasından iyidir.Zaten düşsede çıksada kaybeden hep sabit gelirli. Onun için en azından ithalat azalır ihracat artar artı yerli ürünlere yöneliriz böylece iç piyasa canlanır..Bi kötü tarafı her ay birileri telefon degiştirmez.Belki 4 milyar dolar yerine 2 milyar dolar telefona gider..Evet biraz sıkıntı olacak.
    Cevapla
  • Ayhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkenin büyük kısmının geliri belirli bir zümreye aktığı sürece ithalat azalmaz. Ortaya yeni sosyal sınıflar çıkar. Krallar ve köleler gibi.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolar, altın ve euroya müdahale edilmeli.
    Cevapla
  • Ahm 3 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl
    Cevapla
  • Bora 3 yıl önce Şikayet Et
    Yanlız dikkat edelim paramız dolar karşı sında değil hemen hemen tüm yapancı paralar karşısında değer kaybı yaşıyor.yani sorun büyük
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR