Bir yılın üstündeki mevduat hesaplarına vergi alınmayacak

Cumhurbaşkanlığı kararıyla, vadesi 1 yıldan uzun hesaplar ile enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 0 olarak belirlendi

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2020 13:04 GÜNCELLEME 30.09.2020 13:04 EKONOMİ
Bir yılın üstündeki mevduat hesaplarına vergi alınmayacak
Bir yılın üstündeki mevduat hesaplarına vergi alınmayacak

Türk Lirası mevduatta yıl sonuna kadar 1 yılın üstünde mevduat yapanlardan vergi alınmayacak.  Cumhurbaşkanlığının konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

Buna göre, vadesi 1 yıldan uzun hesaplar ile enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 0 olarak belirlendi. Daha önce vadesi 1 yıldan uzun hesaplar için yüzde 10 vergi uygulanırken, enflasyon oranına bağlı olarak değişken faiz oranı uygulanan 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yine yüzde 0 seviyesinde bulunuyordu.

Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar(6 ay dahil) vadeli hesaplarda oran yüzde 15'den yüzde 5'e, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12'den yüzde 3'e çekildi.

 

 

Katılım bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarında da 1 yıldan uzun hesaplarda vergi sıfır olacak. Daha önce oran yüzde 10 seviyesinde bulunuyordu.

Katılım bankaları için vadesiz, ihbarlı ve özel cari hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda yüzde 15 yerine yüzde 5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 12 yerine 3 stopaj kesintisi uygulanacak.

YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • Sucu Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir nevi faiz arttırımı gibi oldu. mevduat faiz getirisi yükselecek. gizli faiz arttırımı nedeniyle dövizde de düşüş yaşandı. Borsa yükseldi.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Saçma. Mevduatlar toplanmak suretiyle piyasadan para çekiliyor, kredi ile piyasaya çok fazla nakit sürüldü bu da enflasyona sebep oldu, buradaki amaç hem bankaları mevduat ile güçlendirmek hem de enflasyonist baskıyı azaltmak. Faiz artırımı diye düşünmek abes olur buradaki artış mevduata vadeli para yatıran için artı gelir,eğer haberi tekrar okursan anlayacağından eminim. Devlet burada bankaya yatan paradan olan kazancını sıfıra indiriyor bunun neresi gizli faiz artışı olarak değerlendirilebilir.
    Cevapla
  • baba 3 yıl önce Şikayet Et
    döviz bozdurmada vergiyi arttırın
    Cevapla
  • Tcli 3 yıl önce Şikayet Et
    döviz bozdurmada değil deviz alımında vergi arttırılmalı
    Cevapla
  • ahmet1 3 yıl önce Şikayet Et
    aklıevveller hemen olayı faize bağlıyorlar, burada amaç ; türk lirasına rağbeti arttırıp değer kazanmasını sağlamak, belki vergiden kaybettiği açığı dövize olan rağbetin düşmesinden kapatacak. Yeterki türklirası değerlensin. Parayı dolara bağlamakla vatanseverlik olmuyor, altına yatırınca zararmı ediyorsun..
    Cevapla
  • Ayyıldız 3 yıl önce Şikayet Et
    Döviz ve altın alım satımında oranların dahada yükselmesi gerekir.. eline 3 kuruş para geçen alım satım oyuncusu oluyor..mesela borsaya ve katılım hesaplarına teşvik artırılabilir paranın ekonomiye aktarılması hedeflenmelidir..
    Cevapla
  • cahilbükücü 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah sana akıl fikir versin
    Cevapla
  • Onur 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu uygulama 31/12/2020 tarihine kadar geçerli. 01/01/2021'de eski oranlar geçerli olacak. Vatandaşı doğru bilgilendirmek lazım.
    Cevapla
  • KAYI boyu... 3 yıl önce Şikayet Et
    onur gardaş evet haklısın vatandaşı doğru bilgilendirmek lazım senin gibi okudüğünü yanlış anlayıp yanlış bilgilendirmek değil güzel kardeşim...parasını bu senenin sonuna kadar 1 yıl dan uzun vadeli yatıran için oran 0 ( sıfır)..yilbasindan sonra yatıran için ise oran sıfır değil...ANLAYABiLDiN mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR