KYK borçları silindi mi? Öğrenim Kredisi borçlarına ilişkin Meclis'e 3 teklif sunuldu!

KYK borçları silinecek mi? 1 Ekim 2020 itibari ile yeni yasama yılına başlatan TBMM'ye milyonlarca öğrenciyi yakından ilgilendiren KYK borçlarına ilişkin 3 teklif sunuldu. İşte 2020 yılının en çok merak edilen konusu Öğrenim Kredisi borçlarına ilişkin son durum ve son gelişmeler...

ABONE OL
GİRİŞ 03.10.2020 10:27 GÜNCELLEME 03.10.2020 10:28 EKONOMİ
KYK borçları silindi mi? Öğrenim Kredisi borçlarına ilişkin Meclis'e 3 teklif sunuldu!
KYK borçları silindi mi? Öğrenim Kredisi borçlarına ilişkin Meclis'e 3 teklif sunuldu!

Milyonlarca öğrenci, KYK borçlarının silinmesine veya faiz affına ve faizsiz yeniden yapılandırma kararına ilişkin alınacak kararı merakla bekliyor. 1 Ekim itibari ile TBMM yeni yasama yılına başladı. 2020 yılının en çok konuşulan konularının balında gelen KYK borçlarının düzenlenmesine ilişkin ise 3 ayrı teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunuldu. Peki KYK borçları silinecek mi? KYK borç faizleri için af çıkacak mı? KYK borçları için yeniden yapılandırma gelecek mi? İşte tüm öğrenciler tarafından merak edilen detaylar...

 

 

KYK BORÇLARI SİLİNECEK Mİ? MECLİSE 3 TEKLİF VERİLDİ! 

1 Ekim itibari ile Türkiye Büyük Millet Meclisi ( TBMM) yeni yasama yılının başladığını duyurdu. Meclisin açılması ile uzun bir süredir öğrenciler tarafından merak edilen KYK borçlarına ilişkin 3 adet teklif TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunuldu.

KYK borçlarına ilişkin sunulan teklifler şu şekilde;

 

 

TBMM'ye sunulan ilk teklifte öğrenim ve katkı kredisi sözleşmelerinin yeniden oluşturulması mevcut KYK borçlarının geri ödenmesi kısmında faizlerin silinmesi ve sadece ana paranın geri ödenmesi yer alıyor.

KYK borçlarına ilişkin ikinci teklifte öğrencilerin yükseköğrenim kredi borçlarının silinmesi ve hâlihazırda kullandırılmakta olan öğrenim ve katkı kredilerinden dolayı gelecekte öğrencilere borç tahakkuk ettirilmemesi amaçlanmaktadır.

TBMM  Plan ve Bütçe Komisyonuna sunulan 3. teklifte ise öğrenim kredisi alan öğrencilerin aldıkları kredi miktarının artırılması, öğrenim kredisinin faizsiz olarak verilmesi ve öğrenim kredisi borçlarını ödeme hususunda kolaylık sağlanması amaçlanmakta.

Bu tekliflere ek olarak daha öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak KYK kredi borçlarına ilişkin çalışma yürütüldüğüne ilişkin açıklamada bulunarak öğrencilere müjde vermişti. Şimdi ise öğrenciler TBMM'den çıkacak olan kararı bekliyor.

KYK BORÇLARI YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?

KYK borçlarının tahsili öğrenci mezun olduktan iki yıl sonra başlıyor. Kredi borcu, öğrenim kredisi olarak verilen miktarlara, TÜİK'in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesiyle tespit ediliyor.

İş bulamayanlar birer yıllık ertelemeler yapabiliyor. Ödenmeyen borçlara aylık yüzde 1.40 gecikme faizi uygulanırken, geciken borçlar nedeniyle alınan kredi 2-3 katına çıkıyor.

KYK kredi borçlarını birer yıllık süreyle ertelemek mümkün. Borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar ile borçlarını aksatmadan ödeyenler "turkiye.gov. tr"'den e-devlet şifreleri ile erteleme talebinde bulunabiliyor. Erteleme başvurusunda bulunmak için işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Eğer hümüket, dolayası ile AK Parti z kuşağı denilen yeni nesli yanına çekmek istiyorsa, KYK burs borçlarının tamamını temizlemeli, halihazırda olanların borçlarını silmeli ve bundan sonraki kredileri de geri ödemesiz vermelidir.
    Cevapla
  • lider 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben esnaf olarak 2 ay bağkur ödeyemedim borcun var diye sağlıktan yararlanamadım milletin borcu af olsun hakkım zehir zıkkım olsun devlete
    Cevapla
  • muhammed 3 yıl önce Şikayet Et
    Aynenn Gardaş sonuna kadar sana katılıyorum.
    Cevapla
  • Alperen 3 yıl önce Şikayet Et
    Artık hükümetin gençlere yönelik güzel bir şey yapmasının zamanı çoktan gelmişti. Borçların silinmesi. Ayrıca tüm öğrencilere burs olarak verilmesi en adil olanı olacaktır. Herkes için hayırlısı olsun inşallah.
    Cevapla
  • İrfan 3 yıl önce Şikayet Et
    Silin gitsin, görsünler güçlü ve sosyal devlet nasıl oluyormuş.
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Valla ne iyi olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR