İhtiyaç Sahibi Olan Ailelere fatura desteği: Elektrik faturası desteği nasıl alınır?

Devlet ihtiyaç sahibi vatandaşlara fatura desteği yapıyor. Hane geliri 701 TL'nin altında olan vatandaşlar için hazırlanan paket kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı bünyesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile ihtiyaç sahibi vatandaşların elektrik faturaları 150kWh'e kadar karşılanıyor. İşte 80 TL elektrik desteği hakkında merak edilen her şey…

ABONE OL
GİRİŞ 06.10.2020 14:54 GÜNCELLEME 06.10.2020 14:54 EKONOMİ
İhtiyaç Sahibi Olan Ailelere fatura desteği: Elektrik faturası desteği nasıl alınır?
İhtiyaç Sahibi Olan Ailelere fatura desteği: Elektrik faturası desteği nasıl alınır?

İhtiyaç sahibi vatandaşlara devlet elektrik faturası desteği veriyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı bünyesinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kapsamında hayata geçirilen destek kapsamında vatandaşlara 150kWh tüketime kadar yardım yapılacak. Vatandaşların ise yardım başvurusunda bulunabilmesi için öncelikle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na kayıt olup hane gelirinin 701 TL'nin altında olması gerekiyor. Devlet desteği almaya hak kazananlar ise yardımlarını PTT üzerinden alabilecek. Peki devlet fatura desteğine nasıl başvuru yapılır? Başvuru için gerekli belgeler neler? İşte merak edilen tüm detaylar...

 

ELEKTRİK DESTEĞİNE NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Elektrik faturası yardımı için kişilerin ilgili bakanlığa bağlı olan Sosyal Hizmetler Müdürlükleri üzerinden başvurularını yapmalarına imkan verilmiştir. Başvurular aynı zamanda kaymakamlıklara bağlı olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafında da alınmaktadır. Muhtarlardan alınan muhtaçlık belgesi, yardım başvurusunun olumlu olarak değerlendirilmesinde etkin bir rol oynar.

ELEKTRİK FATURASI DESTEĞİ ŞARTLARI

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından ihtiyaç sahibi olarak değerlendirilen kişilere temel ihtiyaçlarının karşılanması adına hak sahipliği durumları giderilene kadar elektrik tüketim desteği verilir.

 

Fatura yardımından yararlanmak için kişilerin ilk adımda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı sistemine kayıtlı olması gerekir. Ardından ise kişilerin üzerinde T.C. kimlik numarası yazılı olan kimlik kartı ve elektrik faturası ile birlikte PTT şubelerine giderek bilgilerini iletmesi gerekir.

Fatura bilgilerinin verilmesinin ardından PTT tarafından fatura yardımına ilişkin sorgulama yapılmaktadır. Sistemde fatura yardımının yapılmasına dair olumlu bir geri bildirim olması durumunda fatura yardımı yapılır. Fatura yardımı kapsamında nakdi olarak para verilmez. İlgili fatura tutarından yardım miktarı düşürülür.

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELER?

Elektrik faturası desteğinden yararlanmak için başvurulan kuruma aşağıdaki evrakların sunulması gerekiyor;

- Vakıftan ya da il müdürlüklerinden temin edilecek olan başvuru dilekçesi

- Başvuran şahsın kendine ve eşine ait T.C. kimlik belgesi fotokopisi

- Elektrik faturalarınız

- Vakıf tarafından yardım şekline göre farklı belgeler de talep edilebilir.

Ailenin gelir durumu da bu noktada önem kazanıyor. Sosyal Yardımlar’ın verilmesi kararına varan heyet ailenin maddi durumuna ve yaşantısına bakmak amacı ile yerinde incelemeler yapıyor. Kişi başına düşen gelirin ise belirtilen sınırda olması gerekiyor. Bu sebeple muhtemelen gelir belgesi de talep edilebilir. Mama ve bez yardımı isimli içeriğimizden bilgi alarak  yaşa kadar olan bebekler için verilen mama ve bez yardımı başvurularınızı yapabilirsiniz.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLAMA YAPTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, elektrik faturası desteği için yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Vatandaşlarımızın yeni bir destekleme programı ile ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyoruz. Vatandaşlarımızın zor durumda kalmalarını önlemek amacı ile her ay olmak üzere elektrik faturalarının 80 TL‘ si devlet tarafından karşılanacaktır. Devlet olarak üzerimize düşen görevleri ifa etmeye devam ediyoruz. Sosyal yardım programlarından yararlanmakta olan yardıma muhtaç ailelerin aylık olarak 150 kw/sa elektrik tüketimlerini biz karşılayacağız. 

ELEKTRİK DESTEĞİ NASIL HESAPLANIR?

Yapılan bu açıklama sonrası 30700 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan İhtiyaç Sahibi Hanelere Elektrik Tüketim Desteği Verilmesi Hakkında karar gereği Elektrik Tüketim Desteği Verilmesi Hakkında Karar Resmi Gazete’ de yayınlanmıştır. Bu anlamda vatandaşlarımıza Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca başvurmaları halinde elektrik yardımı verilecektir. Hanelerde yaşayan kişi sayıları dikkate alınarak 150 kw destek sağlanacaktır.

- Hanede 2 kişi olması durumunda aylık 75 kWh enerji tüketimine 53,27 TL,

-MHanede 3 kişi olduğunda aylık 100 kWh  71,02 TL,

- Hanede 4 kişi bulunuyorsa aylık 125 kWh 88,78 TL,

- Hanede 5 ya da daha fazla kişi olması durumunda ise aylık 150 kWh enerji tüketimine 106,53 TL.

Verilecek olan destek kapsamında tutarların hesaplanmasında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenmiş olan bedeller dikkate alınarak destek verilir. Muhtaçlık hesaplaması ve genel sağlık sigortası gelir tespiti hesaplamalarında kullanılmayacaktır.

KW HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

80 TL elektrik faturası desteği için belirlenen sınır 150 kw/sa olarak belirlenmişti. Mesken tipi konutlardaki elektrik fiyatının belirlenmesi konusunda görevli olan kurum Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK)’ dur. İki tür elektrik tarifesi bulunmaktadır. Bunlar;

Tek Zamanlı Tarifeler:

Burada sabit bir birim fiyatı belirlenir. Tüm gün boyunca elektrik kullanımları tek bir birim fiyat üzerinden hesaplanır.

Üç Zamanlı Tarifeler:

Burada tek bir birim fiyatı bulunmamaktadır. Gün 3 farklı zaman dilimi olarak ele alınmakta  ve her zaman dilimde uygulanacak birim fiyatı farklı olacaktır.

Yukarıdaki tabloda elektrik tarife fiyatları gösterilmektedir. Tek zamanlı ve üç zamanlı mesken tipi hesaplamaları ile konuya açıklık getirmeye çalışacağız. Genel olarak mesken tipi konutlarda ikamet edenler tek zamanlı tarifelerden yararlanırlar. Ancak yazılacak bir dilekçe ile tarife değişikliği de yapılabilir.

Tek Zamanlı tarifede 1 kw/sa = 0,5972 TL olduğu için * 150 kw/sa = 89,58 TL

Üç Zamanlı tarifede örneğin gece elektrik birim fiyatının gündüz birim fiyatının neredeyse yarısı olduğu görünmektedir. Elektrik tasarrufu için elektronik eşyalarını gece kullananlar haklılar demek ki..

Örneğin gündüz tarifesinden 100 kw/sa , gece tarifesinden ise 50 kw/sa elektrik kullandınız. 80 TL yardım almak için devlete başvurdunuz. Şimdi size gelecek olan fatura tutarını hesaplayalım.

0,6050 * 100 kw = 60,5 TL (gündüz)

0,3783 * 50 = 18, 91 TL (gece)

60, 15 + 18, 91 TL = 79,065 TL elektrik faturanız gelecektir. İşte 150 kilowatt’ a kadar olan bu tutarlar yardım talebinde bulunmanız durumunda devlet tarafından karşılanacaktır. 

YORUMLAR 1
  • Ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Altında 200 binlik arabası, evi olanlar da alıyor. Görseniz PTT de bu desteği alanları aklınız şaşar..
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR