Aracı olan herkesi ilgilendiriyor! Kilometre zaferi

Sinop’ta yaşayan inşaat mühendisi Özgür Bükcüoğlu’na 27 Nisan’da hız sınırına uymadığı gerekçesiyle 288 TL para cezası kesildi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.10.2020 09:46 GÜNCELLEME 07.10.2020 12:17 EKONOMİ
Aracı olan herkesi ilgilendiriyor! Kilometre zaferi
Aracı olan herkesi ilgilendiriyor! Kilometre zaferi

E-devlet’te cezayı gören ve bir hafta sonra ceza tebligatını alan Bükcüoğlu, hız sınırına uyduğunu belirterek cezanın iptali için mahkemeye başvurdu. Geçtiğimiz Haziran ayında Sinop Sulh Ceza Mahkemesi’ne itiraz dilekçesini sunan Bükcüoğlu, “‘Karayollarında Hız’ başlıklı kitapta karayollarındaki hız ölçüm cihazlarının 2-3km/sa hata payıyla ölçüm yaptıkları açıkça belirtilmektedir.  İlgili karar tutanağında tespit edilen hızımın 56km/sa olduğu belirtilmektedir. Tutanakta belirtilen ihlal bölgesinde otomobiller için azami hız sınırının 50km/sa olduğu ve bölgede radarla hız kontrolü yapıldığına dair uyarı levhası yolun şehir içinde kalan kısmında olmasına rağmen önüne park eden araçlardan dolayı açıkça görülmemektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

‘HATA PAYI OLABİLİR’

21 Eylül’de kararını veren mahkeme cezanın iptaline karar verdi. Gerekçe olarak ise şu ifadelere yer verildi:

 

 

“Tüm dosya kapsamı incelendiğinde şehir yerleşim yeri içinde otomobiller için hız limiti 50 km olup yüzde 10 yasal tolarans ile 55 km olduğu, başvuranın hız miktarının ise 56 km/hız olmakla birlikte hız sınırı sadece 1 km/sa aştığı sabittir. Aradaki 1 km/sa hızın sürücü tarafından yol durumuna göre trafik akışına ayarlanmasının kolay olmadığı, hız göstergelerinde fark edilmeyecek kadar düşük bir değerde olduğu görülmektedir. Radar aracının kalibrasyonunun kontrolü olsa dahi 1-2 km/sa hata payının hava ve çevre koşullarına göre kabul sayılabileceği anlaşılmakla itiraz edenin itirazı yerinde görülerek usulsüz düzenlenen tutanağın iptaline ve para cezasının kaldırılmasına karar verildi.”

‘KURALA UYMASAM 90’LA GİDERDİM’

Kararı hakkaniyetli bulduğunu söyleyen Özgür Bükcüoğlu, “Kurala uymayı düşünen birine dijital ortamdaki 1 km/sa hata payından dolayı böyle bir cezanın yazılması hakkaniyetli olmazdı. Zaten kurala uymasam 50km/sa sınırlı bir yolda 90km/sa ile giderdim, 56 km/sa ile değil” dedi.

KAYNAK : Milliyet
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • Adem 3 yıl önce Şikayet Et
    Karar hakkaniyetli olmuş. Adam zaten 100 le gitmemiş. Kurala uygun hareket etmiş bir iki kilometrelik aşımlarda ceza kesilmemeli. Mahkemr bunu öğretmiş oldu.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    hız sınırı varsa doğru uygulican kafana göre uyguluyosun sürücünün bir kısmına uyganmış oluyor ama trafikte buna uymayan çoğunlukta olduğu için ve sen doğru uygulama yapmadığın için arkadan gelen selektör çakıyo yandaki sürücü birden önündeki araçla takip mesafeni kapatıp araya dalıyo v.d bir sürü sebepten ötürü trafiğin akışını engellemek ve kaza yapmamak adına ya hız arttırıyosun ya düşürüyosun ama sabit denetim yapıp es geçmesen kimseyi seni trafikte böyle davranmaya zorlayacak sürücüler düzene girer
    Cevapla
  • Serhat 3 yıl önce Şikayet Et
    Gecen sene bircok radar kontrolüne takildim ve kendimi hafif tebessüm etmekten alikoyamadim. Radar kontrolü yapilan yerlerde 1km öncesinden dikkat radar kontrolü yaziyor! Haliyle kurallara uymayanlar dahi hiz keserek geciyor ve kontrolden sonra magandaliga devam. Sabit radarlar koyulsun 7/24 calisan ve herhangi bir uyari levhasi koyulmasin.Amac 50 yerine 90 ile gidenleri frenlemek olmasin amac cezai yollardan yaptirim uygulamak olsun.
    Cevapla
  • Vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    Bende bundan 5 yil once 134 km ile ceza yedim. yani azami hız 120 km yasal ust sınır %10 yani 132 km. ama ben 134 km hizla ceza yedim ve pasa pasa odedim. Millet yapistirir gide hic birsey olmaz. biz kurallara uyariz 2 km hiz yuksek diye cezayi yapistirirlar.
    Cevapla
  • Ben de haklıyım 3 yıl önce Şikayet Et
    Bin defa söyledim, "makul" hız sınırları olsun ve 24 saat radar uygulansın. Yakaladığına ceza kesmek diye birşey kabul edilemez. Ancak birçok yerde 50 km olan hız sınırı 70'e; 70 km olan hız sınırı 90'a rahatlıkla çıkartılabilir. Bitişikteki ilin göbeğinden geçen yolda sınır 82 km; bizde şehrin 10 km dışında 70 km. Sanki iki ayrı ülkeden bahsediyoruz. Hız sınırları tutarlı olmalı. "Makul hız sınırı" ve "24 saat gözetim". Adaletli ve kalıcı çözüm budur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR