Dünya stok yapmaya başlayınca Türkiye yüzde 147 artırdı

Pandemi döneminde temel gıda ürünlerine artan yoğun talep üzerine Türkiye'den yeni bir hamle geldi. Dünya genelinde ülkeler özellikle tarım ürünlerini stoklama başladığı bir dönemde Türkiye, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunumu yapılacak 2021 yılı bütçesinin yatırım kaleminde en büyük artışı yüzde 147 oran ile tarım sektörü için yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 21.10.2020 12:22 GÜNCELLEME 21.10.2020 12:22 EKONOMİ
Dünya stok yapmaya başlayınca Türkiye yüzde 147 artırdı
Dünya stok yapmaya başlayınca Türkiye yüzde 147 artırdı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunumu yapılacak 2021 yılı bütçesinin yatırım kaleminde, 2020 bütçesine göre dikkat çekici şekilde artış yaşanıyor. Pandemi döneminde temel gıda ürünlerine artan yoğun talep üzerine dünya genelinde ülkeler özellikle tarım ürünlerini stoklama başladı. Bu dönemde tarım ürünleri bakımından başarılı bir sınava veren Türkiye’den yeni bir hamle geldi. 2021 yılı bütçesinin sermaye gideri (yatırımlar) 2020 yılına göre yüzde 83 oranında artırılarak 56.6 milyar liradan, 103.7 milyar liraya yükseltildi. Yatırım bütçesinde kalem bazında en yüksek artış yüzde 147 ile tarım sektöründe olurken, bunu yüzde 83 ile eğitim, yüzde 82 ile ulaştırma, yüzde 72 ile sağlık bütçesi yatırımları izledi.

 

DÜNYA BUĞDAY STOĞUNUN YARISI ÇİN’DE

Özellikle buğday stoklarında ciddi bir hareketlilik başlamış durumda. Dünyanın en büyük ihracatçısı olan Rusya'da buğday fiyatları sezondan itibaren yüzde 20'lik bir yükseliş gerçekleştirdi.  ABD borsalarında da aynı hareketlilik gözlenmeye başlandı. Pandemi sonrası dönemde birçok ülke kendi stoklarını güçlendirmek yönünde bir hareketlilik gerçekleştirdi. Bugün itibariyle dünya buğday stokunun yarısı Çin’in elinde bulunuyor.

YEREL YÖNETİMLERE 114 MİLYAR TL AYRILDI

2021 yılında OSB ve Küçük Sanayi Sitelerine ayrılan kaynak da önceki yıla göre yaklaşık 5.5 katlık artışla 1 milyar 100 milyon liraya çıkarıldı. Nasıl dağıtılacağı henüz belli olmamakla birlikte 2021 yılında reel sektör için 46 milyar 600  milyon liralık kaynak ayrılırken, yerel yönetimlere de 114 milyar liralık kaynak aktarıldı.

 

İLK PROGRAM BÜTÇESİ OLACAK

Hafta sonu TBMM’ye gönderilen bütçe teklifi aynı zamanda ilk program bütçesi olma özelliği taşıyor. Bu kapsamda bütçede belirlenen toplam ödenek miktarı 68 program arasında dağıtılıyor.

245 MİLYAR TL'LİK BÜTÇE AÇIĞI ÖNGÜRÜLÜYOR

Faiz hariç giderin 1 trilyon 166 milyar lira olduğu bütçede, toplam gider kalemlerinin büyüklüğü ise 1 trilyon 346 milyar lira olarak öngörüldü. Vergi gelirleri 922 milyar lira olarak tahmin edilirken, bu rakamlara göre bütçe açığının ise 245 milyar lira olması öngörüldü.

Yatırıma 103.7 milyar liranın ayrıldığı bütçede personel giderlerine 326.6 milyar lira, kamunun mal ve hizmet alımlarına 89.1 milyar lira, faiz giderine 179.5  milyar lira, sosyal güvenlik prim ödemelerine 54.5 milyar lira, sermaye transferlerine 8.8 milyar lira ayrılmış durumda.

EĞİTİME 211,5 MİLYAR TL

Milli Eğitim Bakanlığı ve eğitim hizmeti veren kurumları ise 2021 yılı için 211 milyar 400 milyon lira ayrıldı.

KAYNAK : Dünya
YORUMLAR 34 TÜMÜ
  • TRT World'e Destek 3 yıl önce Şikayet Et
    Anadolu'nun içlerinde dağların içine milyonlarca tonluk dev buğday siloları kurulmalı.Dünyanın gidişatı belli..
    Cevapla
  • isimsiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Kendini millet sanıyor öğretmeni hiç öyle mi sen bu akılla uzaya çıkmalısın
    Cevapla
  • Gerçeğin Sesi 3 yıl önce Şikayet Et
    Yerli üretimi arttirmanin yolu yerli mali tuketimini arttirmaktir Türkiye de üretilen endüstriyel urunlerden ÖTV ve KDV alinmassa işsizlik azalir cari acik düşer SGK borc yuku duser
    Cevapla
  • anadolu ligi 3 yıl önce Şikayet Et
    uluslararası antlaşmalara göre sadece yerli malına teşvik veremezsin yoksa mal sattığın ülkelerde senin malına vergi koyar
    Cevapla
  • Öğretmen 3 yıl önce Şikayet Et
    İş bulmak kolay mı sanıyorsun? Senelerce okuyup emek verdik. Üstüne KPSS'ye girdik. Meslekte senelerimiz geçti. Sen şimdi kalk beğenmeyen başka iş yapsın de. Bu anlayışa sahip olanlar, kendilerini gerçekleştiremeyen, ayakları üzerinde duramayan, sözde vatan severlerdir. Yapabiliyorsan konuşmak yerine üret. Aynan işin olsun.
    Cevapla
  • Frankfurt lu 3 yıl önce Şikayet Et
    Kriz varsa nusret in restaurandi nasil tiklim tiklim bir yemrk bir milyar
    Cevapla
  • Cüneyt Beyaz 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok zenginler hep zengindir.O parti kafanız başka taraflara baksın da görsün fakirliği
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR