Facebook, Twitter, Youtube'a ceza

Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarından VK, Türkiye'de görev yapacak temsilcisini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna (BTK) bildirerek, gerekli bilgileri internet sitesinde yayımladı. Yasal sürede temsilci bildiriminde bulunmayan Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Periscope, Tiktok'un da aralarında bulunduğu kuruluşlara ise ceza kesildi.

ABONE OL
GİRİŞ 04.11.2020 12:29 GÜNCELLEME 04.11.2020 13:39 EKONOMİ
Facebook, Twitter, Youtube'a ceza
Facebook, Twitter, Youtube'a ceza

Türkiye'den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal medya şirketlerine, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüklerini yerine getirmeleri için verilen süre doldu.

 

Dünyanın önde gelen sosyal ağ sağlayıcılarından VK, Türkiye temsilcisinin bilgilerine ilişkin BTK'ye bildirimde bulundu. Temsilcinin bilgileri de VK'nin internet sitesinde yayımlandı.

Yasal sürenin sona ermesinin ardından BTK tarafından temsilci bildiriminde bulunmayan başta Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok olmak üzere sosyal ağ sağlayıcılarına ise 10'ar milyon lira ceza verildi.

 

Dünyanın çeşitli ülkelerinde temsilcisi bulunan ve ofisler açan sosyal ağ sağlayıcıların Türkiye'de gerekli adımı atmamaları tepki çekti.

Türkiye'de de milyonlarca kullanıcısı bulunan sosyal ağ sağlayıcılardan biri olan TikTok'un internet sitesindeki verilere göre, uygulamanın ait olduğu ByteDance şirketinin Pekin, Londra, New York, Paris, Dubai, Cakarta, Tokyo gibi şehirler başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde 126 şehirde ofisi bulunuyor.

Süre 2 Kasım'da doldu

Sosyal Medya Yasası olarak da ifade edilen 7253 sayılı "İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 1 Ekim itibarıyla yürürlüğe girmişti.

Yasaya göre, sosyal medya şirketlerinin Türkiye'de temsilci belirlemeleri için verilen süre, 2 Kasım'da sona erdi.

Söz konusu süre içinde sosyal medya şirketlerinden bazıları Türkiye temsilcisini belirleyerek BTK'ye bildirdi. Verilen sürede Türkiye'de henüz temsilci belirlemeyen sosyal medya şirketlerine BTK tarafından 10'ar milyon lira idari para cezası verilmeye başlandı.

Süreç nasıl işleyecek?

Cezanın tebliğinden itibaren 30 gün içinde yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde ilgili sosyal medya şirketlerine bu defa 30 milyon lira idari para cezası kesilecek.

İkinci kez verilen idari para cezasının tebliğinden itibaren 30 gün içinde bu yükümlülük de uygulanmazsa Türkiye'de mukim vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin ilgili sosyal medya şirketine reklam vermesi yasaklanacak. Verilen reklam yasağı kararı, Resmi Gazete'de yayımlanacak.

Bant genişlikleri daraltılabilecek

Reklam yasağı kararının verildiği tarihten itibaren 3 ay içinde gerekli yükümlülüğün yerine getirilmemesi halinde BTK Başkanı, ilgili sosyal ağın internet trafiği bant genişliğinin yüzde 50 daraltılması için sulh ceza hakimliğine başvurabilecek.

Başvurunun kabulüne ilişkin hakim kararının uygulanmasından itibaren 30 gün içinde söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda BTK Başkanı, ilgili sosyal ağın internet trafiği bant genişliğinin yüzde 90'a kadar daraltılması için sulh ceza hakimliğine müracaat edebilecek.

Sosyal medya şirketleri, bu süreçlerin sonunda da olsa Türkiye'de temsilcilik açmayı kabul ederlerse kendilerine o güne kadar kesilen idari para cezalarının dörtte biri tahsil edilecek, reklam yasağı kaldırılacak ve internet trafiği bant genişliğine yapılan müdahale de sonlandırılacak.

Yasa kapsamında, sosyal medya şirketleri Türkçe yapılan başvuruları Türkçe cevaplayacak, kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlalinde başvurulara sosyal ağ sağlayıcı tarafından 48 saat içinde cevap verilecek. Sosyal medya şirketleri kişi başvurularına ilişkin 6 ayda bir rapor yayınlayacak.

Mahkeme kararına rağmen 24 saat içinde hukuka aykırı içerikleri çıkarmayan sosyal ağlar, doğacak zarardan sorumlu olacak.

Ayrıca sosyal medya şirketleri, Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de barındırma yönünde gerekli tedbirleri alacak.

KAYNAK : AA
YORUMLAR 117 TÜMÜ
  • Şefik 4 yıl önce Şikayet Et
    Devlet haklı burada arkasında durun vergi kaçırıyorlar ve halkı temsil eden devleti tanımıyorlar
    Cevapla
  • Bahadır 4 yıl önce Şikayet Et
    10 milyon mu!!!!! Ne buyuk ceza...Allah aşkı na bu para onlar icin cerez parası.ama yinede yaptirimin ilk basamagi.adamlar sosyal ag uzerinden hic kimse ulkemizde olmadan kendi insanimizi kiskirtarak yada kullanarak yani vesile olarak veya turlu turlu yalan adparagaz haberler ile cesitli manipulasyonlar la ulkemiz in genc beyinlerini ve kullanicilarini embesillestirerek yada mankurtlastirarak musluman Turkiye yi dinsizlestirip ahlaki yapisini bozarak cekirdek aile yapisini bozarak ulkemizi ucurumun esigine getiriyorlar...ve bunu bir tane temsilcisi dahi olmadan uzaktan yapiyorlar.Biz saflarda bunlari kullandiginda kendimizi cok sosyal kulturlu bilgili aydin oldugumuzu dusunuyoruz...
    Cevapla
  • Şimal 4 yıl önce Şikayet Et
    Hepsini kapatın
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Sosyal medya şirketleri ülkemizde elde ettikleri kazançlar için tıpkı asgari ucretlimizin ödediği gibi vergi ödemeli.Hizmetleri denetlenmeli ve hesap vermeli.Kisaca bu ülkenin hukukuna saygı göstermeli.Bunun için de mutlaka ülkemizde temsilcilik bulundurmalı.
    Cevapla
  • Osmanlı1453 4 yıl önce Şikayet Et
    Saçma sapan malayani adamların milyonlarca abonesi var inanılır gibi değil aklım beynim firar ediyor. Allah ıslah etsin. Allah ıslah etsın. Allah ıslah etsin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR