KDV KYK MTV ÖTV SGK yapılandırma ekranı: E-Devlet ve Vergi dairesi borç yapılandırma işlemi!

500 milyarlık borcun yeniden yapılandırılması süreci Resmi Gazete'de yayımlanarak 17 Kasım 2020 itibari ile resmi olarak başladı. Yapılandırma kanununa göre vergi borçları 18 taksite bölüp 36 aya ödenebilecek. Gelir idaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya başvuru işlemleri ve belli oldu. Peki vergi borcu yapılandırma başvurusu nasıl yapılacak? İlk vergi borcu taksiti nasıl ve nereye ödenecek?

ABONE OL
GİRİŞ 21.11.2020 00:26 GÜNCELLEME 21.11.2020 00:27 EKONOMİ
KDV KYK MTV ÖTV SGK yapılandırma ekranı: E-Devlet ve Vergi dairesi borç yapılandırma işlemi!
KDV KYK MTV ÖTV SGK yapılandırma ekranı: E-Devlet ve Vergi dairesi borç yapılandırma işlemi!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda, borç yapılandırması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri de içeren İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Buna göre yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerekecek ve maksimum 18 taksit yapılabilecek. Başvurular e-Devlet üzerinden alınacak.

 

 

VERGİ BORCU YAPILANDIRMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR? 

17 Kasım 2020 itibari ile yürürlüğe giren 7256 sayılı kanun kapsamında borçlarında yapılandırma sürecine girebilecek olan vatandaşlar, bu işlemler için internet vergi dairesini kullanacak. Gelir idaresi Başkanlığı resmi sayfasına üye olma ya da E-Devlet şifresini kullanma hakkına sahip olan vatandaşlar, karşılarına çıkacak olan ekrandan ödeme ve yapılandırma işlemlerini gerçekleştirecek.

Bu sayfası yapılması gereken işlemler şu şekilde olacak;

 

 

Ekranda da yer alan sol menüdeki ödeme ve borç işlemleri ekranına giriş yapılması gerekecek. Burada 7256 sayılı kanun kapsamında ödeme işlemleri menüsüne giriş yapacak olan vatandaşlar, başvurularım ekranına tıklayarak ödeme planlarını seçtikten sonra işlemlerini gerçekleştirebilecek.

İNTERNET VERGİ DAİRESİNE GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

HANGİ BORÇLARA YAPILANDIRMA GELDİ?

  1. Vergi cezaları

  2. Gecikme faizleri ve gecikme zamları

  3. Trafik, seçim, nüfus para cezaları

  4. Karayolu Taşıma Kanunu’na göre kesilen para cezaları

  5. Kara yollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları 

  6. KYK öğrenim katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları,

  7. Ecrimisiller, haksız alınan destekleme ödemeleri,

  8. Kaynak kullanımı destekleme fonu,

  9. Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı da yapılandırılabilecek.

YAPILANDIRMA BAŞVURU TARİHLERİ

Yapılandırma başvuruları 2020 senesinin sonuna kadar yapılarak, söz konusu başvuru yönetmelikte yer alıyorsa işlem uygulanacak. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılacak ödemeler yüzde 0.35 olarak belirlenen Yİ-ÜFE esas alınacak. Gecikme zammı ya da faizi yerine Yİ-ÜFE katsayısı dikkate alınacak ve borçluya seçenekler sunulacak.

ÖDEMELER NE ZAMAN BAŞLAYACAK? İLK TAKSİT GÜNÜ...

Gelir idaresi Başkanlığı, pandemi nedeniyle yapılandırma başvurularının internetten yapılmasını önerdir. Hazine ve Maliye Bakanlığı ve gümrüklere yapılacak ödemeler taksitler iki ayda bir olacak. İlk taksit tarihine kadar peşin ödemenin yapılması durumunda, işleyen tüm faizler silinecek. İlk taksit ödemesi, Ocak 2021'de gerçekleştirilecek.

TAKSİT ÖDENMEZSE YAPILANDIRMA BOZULACAK MI?

7256 sayılı kanununda başvuru yapan vatandaşları faydalanabilmeleri için yapılandırılan borcun ilk 2 taksitinin süresi geçmeden ödemesini yapması gerekiyor. Eğer bir takvim yılında iki taksit zamanında ödenmezse, borçluya bir şans daha verilecek. Borçlunun ödemediği 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammıyla birlikte ödenirse kanundan yararlanmaya devam edilebilecek.

Yapılandırma yapılan borcun taksitinin bir kısmı ödenmezse kalan borç ilgili mevzuata göre takip ve tahsil edilecek.

HANGİ CEZALAR YAPILANDIRMADA KAPSAM DIŞI OLACAK?

  • Adli para cezaları

  • Düzenleyici denetleyici kurular tarafından verilen idari para cezaları

  • COVID-19'la mücadele kapsamında Hıfzıssıhha Kanunu çerçevesinde verilen para cezaları

  • Yasak yerlerde tütün kullanımı nedeniyle verilen para cezaları kanunun kapsamı dışında tutulacak.

YORUMLAR 2
  • Rumeysa 67 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha önce yapılandırma yaptırdığım kyk borcumun 2taksidini ödedim geri kalanları ödeyemedim 2020 de yapılan yapılandırma beni kapsıyormu acaba sisteme girdiğimde 7256 ve başvurularım ekranı yok
    Cevapla
  • Mys600 3 yıl önce Şikayet Et
    Harika bir bilgilendirme teşekkürler .
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR