Çukurova Havalimanı ile ilgili ortaya atılanlar yalan çıktı

Yeni şafak yazarı Ali Saydam, Çukurova Havalimanı’nın ihale süreciyle ilgili ortaya atılan iddiaların hepsini yalan olduğunu belirterek gerçekleri tek tek sıraladı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.11.2020 10:25 GÜNCELLEME 26.11.2020 10:26 EKONOMİ
Çukurova Havalimanı ile ilgili ortaya atılanlar yalan çıktı
Çukurova Havalimanı ile ilgili ortaya atılanlar yalan çıktı

İşte Ali Saydam'ın o yazısı;

Hani meşhur sözdür: “İki şeyin nasıl yapıldığını bilseniz, hayatta yapmazsınız: Biri sosis, diğeri ise siyaset.”

 

 

Çukurova Havalimanı’nın ihale süreciyle ilgili yalan, dolan ve tezvirata dayalı ‘siyasi retorik’ ve ‘propaganda’ girişimleriyle karşılaşınca yukarıdaki sözü bir kez daha hatırlatmadan geçemedik…

Temelde üç suçlama getiriliyordu:

 

 

1. “Yandaş müteahhitleri kolladınız.”

2. “Daha pahalıya ihale ettiniz”

3. “Mevcut havalimanı 5 milyon yolcu kapasiteliyken siz 12 milyon yolcu garantisi verdiniz.”

Üç iddianın üçü de düpedüz yalan. Nasıl mı? Şöyle:

Birinci yalandan başlayalım… “Yandaş” denilerek kastedilenler, İstanbul Havalimanı’nı inşa eden ve işleten İGA’nın başarılı ortaklarından üç kuruluş olmalı… Cengiz, Limak ve Kalyon…

Yap-İşlet-Devret Modeli ile yapımı planlanan Çukurova Havalimanı’nın ilk ihalesi, dokuz yıl önce 15.12.2011 tarihinde yapılıyor. 357.071.685 avroluk toplam yatırım tutarını taahhüt eden Sky Line Ulaşım Tic. A.Ş. ile Zonguldak Özel Sivil Havacılık San. ve Tic. A.Ş.’nin Ortak Girişimi ihaleyi alıyor. Belirlenen 36 aylık yapım süreci içinde, yüklenicinin onaylı iş programının gerisinde kalması nedeniyle imzalanan uygulama sözleşmesi 31.08.2015 tarihinde feshediliyor.

Yatırımın, devletin özkaynaklarıyla hayata geçirilmesine karar verilmesiyle, Çukurova Havalimanı projesinin, pist, apron ile paralel taksi yolları vb. ‘altyapı’ inşaatını kapsayan bu aşamanın yüzde 85’i tamamlanıyor.

Böylece sıra geliyor Yap-İşlet-Devret modeli ile inşa edilecek terminal ve mütemmim tesisler gibi ‘üstyapı’ inşaatına…

Tam bu aşamada Yap-İşlet-Devret ihalesine katılan Limak, Kalyon ve Cengiz firmalarının ortak girişimi, ‘şartlı teklif’ vermeleri nedeniyle ihale dışı bırakılıyor. Şimdi siz buna kayırma mı diyorsunuz?!

Gelelim ikinci yalana…

Üstyapı işleri için ihaleye katılan diğer firma olan Günbeton İnşaat ve Tic. A.Ş. ile Terminal Yapı Ticaret A.Ş.’nin Ortak Girişimi 25 yıl işletme süresi karşılığı 100 milyon avro taahhüt ediyor. Her ne kadar Görevlendirme Komisyonu bunu ‘en uygun teklif’ olarak değerlendirse de ‘rekabet koşullarının artırılması’ kapsamında projenin revize edilmesinin ‘kamu menfaati’ açısından faydalı olacağı kanaatiyle ihale iptal ediliyor.

Çukurova Havalimanı üstyapı tesislerinin ihalesi, 20.11.2020 tarihinde yenileniyor. Bu kez 222 milyon 222 bin avro ile başlanan teklifler karşısında sıkı pazarlıklar yapılıyor… Öyle ki ihale 147. turda sonuçlanabiliyor… Sonuçta, devlete 297 milyon 100 bin avro+KDV ödemeyi taahhüt etmesi karşılığında, ihaleyi, Favori İşletmecilik A.Ş. ile Yako Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş.’nin Ortak Girişimi kazanıyor…

Yani devlet ilk ihaledeki 100 milyon avro yerine neredeyse onun üç katını alacak duruma geliyor… Hem de içinde bulunduğumuz şartlarda… Şimdi soralım: İhale böyle mi ucuza gitmiş?!…

Sırada üçüncü yalan var…

Her şeyden önce 12 milyon ‘yolcu garantisi’ uydurma... İlk işletme yılında 2.353.787 iç hat giden yolcu, 347.374 dış hat giden yolcu sayısı garanti edilmiş. Bu garanti 12 yılla da sınırlı tutulmuş. Ayrıca, Çukurova Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte mevcut kapasitesi 3 milyon olmasına karşılık 2019 yıl sonu itibarıyla yaklaşık 5.060.000 yolcuya hizmet veren Adana Şakir Paşa Havalimanı kapatılacak... 12 milyon taahhüdünün yalanın daniskası olmasının yanı sıra rakamlar da ortada… Verilen taahhüt son derece makul…

Gazeteciliğe magazin muhabiri olarak başladığım Milliyet gazetesinde Abdi İpekçi Bey’den “Haberi neden üçüncü kaynaktan doğrulatmadınız?!” diye fırça yediğimizi hatırlarım…

Günümüzde sosis ve siyasetin yanına, muhalefetin borazanlığını yapıp ‘tek kaynak’tan aldığı bilgilere göre klavyeye saldıran omurilikten ‘inanmış’ köşe yazarlığını da katmakta yarar var herhâlde…

YORUMLAR 1
  • sems 3 yıl önce Şikayet Et
    Onlar yalan olabilir. Gerçek olan bir şey var. 10 yıl. Türkiye eski Türkiye değil diyorsak Çukurova hayat verecek bir proje bu kadar uzun süremez. Sayın cumhurbaşkanımız bizzat ilgileneceğim dedi. Bekliyoruz. Muhtemelen 2 yıl daha sürecekmiş.
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR