Dolar düştü, fiyatlar inmiyor!

Kur, 8,50'nin üzerinden 7,50'nin altına geriledi. Jet hızıyla zam yapanlar, döviz gerileyince fiyat indiriminde yoklar! Bugün bütün mal, ürün ve hizmet fiyatları üzerinde en az yüzde 10'luk bir indirim marjı oluşmuş durumda!

ABONE OL
GİRİŞ 18.01.2021 07:21 GÜNCELLEME 18.01.2021 07:24 EKONOMİ
Dolar düştü, fiyatlar inmiyor!
Dolar düştü, fiyatlar inmiyor!

Pandemi ve kuraklığın damga vurduğu son dönemde enflasyon canavarı da hortladı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 14,60, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 25,15 olarak gerçekleşti. 12 ayda en yüksek artış yüzde 28 ile mal ve hizmetlerde, yüzde 21 ile ulaştırmada, ortalama yüzde 20,6 ile gıdada görüldü. Şüphesiz gıda fiyatları vatandaşın en çok etkilendiği alan oldu. Bazı gıda maddelerinde artışlar yüzde 100'e vardı. Geçen yıl 120 gıda ürününün fiyatında artış görüldü, sadece 5 ürünün fiyatı azaldı. Fiyatları artıran bir önemli unsur da, dövizdeki yükseliş oldu.

 

DOLARIN ATEŞİ DÜŞTÜ

Ancak ekonomi yönetiminin aldığı tedbirlerle doların ateşi düştü. 8,50'nin üzerini gören kur, 7,50'nin altına çekildi. Şimdi herkes aynı soroyou soruyor: Dolar yükseldi diye jet hızıyla zam yapanlar, döviz gerileyince fiyat indiriminde neden yoklar? Oysa bugün dolar, gördüğü zirvenin yüzde 14'e yakın altına düştü. Uzmanlar, fiyatlara da benzer bir indirim gelmesi gerektiğini vurguluyor.

VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMEMELİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken "Dövizin ateşinin yükseldiği dönemlerde maliyetleri bahane ederek A’dan Z’ye tüm ürünlere zam yapanlar, döviz düşüşe geçtiği zaman, indirim için aynı şekilde acele etmiyor. Kimse döviz kurlarındaki oynaklığı fırsata çevirerek vatandaşı mağdur etmemeli" dedi. 2020 yılının sonlarına doğru dolar kurunun 8.57’lere çıkarak zirveyi gördüğünü hatırlatan Palandöken, "Bunun üzerine akaryakıttan enerji kalemlerine, gıdadan elektronik aletlere kadar tüm ürünler pahalandı. Vatandaşın elektrik, su ve doğalgaz faturaları arttı.

Esnafımız da sattığı ürünlerin yerine yenisini koyamaz hâle geldi. Ancak 2021 yılında kur 7.40 seviyelerine indiğinde, bu zamların hiçbiri geri alınmadı. Dövizdeki oynaklık, fırsata çevrilmemeli. Dünyadaki gelişmelere ve dış politikaya bağlı olarak, bu oynaklık üzerinden menfaat sağlanmamalı. Zaten pandemi döneminde yalnızca zaruri ihtiyaçları için harcama yapan vatandaşımız, bir de bu gereksiz fiyat artışlarıyla zorlanmamalı. Vatandaşın alım gücü hesaba katılarak, başta enerji ve akaryakıt olmak üzere tüm kalemlerde indirime gidilmeli" diye konuştu.

 

Türkye Gazetesi

YORUMLAR 106 TÜMÜ
  • Ahmet p 3 yıl önce Şikayet Et
    Para ya reform yapılması gerek faiz 0 olması gerek dolar molar hikaye kardeşim. Anlamamakta ısrarcısınız devlet doları bilerek bu düzeyde tutuyor mantık çin mantığı dövizi parandan üstün tutarsan yatırımcı çekersin ticaret yaparsın vesaire bunu yaptığı kadar içeriyi tutsa milletin AA kaymaz ÖTV vergi bunların kalkması gerek. Yada gözle görülür şekilde düşürülmesi gerek pahanın önüne geçmek gerek gerçekten can sıkıcı yani bu pahalılık yani ciddi adımlar atılması lazım. Sıkıntı büyük
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Yav kardeşim sizin de mi kafanız basmıyor. Doların düşmesi için faizler artırıldı. Faizin artması demek zaten enflasyon demek. Bunu millet bi anlayamadı gitti. Siz yabancı sermayeyi davet edin durum. Bu faiz dolar döngüsü bitmez. Kendi milli üretim ve yatırımımıza dönmedikçe kabahati marketçilerde arar durursunuz. Hem bu ülkede serbest piyasa sistemi yok mu? Erdoğan hep bunu savunmuyor mu? Perakendeciler de istediği fiyata da satar. Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Daha neye karşı çıkmamız gerektiğini bile bilmiyoruz. Bugün benim diyen bir müslüman iş adamı bile faizi savunur. Bırakın yaa.
    Cevapla
  • Erkan Serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Üçkağıtçılık almış başını gidiyor denetimciler işini yapmıyor bence dolar eski yerini alsın nasılsa zamları yedik hiç olmazsa ihracat düşmez aynı ürün Tr de 10 Euro iken Çin’de 5 Euro ya alınıyor üretim düşüyor vergiler düşüyor faizler yükseliyor devlet her şekilde zararda
    Cevapla
  • ------ 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin en büyük eksikliği rekabetin olmayaşıdır . Bu her ürün için böyle . Örnek verecek olursak türkiyede ayçiçek yağı üreticisi en fazla 5 firma varken , amerika ise 30 firma var . Bu her ürün için böyle .
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Al işte bu da bi kafa. Hepsi de fiyat artırımında rekabet ediyorlar daha ne istiyorsun? Kapitalizmin vahşi rekabetiyle bu hallere geldik, bu da yangına körükle gidiyor.
    Cevapla
  • Efe 3 yıl önce Şikayet Et
    Özellikle Büyük Marketler incelenmeli. Resmen milletle alay ediyorlar.
    Cevapla
  • Bünyamin Öztürk 3 yıl önce Şikayet Et
    Oldu canım, her markete bir zabıta diksinler. Sen serbest piyasa sistemini değiştirme, medeti zabıtadan um.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR