Üreticide 2,5 TL markette 8 TL! Zamların arkasından yine onlar çıktı

Büyükbaş hayvan üreticilerinden 2 lira 55 kuruşa satın alınan süt, marketlerde 7-8 lira arasında satılıyor. Üreticiler, yaşanan bu durumdan aracıların kâr ettiğini vurguluyor.

ABONE OL
GİRİŞ 20.01.2021 12:27 GÜNCELLEME 20.01.2021 12:44 EKONOMİ
Üreticide 2,5 TL markette 8 TL! Zamların arkasından yine onlar çıktı
Üreticide 2,5 TL markette 8 TL! Zamların arkasından yine onlar çıktı

Üreticilerin zorlu şartlar altında besledikleri hayvanlardan toplanan sütler, 2 lira 55 kuruşa satın alınıyor. Fabrikalarda farklı çeşitlerle işlenen bu sütler, marketlerde 7-8 lira arasında alıcı buluyor.

Hayvanlardan sağılan ilk sütlerin ve sonradan işlenenler arasındaki fiyat farkının fazla olduğunu belirten üreticiler, yaşanan bu durumdan aracıların kâr ettiğini vurguluyor.

"KİRALARI SÜTTEN ÇIKARTACAKLAR DİYE DÜŞÜNÜYORUZ"

Marketlerin kendi zam oranlarını ekleyerek satış yaptığını belirten süt üreticisi Abdullah Türkmen, işlenmiş ve üreticiden alınan süt arasında hem fiyat hem de besin değeri farkı olduğunu söyledi. Üreticilerin süt satışından zarar ettiğini ifade eden Türkmen, “Süt bizden 2 lira 15 kuruşa alınıyor. 40 kuruşta desteği var.

2 marketin etiketleri incelendi! Fiyat farkı şoke etti


Bu da 2 lira 55 kuruşa denk geliyor. Arz-talep diye düşünürsek, ben üreticiyim ve bende arz oluşmadı. Talep kime göre oluyor bilmiyoruz. Fiyatların bu rakamlara ulaşmasında marketlerin kendi zamlarını koymasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

Corona virüs sürecinde kiraları sütten çıkartacaklar diye düşünüyoruz. Sütü işlemeyi düşünürsek, en fazla 1 lira eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. 1 lirada yol masrafı olsun, en fazla satılacak rakam 5 buçuk lira olmalıdır. 8 liraya ulaşması çok tuhaf bir durum.

Bende bulunan ineklerin her biri 8 kilo yem yiyor. Bir çuval yem fiyatının da 120 lira olduğunu düşünürsek, 1 kilo yemin maliyetini çıkartamıyoruz.

Aracıların daha fazla para kazandığı ve üreticinin daha fazla zarar ettiği bu dönemde, üreticiye yazık oluyor diyorum.

Mahalleleri gezerek süt satan arkadaşlarımız da var. Onların da en pahalı sattığı süt 5 liraya ulaşıyor. Bu üreticiden direkt satılıyor.

Baktığımız zaman benden alınan sütün yağ oranıyla orada işlenen sütün yağ oranı çok farklı. Bizdeki oran yüzde 60’lara ulaşıyorken marketlerden alınan sütlerdeki yağ oranı yüzde 5-15 arasında olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR 222 TÜMÜ
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    ınanın vallahı bıllahi Ak partılıyım..Ama hala müktedır değiliz..düşmanımız çok..Emeklıye zam verılmedı..Orta jkesıme zam verılmedı..Vtandaş artık yol.braja bakmıyor..yapılan müthiş,hala anlamadınız hala ders almadınız. Neden Beledıyelerı kaybettık..halktan uzaklasıyoruz..Zam zam..denetleme yok..Marketler faış fıat uyguluyor..Süt satanlar bellı..önlemını alın..Buyuk cezalar yazın,hatta hapıs cezası olsun..Mal sahıbıne ceza olsun..Reisi tek başına bırakıyorlar..Vekıller mıy mıy..atak değiller..sesleriçıkmıyor..Genel Merkez bunları uyarsın..Cevval olsunlar..Savunma bile yapamıyorlar..Tv bıle aynı adamlar konuşuyor..Yazık..Iktıdarız müktedir değiliz..
    Cevapla
  • doğruları konuşan 3 yıl önce Şikayet Et
    çok ağlıyorsun
    Cevapla
  • halıl 3 yıl önce Şikayet Et
    Devletın bahanesi olmaz erkenden tedbir alması şart..Zamlar yapıldıktan sonra Üterıcı fiatları çokçok az ındırıyor..hukumet müktedir olmalı..Çarşı Pazar pahalı..Orta direk eridi..Kılıçdaroğlunun ekmeğine yağ sürmeyın..Devlet el atsın..
    Cevapla
  • Dds 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet otoritesi olmadı mı böyle olur. Halk pahalılıktan kan ağlarken gündemimiz ney, nelerle oyalanıyoruz. Demedi demeyin pahalılık Ak partiye pahalıya patlayacak. SEn süte zam yaparak üreticiyi mi koruyacaksın. Üreticinin girdisini düşüreceksin önce. Önceden 5 kilo alıyordum şimdi 2,5 kilo alıyorum. Yani siz tüketimi azaltmış oldunuz. Kısacası faturayı millete kesmiş oldunuz. Hükümet her alanda olduğu gibi bu alanda da kan kaybediyor. Seçim zamanı sınır ötesi bir harekat olmazsa hükümet gidici gibi...
    Cevapla
  • Tarik 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah korkusu olmayan her seyi yapar.gun gelir aheste aheste cikar
    Cevapla
  • ömer 3 yıl önce Şikayet Et
    3 sene önce süt 1 liraydı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR