Yüzlerce kişiye emeklilik kapısını açtı

Staj sigortası Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvuran yüzlerce anneye emeklilik kapısı açtı. Staj sigortası olan kadınların ilk sigorta girişleri doğum borçlanması yaptıkları süre kadar geriye çekiliyor. Öte yandan Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağkur prim borcu olanlar, yıl sonuna kadar sağlık hizmetlerinden faydalanmayı sürdürecek.

ABONE OL
GİRİŞ 23.01.2021 09:29 GÜNCELLEME 23.01.2021 09:45 EKONOMİ
Yüzlerce kişiye emeklilik kapısını açtı
Yüzlerce kişiye emeklilik kapısını açtı

Örneğin, 1992'de bir ay staj yapıp kısa vade sigorta primi ödenen bir kadın 1996'da çalışmaya başladıysa bu iki tarih arasında doğan çocuğu için 720 güne kadar borçlanma yapabiliyor. Primi yetersiz olan kadın sigortalı, bu sürenin tamamını borçlanarak emekliliği öne çekebiliyor.

Sigorta başlangıç tarihi 1992'ye çekileceği için emeklilik yaşı da 58'den 54'e iniyor. Mevcut sistemde staj başlangıcı ve geçen süreler emeklilik hesabında dikkate alınmıyor.

Ancak doğum borçlanması yapılırken bu süreler büyük önem taşıyor. Anneler stajın başladığı tarihten sonra doğum yaptıysa bu doğumları üç çocuğa kadar rahatça borçlanabiliyor.

Bunun yanında emeklilik hesabına katılmayan staj, çıraklık sigortası doğum borçlanmasında büyük avantaj sağlıyor. Kadınlar sigortalı olarak çalışmaya başladığı tarihten sonraki doğumlarda boşta geçen süreleri borçlanabiliyor.

Ancak öğrencilik döneminde staj sigortası yaptıranlar işe girmeden önce doğan çocuklar için de doğum borçlanması yapabiliyor. Böylece emeklilik yaşı da öne çekiliyor.

Hükümet, TÜİK verilerine göre sayısı 11 milyonu geçen ev kadınının isteğe bağlı sigorta primi yatırarak emekli olmalarını teşvik için çok sayıda kolaylık sağlıyor.

Babasından dul aylığı alan kadınlara da ev sigortası hakkı verilirken, 300 binin üzerinde ev kadını isteğe bağlı sigorta yaptırdı.

Ev kadınlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için aranan ilk şart 18 yaşından büyük olmaları ve başka bir yerde çalışmamaları. Ek olarak halı, kilim, dokuma mamulleri, örgü, dantel, nakış işleri, hasır, sepet, yapma çiçek, ip ve urgan gibi eşyaları evde kendi imkânlarıyla çalışıp üreterek satışını yapmaları gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Genel Sağlık Sigortası ve Bağkur prim borcu olanlar, 31 Aralık 2021'e kadar devlet hastanelerinin ve devlet üniversitesi hastanelerinin sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edebilecek.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Twitter'dan konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın kararı ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve Bağkur prim borcu olan vatandaşlarımız 31 Aralık 2021'e kadar Devlet Hastaneleri ve Devlet Üniversitesi hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edecektir."

KAYNAK : sabah
YORUMLAR 4
  • ASILBEY@06ÇUBUK 3 yıl önce Şikayet Et
    YANLIŞ ,YANLIŞ, YANLIŞ. Bazı kanunlar Türkiyeyi tanımayan insanlar tarafından çıkarılıyor gibi geliyor insanın aklına. Olması gerekeni söyleyeyim. Türkiye şartlarını,kadının durumunu,çalışma hayatını göz önüne aldığında sigortalılık başlangıç süresine bakılmaksızın,her isteyen kadın yaptığı doğum kadar borçlanabilmeli. Çünkü genelde ANALIK yapıp bu ülkeye evlat yetiştiren kadınların başına eşinin ölümü,boşanma,ekonomik zorluk,çocukların yetişmesi vb.gibi olaylardan sonra 30-35 hatta 40 yaşından sonra ilk defa çalışma hayatına giriyor.Bu açıdan baktığında her kadın ilk sigortalılık aranmadan ,yaptığı doğum kadar borçlanabilmeli.Sayın yetkililer 2-3-5 kez daha düşünüp karar vermeliler.
    Cevapla
  • Adem 3 yıl önce Şikayet Et
    Çalışmayana alın yeyin. İlkokuldan beri çalışan erkeklerede siz daha çok çalışın geberin. Neden erkek çalışanların stajları sigorta başlangıcı sayılmıyor?
    Cevapla
  • Rıdvan 3 yıl önce Şikayet Et
    Staj yapan ancak doğum yapmayan erkeklere birşey yok onlar erkek
    Cevapla
  • Bey 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemin yamuk işleri ,grip oldiğun günleride say falan ,düzensiz yasalar
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR