Habur Sınır Kapısı'na ek ikinci gümrük kapı açılıyor

Türkiye-Irak ticaretinin yeniden 20 milyar dolara ulaşması için düğmeye basıldı. Habur Sınır Kapısı'na ek ikinci bir gümrük kapısının açılması için girişimler hızlandırıldı. Konu, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi görüşmesinde ele alındı. Devasa projede hizmetlerin Irak üzerinden Kuveyt, Katar, BAE ve diğer körfez ülkelerine ulaştırılması hedefleniyor.

ABONE OL
GİRİŞ 03.03.2021 15:39 GÜNCELLEME 03.03.2021 15:47 EKONOMİ
Habur Sınır Kapısı'na ek ikinci gümrük kapı açılıyor
Habur Sınır Kapısı'na ek ikinci gümrük kapı açılıyor

Tarihi Ovaköy sınır Kapısı Projesi için girişimler artırılıyor. Karayolu, demiryolu, elektrik hattı ve su borusu bulunan devasa projede mal ve hizmetlerin Irak üzerinden Kuveyt, Katar, BAE ve diğer körfez ülkelerine ulaştırması hedefleniyor.

Yeni Şafak'ın haberine göre projenin hayata geçirilmesiyle birlikte Türkiye-Irak ticaretinin yeniden 20 milyar doları kolaylıkla aşması hedefleniyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi, salgının etkilerine karşın 2020 yılının ocak-ekim döneminde 14 milyar 16 milyon dolara ulaştı. Bunun 7,2 milyar dolarını ihracat, 6,8 milyar dolarını ise ithalat oluşturdu. İş dünyası alternatif olarak planlanan Ovaköy Sınır Kapısı'nın açılması halinde Türkiye'nin Irak'a ihracatının yüzde 25-50 arasında artacağını ifade ediyor. Türkiye-Irak ikili ticaret hacmi hedefi daha önce 20 milyar dolar olarak belirlenirken, oluşturulacak alternatif ticaret rotasıyla Türkiye'nin Irak ve diğer Arap yarım adası ülkelerine ticaretinin katlanacağı öngörülüyor.

OVAKÖY, HABUR'A ALTERNATİF OLACAK

Ovaköy Sınır Kapısı ve devamındaki ticaret güzergahının açılmasıyla Türkiye-Irak ilişkilerinin ekonomik, siyasi, kültürel alanlarda pozitif etkileneceğini dile getiren Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, Türkiye'nin bu projeyi hayata geçirmek için yıllardır yoğun çaba sarf ettiğine dikkat çekti. Son olarak Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi arasında gerçekleşen görüşmede konunun ele alındığı bilgisini veren Taha, bu görüşmede alternatif olarak açılacak ikinci bir sınır kapısının dahi bu potansiyeli karşılamakta yetersiz kalacağını paylaştıklarını aktardı.

Şubat ayında ihracat rekor kırdı

"TÜRKİYE'NİN ALTERNATİF İSTEMESİ EN DOĞAL HAKKIDIR"

Çin'den sonra Irak'a en fazla ihracat gerçekleştiren ülkenin Türkiye olduğunu aktaran Taha, "Böyle büyük bir potansiyel varken, Türkiye'nin alternatif bir sınır kapısı isteği en doğal hakkıdır" dedi. Değişik gerekçelerle yıllardır bir türlü hayata geçirilemeyen projede Türkiye'nin üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya hazır olduğunu bildiren Emin Taha, şöyle konuştu:

"Türkiye gümrük kapısından otoyola hatta güzergah üzerinde Basra Körfezi'ne kadar inmesi planlanan raylı sisteme kadar her şeyi inşa edeceğinin taahhüd etti. Üzerine düşenden fazlasını yerine getirmeye hazır olduğunu Irak tarafıyla paylaştı. Irak tarafının ikna edilmesiyle somut adımları görmeye başlarız."

HER SEKTÖR İÇİN BÜYÜK FIRSAT OLACAK

Türkiye-Irak İş Konseyi olarak Irak Başbakanı Kazımi'den randevu talep adıklarını ve önümüzdeki günlerde bir görüşme gerçekleştireceklerini bildiren Taha, projenin hayata geçmesiyle birçok sektör için de önemli iş alanları oluşabileceğini söyledi. Taha, "Bölgede temiz su konusunda da çeşitli problemler mevcut. Bu sebeple su arıtma alanında da iş alanları mutlaka doğacaktır. Ayrıca enerji alanında büyük bir potansiyel bulunuyor. Ovaköy Sınır Kapısı'nın açılmasıyla aslına bakarsanız her sektör için büyük fırsatlar oluşacak" ifadelerini kullandı.

20 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Emin Taha, iki ülke arasındaki 20 milyar dolar ticaret hedefinin gerçekleşmesi adına Ovaköy'ün hayati önem taşıdığını vurguladı. Sınır kapısının, güzergahının Türkmen bölgesinden geçmesi dolayısıyla orada yaşayanlara da fayda sağlayacağını vurgulayan Taha, "Bizim tahminimiz o sınır kapısı açıldıktan sonra ihracatımızda yüzde 25 ila yüzde 50 arasında bir artış olacak. Irak'a ihracatı artırmamız ve müteahhitlik sektöründe daha fazla proje ve ihale almamız lazım" dedi. Taha, Irak'a ihracatın yüzde 97-98'inin kara yoluyla gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, "Ovaköy Sınır Kapısı'nın açılmasıyla sadece kara yolu değil, aynı zamanda oradan raylı bir sistemin yapılarak Basra Körfezi'ne kadar uzanabilmesini öneriyor ve talep ediyoruz" dedi.

Planlar alt üst oldu, zirvede Türkiye ve Çin var!

TÜRKİYE'Yİ HEM KARAYOLU HEM DE DEMİR YOLU İLE KÖRFEZE BAĞLACAK

2016 yılında ortaya konan demir yolu projesine göre Mersin'den başlayacak demir yolu hattının Basra Körfezi ve sonrasında Kuveyt ve diğer körfez ülkelerine kadar uzanmasının planlandığını ifade eden Emin Taha, Deniz yoluyla geç gidiyor, hava yoluyla da maliyetli oluyor. Demir yoluyla daha hızlı ve sağlıklı, mallar zarar görmeden ürünler adrese varacaktır" ifadesini kullandı. Türkiye'yi hem kara yolu hem de demiryolu ile körfeze bağlayacak Ovaköy-Bağdat arası yaklaşık 600 kilometre uzunlukta. Ovaköy-Basra Körfezi arası ise 1200 kilometreye çıkıyor.

AMBARGO TEHDİTİNE KARŞI BİR CEVAP OLACAK

Türkiye ile Irak arasında Habur Sınır Kapısı'na ek ikinci bir gümrük kapısının açılmasının yıllardır gündemde yer aldığını ifade eden Güvenlik Uzmanı Yusuf Alabarda, Irak ile Türkiye arasında 2019 yılında gerçekleşen 13 milyar dolarlık ticaretin Ovaköy Sınır kapısıyla birlikte hedeflenen 20 milyar dolar ticarete öncü olacağını dile getirdi. Bölgedeki ticari potansiyelin önüne geçmek isteyenler tarafından PKK terör örgütünün taşeron olarak kullanıldığını ifade eden Alabarda, Türkiye'nin bölgede geliştirdiği ilişkilerin de bu kesimi rahatsız ettiğini belirtti. İkili ilişkilerde Irak tarafının reaksiyon göstermesi gerektiğini dikkat çeken Alabarda, "Ticari rota zaman zaman AB ülkeleri tarafından Türkiye'ye uygulanan ambargo tehdidine karşı bir cevap olacak niteliktedir" dedi.

KAYNAK : Yeni Şafak
YORUMLAR 18 TÜMÜ
  • Aslan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunun aynısı suriye içinde olabilirdi ama geç kalındı mahvetmelerine eşlik ettik
    Cevapla
  • Aspirin 3 yıl önce Şikayet Et
    Geç kalınan bir karar
    Cevapla
  • vahitt 3 yıl önce Şikayet Et
    giriş çıkışlarda insan Trafik yoğunluğu azaltmak içindir... nasıl olsa her isteyen ilçeden ilçeye gider gibi ülkemize akın ediyor.. ihracat işin süsü...
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    İsrail şeytanı ABD kuklası müslümanlara hayat vermiyor.Gerçek anlaşılmadan her şey boş.
    Cevapla
  • Nusret 3 yıl önce Şikayet Et
    Gara'nın önemi nasıl belli oluyor, bu ticaret yolu gara ve sincar arasına sıkışmış olacaktı, güvenliği nasıl sağlıyacaktık, her yer ABD'nin yetiştirdiği donattığı eşkiya ve teröristlerle dolu. Sincara bir oparasyon çekersek bu yolun güvenliğini tam olarak sağlamış oluruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR