Cumhurbaşkanlığı açıkladı: Türkiye'nin risk primi 5 ayda yarı yarıya düştü

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, 2020 yılının son çeyreğindeki ekonomik gelişmeleri inceledi. Rapora göre Türkiye’nin eylül ayında 533 baz puan olan risk primi şubat ayında 284 puana kadar geriledi. Raporda Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ekonomilerde 2021 yılında cari açık kaynaklı finansman açığının azalacağı öngörülüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 09.03.2021 15:01 GÜNCELLEME 09.03.2021 16:07 EKONOMİ
Cumhurbaşkanlığı açıkladı: Türkiye'nin risk primi 5 ayda yarı yarıya düştü
Cumhurbaşkanlığı açıkladı: Türkiye'nin risk primi 5 ayda yarı yarıya düştü

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2020 yılının son çeyreğindeki ekonomik gelişmeleri incelediği raporda Türkiye’nin ana ticaret ortakları arasında yer alan AB ile İngiltere arasındaki Brexit Anlaşmasının ticari ilişkilerdeki belirsizliği çözdüğü belirtildi. Türkiye ile İngiltere arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ve Brexit’in ticaret üzerine olumlu etki yaratmasının beklendiği kaydedildi.

Her şey tersine döndü! Şimdi de Türklerin peşine düştüler

RİSK PRİMİ 5 AYDA YARI YARIYA DÜŞTÜ

Raporda, Türkiye’nin de içinde olduğu gelişmekte olan ekonomilerin kredi temerrüt takas risk primini ifade eden CDS primlerinde düşüş olduğu vurgulanarak, ekonomiyle ilgili şu tespitlere yer verildi:

"2020 yılı sonu itibarıyla birçok gelişmekte olan ekonomin CDS spreadleri gerilemiş ve 100 baz puanın altına inmiştir. Türkiye için ise Eylül ayı sonunda 533 baz puan olarak gerçekleşen söz konusu spread, yıl sonunda 304 baz puana, 2021 Şubat ayı ortasında ise 284 puana gerilemiştir. Küresel ticaretin toparlanma eğilime rağmen halen zayıf seyretmesi ve salgının ekonomik faaliyet üzerindeki etkileri gibi faktörler dikkate alındığında, birçok gelişmekte olan ekonominin 2021 yılında cari işlemler açığı kaynaklı finansman açığının azalacağı öngörülmektedir"

Bakan Varank açıkladı: Tüm zamanların rekoru geldi

PETROLDE RİSKLER DEVAM EDİYOR

Suudi Arabistan’ın tek taraflı arz kesintisi, 2021 yılı ilk yarısında küresel petrol piyasasında dengenin beklentilerden daha sıkı olacağına işaret etmektedir. OPEC ülkelerinden gelen düşük arz beklentilerinin yanı sıra küresel petrol talebinde toparlanma beklentileri birlikte değerlendirildiğinde, gelecekte petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü risklerin mevcut olduğu değerlendirilmektedir.”

İmzalar atıldı! Türkiye yeni Hindistan olacak

KAYNAK : Hürriyet
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    G20 ve Gelişmekte olan ülkeler içerisinde en çok faiz veren ülke konumundan acilen vazgeçmeliyiz. Ekonomistlerimiz bu kriteri gözeterek politika üretmeli.
    Cevapla
  • Ahmer 3 yıl önce Şikayet Et
    Kendi ana hammaddelerini teknoloji ve sanayii ile birleştirme kadar piyasa oynar
    Cevapla
  • Slm 3 yıl önce Şikayet Et
    Peki bu dolar niye bu şekilde hızlıca yükseliyor?
    Cevapla
  • Evrene86 3 yıl önce Şikayet Et
    Peki bu dolar neden şimdi hızlıca düşüyor? Aklınızda sadece yükselmesi kalıyor. Fiyatları da böyle yükseltip bir daha düşürmek aklınıza gelmiyor. Sonra unutuyorsunuz. Dolar düştüğü yerden tekrar yükseliyor. Yine aynı zam koyuyorsunuz zaten koymustunuz. Oda yetmiyor dolar düşünce başka bir şey çıkıyor bu sefer oda yükseldi diye bahaneyle fiyata yine eklemeler ? Peki bu neden oluyor hiç dusundunmu? Çıkarcı para gözlü oldugumuzdan olabilirmi?
    Cevapla
  • alip 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha gidecek çok yolumuz var. Güzellikleri görmeliyiz evet ama tehditler hala çok büyük ekonomide. Dolar enflasyon faiz sarmalından çıkmalıyız. ekonomimiz açılmalı ardına kadar...
    Cevapla
  • Veli 3 yıl önce Şikayet Et
    Düşer tabiki de türkiye karlı ülke bu ülkede yatırımyapan iki katı kazanır..sebebi ise bizim gibi vatandaşların sessiz sedasız her zammı her artışı kabul eder biryılda yüzde 50 zamlanan gıdayı bile protesto etmez .bu yüzden türkiye çok karlı ülke
    Cevapla
  • Fakir 3 yıl önce Şikayet Et
    Fakir sende Zengin ol faydalan muck
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR