65 yaş üstü emekliler için maaş kararı! SGK duyurdu

Anayasa Mahkemesi, hizmet akdine bağlı olarak çalışan sigortalının, SGK'den yaşlılık aylığı talebinde bulunabilmesi için çalıştığı işten ayrılmasını öngören kuralı iptal etmişti. SGK, Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararı üzerine yaşlılık aylığının bağlanmasına yönelik tereddütleri gidermek için iki sayfalık genelge yayımladı.

ABONE OL
GİRİŞ 12.03.2021 13:53 GÜNCELLEME 12.03.2021 13:55 EKONOMİ
65 yaş üstü emekliler için maaş kararı! SGK duyurdu
65 yaş üstü emekliler için maaş kararı! SGK duyurdu
  • SGK, Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararı üzerine yaşlılık aylığının bağlanmasına yönelik tereddütleri gidermek için iki sayfalık genelge yayımladı.

  • Yayımlanan kararla ilgili açıklamalarda bulunan Milliyet Yazarı Cem Kılıç, "Bu genelgeye göre emeklilik aylığı talebinde bulunan sigortalıların sadece çalıştıkları işten ayrıldıktan sonra bu talepleri kabul edilecek" dedi.

  • Cem Kılıç, "Yani yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için 65 yaş üstü bir çalışanın işinden ayrılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

İşte SGK'nın , Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararı üzerine  yayımladığı o genelge:

506 sayılı kanunun  ilgili maddesinde yer alan, "Bu maddede belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için sigortalının çalıştığı işten ayrılması ve yazılı istekte bulunması şarttı" hükmü geçerli olup bu bent ile ilgili herhangi bir iptal kararı verilmemiştir.

Öte yandan, 5510 sayılı Kanun'un 106'nci maddesi ile 17.07.1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 142 ve 143'üncü, ek 36'nci, geçici 20'nci, geçici 81'inci ve geçici 87'nci maddeleri hariç diğer maddeleri yürürlükten kaldırılmıştır.  Ayrıca, 5510 sayılı Kanun'un geçici maddeleri ile de 506 sayılı Kanun'un mülga 62'nci maddesine herhangi bir atıf yapılmamıştır.

Milyonlarca kadını ilgilendiriyor! Emekli olmak için yapmanız gerekenler

YAZILI OLARAK BAŞVURMAK GEREKİYOR

Yine, 5510 sayılı Kanun'un 28'inci maddesinin dokuzuncu fıkrasına göre yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için, sigortalının çalıştığı isten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunması gerekmektedir. Buna göre, Anayasa Mahkemesince iptal edilen söz konusu ibarenin yer aldığı maddenin, 5510 sayılı Kanun'un 106'nci maddesi ile yürürlükten kalkması ve 5510 sayılı Kanun'un yürürlük tarihinden sonra yaşlılık aylığı talebinde bulunan sigortalıların, anılan Kanun'un "Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları" başlıklı 28'inci maddesinin dokuzuncu fıkrasına tabi olmaları nedeniyle bu kapsamdakilerin yaşlılık aylıklarından yararlanabilmeleri için çalıştıkları işten ayrıldıktan sonra yazılı istekte bulunma şartı aranmaktadır.

Milyonları ilgilendiriyor! Ödenecek tutarlar değişti

Ayrıca, "Tahsis talebinde bulundukları tarihte işten ayrılma koşulunun gerçekleşmediği sonradan tespit edilenlere yersiz ödenen aylıklar borç çıkarılmakta ancak, sigortalıların işten ayrıldıkları tarihe kadar geçen hizmetleri dikkate alınarak aylıkları yeniden hesaplanmakta ve işten ayrılma koşulunun yerine geldiği tarihi takip eden ay başından itibaren talep şartı aranmaksızın aylıkları yeniden başlatılacağı" belirtilmektedir.

2021 YAŞLILIK AYLIĞI NE KADAR OLDU?

2021 itibariyle yaşlılık aylığı 864.89 lira olarak ödeniyor. Gelirin yanlış beyan edilmesi, usulsüzlük, sahte belge gibi durumların tespit edilmesi halinde 65 yaş maaşı hemen kesiliyor.

YORUMLAR 24 TÜMÜ
  • Saban 3 yıl önce Şikayet Et
    Yaşlılık maasi ile emeklilik farklı yargitayin aldığı kararda bir çalışan işinden istifa etmeden sgk ya başvurup aynı zamanda emekli maaşını alabilir demişti yani eskiden emekli olmak için işinden ayırmak zorundaydin bunu kaldırdı
    Cevapla
  • MAĞDURUZ 3 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah, En kısa zamanda EYT' de Çözülür.
    Cevapla
  • asd 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne magduru? Senin alacagin maasi calisanlar odeyecek.
    Cevapla
  • Bozkurt 3 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah, Heyecanla bekliyoruz.
    Cevapla
  • namık 3 yıl önce Şikayet Et
    özel sektörde kafeterya kahvehane gibi yerlerde yıllarını vermiş çalışan emekçi kardeşlerimin işhakkını fes edip tazminat vermeyen işverenler var devletin bunu takibe almasını işçiyi iş verenle muhatap etmemesini diliyorum korkudan kimse hakkını isteyemiyor.
    Cevapla
  • rassputin 3 yıl önce Şikayet Et
    emekli olup başka işte çalışmaya veya aynı işte çalışmaya devam edenlere emekli maaşı ödenmesin
    Cevapla
  • Uzaylı Adam 3 yıl önce Şikayet Et
    Emeklilere sadece bağda bahçede çalışabilir yasası çıkarılsın. Genç işsizlere iş imkanları sağlanmalı,, Çalışmayan sokakta gezenler madde bağımlılarının zorla tedavisi yapılmalı,, Zorla çalıştırılması lazım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR